Search
Close this search box.

In gesprek met Anke Vos: Waar haal jij jouw nieuwe technisch medewerker vandaan?

“De tijden zijn enorm veranderd. Waar je vroeger op één vacature minimaal 10 sollicitanten kreeg waar jij zelf kritisch de beste kandidaat uit kon kiezen, moet je nu zelf de markt op om een goede kandidaat te vinden. De rollen zijn in deze tijd volledig omgedraaid.” Aan het woord is Anke Vos, HR manager bij Willems Boven Leeuwen.

“Het komt je niet meer aanwaaien. Je moet er nu zelf flink voor aan de bak en er heel veel tijd en energie in stoppen om er uiteindelijk eentje binnen te krijgen. Als ik kijk naar ons eigen personeelsbestand zie je dat er binnen 10 tot 15 jaar zeker 30 man bij ons uit zullen stromen. Ervaren krachten die heel graag hun kennis willen overdragen. Maar de jongeren die nodig zijn om de vrijgekomen plekken te vullen zijn schaars.”

‘ “Je kunt het je niet veroorloven om achterover te leunen.’

“Samen met Hidde, onze leerlingcoördinator gaan we actief de boer op om die nieuwe toekomstige medewerker toch te vinden. Zo hebben we een nauwe samenwerking met het PAX Christi college in Druten. Zo ontvangen we bijvoorbeeld 4e jaars VMBO leerlingen in de zogeheten lintstages om leerlingen nog meer te laten proeven aan de metaaltechniek. Vaak hebben ze eerder al snuffel- en blokstages doorlopen in de onderbouw om ze enthousiast te maken voor de techniek. We hopen dat het vuurtje voor het werken met metaal gaat branden en dat ze uiteindelijk voor een opleiding in de metaal en een werkplek bij ons zullen kiezen. En dat lukt gelukkig nog vrij aardig. Zo laten we tweedejaars bijvoorbeeld een vrachtwagen in elkaar lassen. Dat spreekt toch tot de verbeelding. Ook met het ROC Tiel, de Vakopleiding Techniek in Cuijk en Koning Willem I in Den Bosch hebben we een actief samenwerkingsverband.”

Goed om je heen blijven kijken

“Je moet echt continu alert en actief blijven. Social Media wordt strategisch ingezet bijvoorbeeld. We hebben Poolse jachtopbouwers die we inhuren via een uitzendorganisatie, maar zo ben ik bijvoorbeeld ook actief naar de Oekraïense gemeente in West Maas en Waal gegaan om te vragen of daar nog vaklieden waren. Daar is toch een lasser uitgekomen.”

Al met al blijft de werving en de opvolging daarvan een hele puzzel maar wel een hele leuke puzzel. De zoektocht naar personeel kost heel veel energie, maar het geeft ook heel veel energie als het je dan toch lukt om weer een kanjer binnen te krijgen. Een kanjer als Rick bijvoorbeeld.”

Rick Lamers (constructiewerker)

“Ik ben via mijn broer binnengekomen bij Willems en heb het hier enorm naar mijn zin. Het werk is afwisselend en heb fijne collega’s waarbij ik altijd terecht kan als ik ergens tegenaan loop. Ik heb het hier zo naar mijn zin dat ik nooit meer weg wil.”

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.