Search
Close this search box.

Dossier Duurzaam investeren: Je bent ZZP-er? Zorg dat je AOV Afsluit!

De ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering… er is in de afgelopen tijd veel om te doen geweest. Om zelfstandige ondernemers (inclusief ZZP-ers) beter te beschermen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid wordt een verplichte AOV verplicht gesteld. Dit is overeengekomen in het pensioenakkoord. De ingangsdatum gaat naar verwachting in op 1 januari 2027. Deze ingangsdatum is echter nog niet definitief. Het is afhankelijk van de goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur.

Dossier Duurzaam investeren: Je bent ZZP-er? Zorg dat je AOV Afsluit!

Met de verplichtstelling zijn in de toekomst ook deze werkenden beschermd. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat kosten en risico’s voor de samenleving beperkt worden.

Alle ondernemers die inkomstenbelasting moeten betalen, de zogeheten IB ondernemers, en echtgenoten die in het bedrijf meewerken, worden verplicht gesteld een AOV af te sluiten.

Voor directeur-eigenaren en mensen met een kleine bijbaan geldt deze verplichting niet.

Hoe het exact allemaal in zijn werk zal gaan, dat is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt gesproken over een maximale uitkering bij arbeidsongeschiktheid van nog geen €1.950 én lijkt er sprake te gaan zijn van een jaar wachttijd. Dat zal betekenen dat je, om je inkomsten ook in de toekomst in geval van arbeidsongeschiktheid zeker te stellen, alsnog bij particuliere verzekeringsmaatschappijen terechtkomt.

Heb je al een AOV?

Ben je op dit moment al verzekerd, of kies je er binnenkort voor om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Dan zul je de verplichte AOV niet hoeven aan te gaan. Wél moet je ervoor zorgen dat de dekking minstens de oplossing van de overheid evenaart en moet je minstens zoveel premie betalen als dat je dat zou doen bij de overheid. Let daar goed op: het zou zomaar zo kunnen dat je bij een particuliere verzekeraar tegen dezelfde premie misschien wel een betere dekking kunt realiseren. Laat je in ieder geval goed informeren.

“Wees altijd op alles voorbereid”

Zekerheid bij een onverwachte omstandigheid

Zoals het spreekwoord zegt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan ook jou overkomen dat je ziek wordt. Wat de toekomst brengt… je weet het niet. Met oog op het onderwerp van dit dossier:

Om zeker te zijn van een duurzaam inkomen in de toekomst (óók als je onverhoopt ziek wordt of geconfronteerd wordt met een ongeval of burnout) zorg ook bij onvoorziene omstandigheden voor financiële zekerheid.

Zoals het er nu naar uitziet zijn de hoofdpunten van de verplichte AOV:

  • Het wordt een verplichte verzekering;
  • Verzekeraars hebben daarmee een acceptatieplicht;
  • Er zal een wachttijd gelden van een jaar;
  • Voor dit eerste jaar kun je je elders verzekeren, of je regelt de overbrugging via een Broodfonds;
  • De verplichte verzekering geldt voor álle IB-ondernemers, óók voor meewerkende echtgenoten en is er dus niet alleen voor ZZP-ers;
  • De uitkering zal maximaal van het laatst-verdiende loon zijn, met een maximum van 100% van het minimumloon van dat moment;
  • Er moet nog overeengekomen worden of het mogelijk is om een private AOV af te kunnen sluiten.

*Bron: Belastingdienst en Kamer van Koophandel.

** Dit schrijven is tot stand gekomen vóór Prinsjesdag, de plannen voor de komende werkperiode van de regering waren nog niet bekend.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.