Search
Close this search box.

Meer dan het eigen commerciële belangetje – Frank Reijnen over de Food Community Gelderland

Dit is het vijfde in de reeks van zes artikelen waarin we aandacht besteden aan nieuwe businessmodellen in relatie tot het meervoudig waardedenken. We onderscheiden zes waardesoorten. In dit artikel belichten we de sociaal relationele waarde, die we koppelen aan de Food Community Gelderland. Frank Reijnen, directeur van de internationale Health Ingredients Trading BV (HIT – hoofdkantoor in Beneden-Leeuwen), is actief lid van deze community. Op dit moment wordt deze gevormd door 14 familiebedrijven op het gebied van voeding.

Frank: “De Food Community Gelderland is bezig een nieuwe fase in te gaan; een fase waarin, als het aan mij ligt, het meervoudig waardedenken een leidende rol speelt. De community is een aantal jaar geleden geïnitieerd door de Rabobank Rijk van Nijmegen en RvN@. Een goed initiatief om de regionale voedselverwerkende bedrijven – we praatten toen nog vooral over het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal – met elkaar te verbinden en de krachten te bundelen. De laatste anderhalf jaar komen we meer op eigen benen te staan. Precies ook wat we willen. Daarnaast zoeken we uitbreiding met nieuwe leden; ons doel is uit heel Gelderland. Maar bovenal willen we zoveel meer zijn dan een ‘gewone’ netwerkorganisatie.”

Trek naar de Randstad

“Daarmee bedoelen we dat de leden niet uitsluitend een individueel belang nastreven (‘Hé, kun jij mij effe helpen met…’), maar dat we werken vanuit gemeenschappelijke waarden en een gezamenlijk doel hebben. Kijk eens naar deze regio: een schitterend gebied; we hebben rust, ruimte, goede wegen, uitstekende gezondheidszorg en onderwijs. En toch: jonge mensen trekken naar de Randstad nadat ze hun opleiding hebben voltooid. We worstelen dus met personeelstekorten. Zoiets pak je als enkel bedrijf niet aan, hier heb je de kracht van een community voor nodig. Ik zeg het altijd zo: dit is een regio met uitdagingen, maar juist daarom ook zo kansrijk.”

Hoger plan

“Om onze Food Community op een hoger plan te tillen, zullen we eerst moeten vaststellen wat eigenlijk onze gemeenschappelijke waarden zijn. Ik ben daarom ontzettend blij dat een duo studenten van de HAN-master Circulaire Economie een integrale analyse gaat uitvoeren bij de Food Community. Ze zullen bij de partners langsgaan om diepgaand te vragen naar hun visie, naar wat zij willen, naar wat ieder van hen belangrijk vindt. Belang-rijk dus, rijk aan belang. En aan wat voor belang denk ik dan? Aan datgene wat boven het eigen commerciële belangetje uitstijgt. Aan wat we voor elkaar en voor de regio kunnen betekenen.”

Het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie
helpt organisaties in de regio bij hun omslag naar
toekomstbestendigheid
www.han.nl/cmw

Moederwaarde

“De sociaal relationele waarde vormt wat mij betreft het fundament van de community. Het zoeken van verbinding, oog hebben voor elkaars belangen en elkaar iets gunnen. Maar ook breder: met nieuwe partners samenwerken, met stakeholders en ook met kennisinstellingen bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hart hebben voor onze omgeving, zorg dragen voor de aarde en voor het nageslacht. Onze kinderen moeten toch ook nog kunnen leven hier? Die waarden bedoel ik! Zo bezien is misschien wel de sociaal relationele waarde de moeder van de andere waardesoorten. Het is ook precies datgene wat onze handelsonderneming drijft.”

Heel gewoon biologisch

“Als Health Ingredients Trading handelen we bijvoorbeeld voor 95% in biologische producten. Bijzonder? Nee, ik vind van niet. In mijn ogen is biologisch juist heel normaal. In de coronatijd kon het wat minder vaak, maar we gaan geregeld op bezoek bij de bedrijven in bijvoorbeeld Peru en Sri Lanka waar onze producten gemaakt en verwerkt worden. We geven daar cursussen en bieden de werknemers een salaris dat hoger is dan normaal, waardoor hun kinderen naar school kunnen.”

Meervoudig rendement

“Dus, het werken aan meervoudige waarde, rendement op meerdere waarden, zit in het DNA van onze onderneming. We hebben een visie, een doel en ik kijk er enorm naar uit om ook met de Food Community te gaan werken vanuit een gezamenlijke ambitie. Zodat we een krachtige bijdrage kunnen leveren aan deze mooie regio.”

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.