“Wat wil je doen als je later groot bent?” Het is een vraag die we onszelf en onze kinderen al op jonge leeftijd stellen. Ietsje later in je leven ligt de bucketlist al klaar met alles wat je nog zou willen ondernemen in je leven. We worden ouder en willen toch nog wel wat doen voordat het misschien niet meer kan. Maar denk je ook na over hóe je ouder wordt. Met wie? Heb jij alles op orde voor je oude dag? Financieel? Medisch? Nu alvast nadenken over later… denk er eens over.
Begin op tijd
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders niet goed voorbereid is op de oude dag en de zorg die zij dan nodig hebben. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, zeker met oog op de vergrijzing waar we met ons land voor staan en de veranderingen die dit met zich meebrengt. De zorgvraag zal landelijk alleen maar toenemen, terwijl de handen aan het bed minder worden. Je zult ervoor moeten zorgen dat je een kring om je heen bouwt die er straks, als je zorg nodig hebt, er voor je is. Samen redzaam zijn, daar zal het steeds meer over gaan. Een vereniging als Samenredzaamheid in Dreumel speelt daar al op in. Voor een euro in de maand ben je lid en kun je gebruikmaken van de verschillende diensten die vrijwilligers aanbieden. Denk dan aan autorijden, een boodschap doen, hulp bij je administratie of eenvoudigweg een praatje maken. Door dat wat je nodig hebt te combineren met dat wat jij een ander nog kan bieden, help je elkaar echt verder en sta je zekerder nu en in de toekomst.
Levenstestament
“Wat we steeds vaker zien,” vertelt Lex Lohman van Daad Notarissen, “is dat we naast de reguliere testamenten ook zogeheten levenstestamenten opmaken.” Een levenstestament is een testament dat geldt bij leven, dat is anders dan het gewone testament dat pas in werking treedt na je dood. In een levenstestament regel je wie jouw belangen behartigt als je dat zelf niet meer kunt. Omdat je ziek bent geworden bijvoorbeeld, of dementerend. Het kan je gebeuren dat je zelf geen handtekeningen meer kunt of mag zetten bij belangrijke gebeurtenissen als het aanvragen van een zorgbudget bijvoorbeeld of bankzaken regelen. Zo’n zakelijke volmacht regel je in een levenstestament. Daarin kun je ook jouw medische wensen vastleggen.
Belangrijk
Veel mensen realiseren zich niet dat, ook als er een langstlevenden testament is, of als je getrouwd bent, dat een partner of kind niet automatisch bevoegd is om jou te vertegenwoordigen. Mocht jouw handtekening nodig zijn in een situatie dat jij die zelf niet meer kunt zetten en er is geen levenstestament, dan zal de rechter bepalen wie er voor jou mag tekenen. Dat geldt óók bij de verkoop van een gezamenlijke woning.
Al met al, als je dan tóch zo’n lijstje maakt van alle plekken die je nog wilt zien en dingen die je nog wilt doen voordat het misschien niet meer kan. Denk dan ook aan hoe je jouw oude dag met oog op de komende zorgvraag en financiële situatie het liefst en zo zeker mogelijk inricht.
Checklist levenstestament
In een onderhandse akte kun je zelf een levenstestament of volmacht opstellen. Maar, dan kan het zijn dat deze erkend wordt door de bank. Om er zeker van te zijn dat jouw volmacht door alle instanties erkend wordt, stel je hem beter op bij de notaris. Ter voorbereiding op je bezoek aan de notaris en om alvast na te denken over wat je allemaal wilt en moet regelen, bekijk je de checklist, opgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
Woon je in Dreumel en wil je meer weten over de Vereniging Samenredzaamheid? Of wil je je inzetten om een soortgelijke vereniging op te zetten in jouw dorp of stad?
Neem een kijkje op de website samenredzaamheiddreumel.nl
voor hulp en inspiratie.