Search
Close this search box.

Dossier Duurzaam digitaal ondernemen: Glasvezeltechnologie biedt hogere snelheden en betrouwbaarheid

In de afgelopen decennia heeft glasvezeltechnologie zich ontwikkeld tot de onbetwiste ruggengraat van moderne communicatienetwerken. Met zijn ongeëvenaarde snelheid en betrouwbaarheid heeft glasvezel een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we informatie verzenden, ontvangen en delen.

Een van de meest opvallende trends in de glasvezeltechnologie is de voortdurende toename van datasnelheden. Terwijl de eerste generatie glasvezelnetwerken al hoge snelheden bood, hebben recente doorbraken geleid tot de ontwikkeling van ultrasnelle verbindingen tot wel meer dan 1 Gbit/s. Afgelopen zomer heeft KPN zelfs een test uitgevoerd in Amersfoort waarbij symmetrische snelheden van 8,5 Gbps werden bereikt (even snel up- als down). Een snelheid die in de toekomst nog verder wordt verhoogd.

Aanleg glasvezel

Voor de aanlegt van glasvezel zijn verschillende bedrijven in de regio actief zoals LH Glasvezeltechniek, maar ook Glaspoort, een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP. Het bedrijf is medio maart gestart met het aanleggen van glasvezel op 436 adressen op bedrijventerrein Lindenholt Deze zomer zijn alle adressen naar verwachting aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glaspoort. In totaal wordt er ruim 8000 meter gegraven en bijna 175 kilometer glasvezel uitgerold. Wethouder Jean-Paul Broeren van de gemeente Nijmegen: “Dit is het startpunt voor de komst van glasvezel op de Nijmeegse bedrijventerreinen, zodat straks iedereen toegang heeft tot snel internet. Dat is belangrijk voor de lokale ondernemers. Zij hebben goed internet nodig om te kunnen blijven werken.”

Martin Wanschers, COO Glaspoort: “We zijn zeer verheugd om de verschillende bedrijventerreinen in Nijmegen aan te gaan sluiten op glasvezel. Met glasvezel van Glaspoort zorgen we ervoor dat zakelijk Nijmegen aan wordt gesloten op hèt netwerk van de toekomst: glasvezel. Wat ons betreft wordt glasvezel de standaard. Met een glasvezelaansluiting van Glaspoort ben je klaar voor de toekomst”, aldus Wanschers. Daarbij is glasvezel ook nog eens duurzaam. Glasvezelkabels, ook wel fiber genoemd, bestaan uit haardunne vezels die gemaakt worden van een soort glas. Deze kabels hebben een lange levensduur en bijna geen onderhoud nodig. Koperkabels kunnen uitzetten, oxideren en schadelijke stoffen in de grond lekken. Wanneer glasvezelkabels toch vervangen moeten worden, kunnen deze allemaal gerecycled worden. KPN is bezig met een experiment waarbij glasvezelkabels worden vervaardigd van 90% gerecycled plastic.

‘Met een glasvezelaansluiting ben je klaar voor de toekomst’

Glaspoort sluit alle bedrijven aan die daar toestemming voor geven. Zij krijgen hiermee toegang tot razendsnel internet via de modernste technologie. De uitrol van glasvezel biedt toegang tot internet met een snelheid tot wel 1 Gbps, waardoor deze bedrijven kunnen profiteren van ongekende bandbreedte en connectiviteit. Ondernemers die gebruik willen maken van hun glasvezelaansluiting, kunnen terecht bij één van de serviceproviders die hun internet- en telecomdiensten aanbieden op het open netwerk van Glaspoort. Er zijn inmiddels 20 zakelijke serviceproviders actief op het netwerk van Glaspoort waaronder KPN, Vodafone Business, Plinq, Youfone, i4Networks, PetitVerbindt, Solcon, Digihero, Kliksafe en Helden van Nu.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen die glasvezel biedt voor ondernemers zoals een betere toegang tot cloud en SaaS-diensten. Waardoor ondernemers snellere toegang hebben tot hun data en applicaties die zijn opgeslagen in de cloud en minder lang duurt om bestanden te openen, of om klantgegevens in een CRM op te zoeken als je klanten te woord moet staan. Nu steeds meer software en services naar de cloud verplaatsen, wordt glasvezel essentieel. Want volgens onderzoek gebruiken steeds meer bedrijven SaaS en Cloud-oplossingen binnen hun bedrijfsvoering. Denk aan Microsoft Teams, Dropbox, Trello of een CRM-systeem zoals Salesforce. 96% van alle bedrijven in Nederland maakt al gebruik van één of meerdere cloud oplossingen. Servers op locatie is niet meer van deze tijd. Volgens het bedrijf TSP Bombeeck, een telecom service partner biedt bijvoorbeeld het ERP-systeem in een datacenter plaatsen met daaraan gekoppeld de Cloud Werkplek niet alleen maandelijks financiële voordelen maar biedt tevens de veiligheid die ondernemers nodig hebt voor hun bedrijfsvoering.

‘Glasvezel blijft de hoeksteen van onze moderne digitale infrastructuur en zal ons leiden naar een nieuw tijdperk van connectiviteit.’

Overal in het pand een constante signaalsterkte

Een ander voordeel van Glasvezel internet is amper signaalverlies. Dit in tegenstelling tot kabelinternet, waarbij het internet signaal verzwakt naarmate u verder van het punt van binnenkomst verwijderd zit. Dit is nadelig voor grote bedrijven of bedrijven in een groot bedrijfspand met meerdere verdiepingen, waar niet iedereen ‘dicht bij de modem’ werkt. Bij glasvezel internet is de snelheid overal constant en daarmee ideaal voor grote werkruimtes. Daarnaast heeft Glasvezel een lage latency, waardoor ondernemers bijvoorbeeld in hogere kwaliteit kunnen bellen via de cloud (VoIP) of via Microsoft Teams.

5G en het Internet of Things (IoT)

De uitrol van 5G-netwerken en de groei van het Internet of Things (IoT) zullen ook een enorme invloed hebben op de glasvezeltechnologie. 5G is sterk afhankelijk van glasvezelbackhaul om de enorme hoeveelheid gegevens te verwerken die door draadloze netwerken worden gegenereerd. Glasvezel zal fungeren als de verbindingsinfrastructuur tussen 5G-zendmasten, datacenters en het bredere internet. Bovendien zal het IoT een enorme toename van het aantal aangesloten apparaten met zich meebrengen, wat op zijn beurt zal leiden tot een grotere behoefte aan glasvezelconnectiviteit om aan de toenemende vraag naar gegevensuitwisseling en snelle respons te voldoen. Met deze ontwikkelingen kunnen we ons voorbereiden op een wereld waarin baanbrekende technologieën zoals 8K-streaming, VR/AR en geavanceerde IoT-toepassingen gemeengoed worden. Glasvezel blijft de hoeksteen van onze moderne digitale infrastructuur en zal ons leiden naar een nieuw tijdperk van connectiviteit.

Delen:

Bekijk alle
regio
magazines

Gerelateerde artikelen

Gesponsord door

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.