Search
Close this search box.

Dossier Duurzaam: Groenewas – Duurzaam met hoofdletters

In Nijmegen staat misschien wel de duurzaamste textieldrukkerij van Nederland: Groenewas, een naam die de duurzame ambitie van het bedrijf benadrukt.

“Onze missie is duurzaam textiel drukken tegen een zo hoog mogelijke kwaliteit”, zegt Sascha de Grave, directeur van Groenewas die het bedrijf 15 jaar geleden samen met een vriend begon. Lag het accent in het begin nog op alleen T-shirts bedrukken. Nu Inmiddels is Groenewas uitgegroeid tot een volwaardige textieldrukkerij met 8 medewerkers dat niet alleen actief is in textiel zeefdrukken, maar ook in kleding borduren en digitaal drukken.

“Tot onze klantenkring behoren diverse gemeenten, bedrijfsleven, horeca, sportscholen, technische bedrijven en zzp’ers. Maar we werken ook voor een aantal modeontwerpers zoals voor Bernard Wilhelm uit Parijs, voor wie wij de hele collectie doen en vaak een combinatie is van zeefdruk, digitaal printen en borduren; technieken die wij steeds meer toepassen ook voor onze reguliere klanten.”

Duurzaam keurmerk

“Voor ons is duurzaam bedrukken vanaf de eerste dag een heel logische keuze geweest”, benadrukt Sacha. “We hebben er dan ook alles aan gedaan om in de hele keten met aandacht te kijken naar waar de verbeteringen te behalen zijn. Wij werken uitsluitend met milieuvriendelijke druktechnieken bij voorkeur op biologisch katoen en andere, natuurlijke stoffen die gecertificeerd zijn door bijvoorbeeld de Fairwear foundation, of die het GOTS eco keurmerk voor biologisch textiel dragen. Daarnaast werken we met inkt op waterbasis. Inkt met minder schadelijke stoffen, die op lagere temperaturen droogt. Ook daar halen we milieuvoordeel. Sinds kort zijn we als bedrijf ook GOTS gecertificeerd, als een van de enige drukkerijen in Nederland.”

“We willen in 2025 energie neutraal zijn.”

Duurzaam produceren

“Daarnaast willen we ook zo duurzaam mogelijk produceren zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen”, vervolgt Sacha. “Daar hebben we in de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd om op die manier ons steentje bij te dragen een zo laag mogelijke milieubelasting. Daarnaast heeft De Vasim w aarin wij gevestigd zijn, flink geïnvesteerd in zonnepanelen waar we een groot deel van onze energietoevoer uithalen. Verder zijn we aan het kijken naar het hergebruik van water dat gebruikt wordt tijdens het productieproces bij zeefdrukken. We willen als Groenewas een voorbeeld zijn hoe je op een duurzame wijze textiel kunt bedrukken om daarmee een bijdrage te leveren aan een schonere maatschappij. Ons streven is om in 2025 volledig energieneutraal te zijn”, merkt Sacha tot slot op.

Tekst: Loet van Bergen
foto’s: Groenewas

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.