Search
Close this search box.

Innovatief werken in de techniek

Gezond, ergonomisch en dynamisch werken is de manier van werken van de toekomst. Het nieuwe werken, zo zou je het ook kunnen samenvatten en is een ontwikkeling die nooit stilstaat. Er komen steeds meer innovatieve producten op de markt die bijdragen aan een duurzame en gebruiksvriendelijke werkplek van vandaag en morgen. Dat betreft niet alleen ergonomische producten, maar ook technologische innovaties op het gebied van VR die het werken en trainingen gemakkelijker maken.

Gezond werkklimaat

“Bij het constructiebedrijf Willems Boven-Leeuwen wordt volop gebruik gemaakt van hulpmiddelen die de werkzaamheden minder belastend maken voor onze medewerkers”, vertelt HR-manager Anke Vos. “Denk aan verstelbare werkbanken op de werkvloer waardoor onze medewerkers in de werkplaats op hun eigen hoogte kunnen werken wat leidt tot minder rugklachten. Daarnaast hangen in de werkplaats overal lasrookafzuigingen die zorgen voor een gezondere lucht. En de lassers werken met alleen met lashelmen met overdruk. Bij las- en snij- werkzaamheden komen elementen vrij, die nadelig zijn voor de conditie en gezondheid van lassers. Oogirritaties, heesheid, keelpijn en metaaldampkoorts geven klachten direct tijdens of vlak na het werk, het inademen van lasrook, ook in heel kleine hoeveelheden, kan de luchtwegen schade toebrengen waarvan het effect meer op lange termijn duidelijk wordt. Om te voorkomen dat lassers worden blootgesteld aan schadelijke stoffen dient men de lasrook en gassen zo dicht mogelijk bij de bron af te voeren. Alle onze lashelmen zijn uitgevoerd met een speciale gezichtsafdichting en een luchtkanaal. De verontreinigde omgevingslucht wordt door een gemotoriseerd aanblaassysteem met één of meerdere filters gereinigd en via een slang en het luchtkanaal boven in de lashelm aangevoerd. De hierdoor opgebouwde overdruk voorkomt dat er lasrook en/of verontreinigde omgevingslucht in het bereik van de lasser kan binnendringen. De overtollige en uitgeademde lucht wordt via het poreuze materiaal van de gezichtsafdichting afgevoerd. Op kantoor werken we met zit-stabureaus. Binnen ons bedrijf hebben we een speciale werkgroep duurzame inzetbaarheid etc. Ook bedenken medewerkers regelmatig zelf oplossingen die het werk minder belastend maken. Deze worden ingediend via een ideeënbus. Verder is er iedere dag vers fruit en kunnen ze op woensdag sporten na werktijd.”

Kees van Gent Banden – Wielen

In een werkplaats komt lichamelijke belasting veel voor. Denk aan ongunstige werkhoudingen, veel kracht zetten, zwaar tillen, duwen en trekken. Meestal is de rug de klos, maar ook schouders, heupen en knieën kunnen overbelast raken. Een beetje spierpijn is niet erg, maar chronische (rug)klachten des te meer. Vandaar dat ze bij Bandenhandel Van Gent o.a. geïnvesteerd hebben in een volledig automatische bandenwisselapparatuur, een balanceermachine met pneumatische opspanning en wiellift en diverse tilliften om het monteren van de banden op de personenauto’s en busjes secuur en arbeidsvriendelijk te kunnen uitvoeren. Oplossingen die geleid hebben tot minder uitval en rugklachten.

Exoskelet

De industriële sector staat bekend om de repetitieve werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Er wordt vaak langdurig in een belastende houding gewerkt omdat niet alle taken in productieprocessen en magazijnen te automatiseren zijn. Het risico op fysieke overbelasting en gezondheidsklachten op de lange termijn is groot en om dit risico te beperken is het soms niet voldoende om alleen de werkomgeving aan te passen. Het Exoskelet is daarom dé manier om vermoeidheid tegen te gaan, omdat hij volledige ondersteuning biedt tijdens het werk. Daarbij weegt hij minder dan 2 kg en biedt een ondersteuning tot wel 50 N van een of meerdere lichaamsdelen wanneer de fysieke en statische belasting te hoog is, zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De exoskelet wordt veelal toegepast in werksituaties waarin veel boven het hoofd gewerkt wordt, waarin grote reikafstanden moeten worden overbrugd of waarin veel getild of gebukt wordt, Werkzaamheden zoals zojuist omschreven kunnen leiden tot fysieke klachten, die kunnen resulteren in een lage productiviteit, langdurige uitval en zelfs arbeidsongeschiktheid. In werksituaties waar de werknemer al klachten heeft, kan het exoskelet curatief ingezet worden. Het exoskelet is dan onderdeel van de herstelprocedure. Zowel de curatieve als preventieve inzet van het exoskelet zorgt ervoor dat werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Timing is als eerste uitzendbureau gestart met het testen van het Laevo 2 exoskelet bij distributiemedewerkers van onder andere logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel. Dankzij het exoskelet worden de onderrugspieren 40% minder belast bij iedere bukbeweging. In de sector transport en logistiek is er nog steeds sprake van een schrijnend tekort aan en hoge uitstroom onder personeel. Dankzij exoskeletons wordt het werk minder zwaar en kunnen medewerkers langer blijven doorwerken.

Hololens2

Om de productiviteit en nauwkeurigheid van werknemers te verbeteren, komen er steeds meer nieuwe technieken op de markt zoals VR, AI artificiële intelligentie enz. Een mooi voorbeeld hiervan is de HoloLens2, een ergonomisch, ongebonden, autonoom holografisch apparaat met bedrijfsklare applicaties. Met de komst van HoloLens 2, ontstaan er verschillende nieuwe businesskansen voor ieder bedrijf en organisatie. Zoals overzichtelijk samenwerken aan projecten door realtime data-inzichten en (bouw)visualisatie. In de bouw wordt er veel gewerkt met stressvolle projecten en strakke deadlines. Dit terwijl er tussen verschillende partijen wordt gecommuniceerd. De HoloLens 2 maakt het mogelijk om data van een object te ontsluiten. Hierdoor is het mogelijk om real-time en op locatie, de status, werktaken en andere informatie te bespreken met een groep experts. Dit omdat het nu voor iedereen helder en inzichtelijk is. Het is zelfs mogelijk om een digital versie te projecten van een te bouwen object, in 3D. Daarnaast kan met de HoloLens 2 gebruikt worden voor het inwerken en trainen van nieuw en bestaand personeel. Dat anders erg tijdrovend kan zijn. Om precisie werk goed uit te kunnen voeren, is de theorie ontzettend belangrijk. Deze processen kunnen nu worden versneld met de HoloLens 2. Het is zelfs mogelijk om een virtuele mentor toe te voegen aan de werkelijkheid. Hierdoor kun je on-the-job training volgen, waarin de stappen van de gewenste handelingen worden gevisualiseerd. Deze applicatie wordt ook veel door installatiebedrijven gebruikt om hun onderhoudsmonteurs op afstand trainingen te geven hoe ze het onderhoud bijvoorbeeld aan een cv-ketel moeten uitvoeren.

Tekst: Loet van Bergen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.