Search
Close this search box.

Hospice De Brug: In alle rust de laatste levensfase in

2023 is voor De Brug Maas en Waal in Druten een bijzonder jaar: er wordt dan alweer 30 jaar gewaakt over mensen thuis en het hospice is 20 jaar open.

De Brug is al die jaren geleden ontstaan vanuit de vaste overtuiging dat iedereen de ruimte mag krijgen om in alle waardigheid te sterven. Ze bestaat uit 3 pijlers:

  • Het Hospice, waar mensen in een huiselijke omgeving afscheid kunnen nemen van hun leven.
  • De Respijtzorg, dat aan chronisch zieken in de palliatieve fase van hun ziekte een logeerplaats voor korte of iets langere tijd biedt, zodat de mantelzorger even wordt ontlast.
  • Thuiswaken, waarbij een vrijwilliger van De Brug bij je thuis komt om voor even de zorg voor de zieke over te nemen.

Zo’n 100 vrijwilligers maken het mogelijk dat in alle rust, naar eigen wens de laatste levensfase kan worden ingegaan.

Intrinsieke motivatie om er voor de ander te zijn

“Iedereen die hier werkt heeft de diepe wens om van betekenis te zijn voor diegene die hier komt om te sterven,” vertelt Jolan Kremers, algemeen coördinator van De Brug. “Die intrinsieke motivatie om er voor de ander te zijn zorgt ervoor dat onze gasten zich hier thuis voelen en dicht bij zichzelf kunnen blijven om op de manier waarop zij zich dat wensen afscheid te kunnen nemen.”

“We werken vanuit de bedoeling van de gast: Wat heeft hij of zij nodig?”

Doreen, vrijwilliger bij De Brug vult aan: “Voor iedereen die hier werkt is er een andere aanleiding geweest om hiervoor te kiezen. Wat ons allemaal bindt is de drive om hier te zijn voor iemand die in een kwetsbare fase van zijn of haar leven zit. Dat maakt het werk ook zo ontzettend mooi. Toen ik hier kwam wilde ik alleen maar komen brengen. Maar ik besef me nu dat het mij ook heel veel geeft. Elke keer als ik hier binnen kom, stap ik de rust in, dat geeft mij de rust om met alle aandacht onze gasten alles te geven waar zij behoefte aan hebben. Waar de een gezellig een kopje koffie wil drinken, wil de ander juist even alleen zijn. Iedereen is anders. Iedereen gaat anders met zijn tijd hier om. En in het proces waarin zij verkeren kan dat met de dag ook verschillend zijn.”

Vrijwilligers

Werken als vrijwilliger bij De Brug, bij het thuiswaken of in het hospice betekent je openstellen voor de ander. Luisteren naar wat er gezegd wordt én goed blijven kijken naar wat er non verbaal gezegd wordt. Als vrijwilliger breng je veel, maar krijg je ook veel. Is het iets voor jou om als vrijwilliger bij De Brug te werken?

Via de website debrugmaasenwaal.nl kun je een afspraak maken voor een eerste kennismaking.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.