Simpelweg een goede boterham? Of toch je passie volgen?
Sem de Goede, 20 jaar uit Boven Leeuwen studeerde Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam. Een studie die hem echter niet bracht wat hij ervan gedacht had. Amsterdam… daar wil hij zeker wel blijven, maar welke studie hij straks in september op wil pakken; daar heeft hij nog geen duidelijk beeld bij. Het moet in ieder geval een studie worden waar hij zijn ei in kwijt kan en die zijn brede interesse prikkelt.
“Ik hou ervan om problemen op te lossen, een probleemstuk bij de kop te nemen en daar een creatieve oplossing voor te vinden. Dat is helaas niet wat de studie Creative Business mij heeft gebracht. Het ging daar veel meer over creatieve uitingen als het maken van een podcast e.d.,” vertelt Sem. “Helaas gaf dat me geen uitdaging en heb ik er eerlijk gezegd maar weinig zinnigs uit opgestoken. Dat zet je dan toch aan het denken: wil ik dit nog 4 jaar doen? Of kies ik er nu voor om te stoppen en op zoek te gaan naar een andere studie. Ik heb voor dat laatste gekozen.”
Elke dag met plezier naar je werk
“Ik ben nog wel erg zoekende en weet nog niet wat ik ga doen. Weet wel dat ik in Amsterdam ga blijven en dat ik een studie zoek die ik echt leuk vind. Ik wil straks niet zomaar een baan, maar werk waar ik elke dag met plezier naar toe ga. Psychologie, journalistiek, of toch iets in de mode… het kan nog alle kanten op. In de tussentijd blijf ik om mij heen kijken.”
Leven in een filter bubbel
Tijdens zijn studie werkt Sem afgelopen jaar aan een project over nepnieuws en de filterbubbel waarin we leven. “Waar het internet onze wereld groter moet maken, zorgen de algoritmes ervoor dat onze wereld juist kleiner wordt. We worden zo gevoed met informatie binnen onze eigen leefwereld dat we steeds verder gepolariseerd raken. Daar maak ik me wel zorgen om. Ik zie dat doordat je alleen maar informatie krijgt dat past in jouw eigen leefwereld en wereldbeeld je zo overtuigd raakt van jouw gelijk dat je geen oog of oor meer hebt voor de standpunten van de ander. Dat kan tot onnodige ruzies leiden. Ik heb het zelf meegemaakt in coronatijd. De gemoederen liepen zo hoog op dat het contact tussen mij en een studiegenoot verbroken werd. Dat is zo zonde. Het zijn onwenselijke en enge ontwikkelingen. Zeker onder de jongeren van nu is dit iets wat zijn sporen nalaat.”
Sem maakte een explainer video over dit onderwerp. Maar wil vooral oproepen om webbrowsers te gebruiken die jouw online privacy bewaken en vrij zijn van sturende algoritmes. Zoals bijvoorbeeld de Tor browser en Brave die jouw internetgebruik privé houden.
Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Sem de Goede