De zorg… net als in heel veel branches in onze regio kampt ook de zorgsector met grote personele uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat je ook in deze tijd voldoende personeel aantrekt, betrokken houdt en op een prettige manier uitdaagt? Mariël Kolvenbach, bestuurder bij Zorgcentrum St. Barbara, heeft er duidelijke ideeën over. Inspirerende ideeën die niet bij ideeën blijven: St. Barbara dong afgelopen najaar mee naar de Gouden Kraaij Award, een prijs die zich richt op ondernemers met een speciale aandacht voor HR beleid. Een welverdiende nominatie voor een mooi menselijk bedrijf
“Het zorglandschap is enorm veranderd en zal aan veranderingen onderhevig blijven,” vertelt Mariël. “Met de grote tekorten aan gekwalificeerd personeel en de toenemende vergrijzing staan we voor grote uitdagingen. Uitdagingen die we op alle gebied te lijf gaan. Door te kijken naar een andere invulling van zorg en welzijn met de inzet van robotica bijvoorbeeld, maar ook door met aandacht te blijven kijken naar de invulling van het werk en het welzijn van de medewerkers.”
Ben jij gelukkig?
“Blij personeel zijn medewerkers die met plezier naar hun werk gaan, voldoening vinden in het werk dat ze doen en met de mensen waarmee ze dat doen. Wij schenken veel aandacht aan het welzijn van onze bewoners, maar zeker ook aan het welzijn van onze medewerkers. Door naar ze te luisteren en ze de uitdagingen te bieden die het werk leuk en interessant maken. Daar hebben we de Goed Voor Elkaar gesprekken voor in het leven geroepen. Daarin gaan we ook echt het gesprek aan met de medewerker: hoe gaat het met je? hoe gaat het thuis? wat zou je graag willen? Door de mens de ruimte te bieden en samen te kijken naar een fijne invulling van het dagelijks werk, creëren we een werkomgeving waar men zich lekker bij voelt. Daarmee zorg je ervoor dat je mensen ook bij je blijven.”
Cupcakes
“Ik zie het maar zo: we hebben een basis van kennis en ervaring die nodig is om je vak goed uit te kunnen voeren, maar daarnaast is iedereen anders. Met andere verwachtingen, wensen en mogelijkheden. Zoals een cupcake: de basis is hetzelfde, de versiering is voor iedereen anders. Als in het gesprek naar voren komt dat iemand heel graag meer verantwoordelijkheden wil, dan maken we daar tijd voor vrij en geven we ze de kans om die verantwoordelijkheid ook te pakken. Ik zie dat met name jongeren een bredere invulling zoeken in de dagelijkse werkzaamheden. Door dat ook aan te bieden trekken we de jongeren, die we zo hard nodig hebben, ook aan. Het is het maatwerk dat we proberen zoveel mogelijk aan te bieden waardoor we een interessante invulling kunnen geven aan het werk dat op zichzelf al veel voldoening geeft.”
In samenspraak en samenwerking met elkaar
“De afgelopen jaren hebben we gezien dat er steeds meer ZZP’ers zich als zorgmedewerker aanboden. We kunnen alle hulp goed gebruiken, maar we hebben er wel altijd voor gezorgd dat deze dure krachten alleen werden ingezet op de uren dat ons eigen personeel liever niet werkt, zoals de nacht. Het is goed te zien dat deze werkwijze sinds afgelopen september ook wettelijk verplicht is gesteld. Zo blijven we altijd met een brede blik naar de organisatie kijken om het werk zo prettig mogelijk te maken voor iedereen. Daarin zoeken we ook de samenwerking. Zoals in onze thuiszorgorganisatie: door de planning samen met andere lokale zorginstellingen in te richten maken we het werk overzichtelijk en kunnen we het met oog op de logistiek logischer inrichten. Zo kijken we met brede blik naar heel veel aspecten van het werk dat met steeds minder handen wel gedaan moet worden. Het werk van een zorgmedewerker wordt steeds zwaarder doordat mensen steeds langer thuis blijven wonen en wij de zwaardere zorgvragen in ons huis opvangen. Voor mij is het belangrijk dat de medewerker daarin zoveel mogelijk verlicht wordt en de allerbeste ondersteuning krijgt.”
Tekst: Chantal Fransen – Foto 100 jarig bestaan St. Barbara: Zorgcentrum St. Barbara – Foto Mariël: Eveline van Elk