In 2022 startte Willem Lieberwirth het bedrijf De Insectenman, gedreven door zijn passie voor duurzaamheid en voeding. Na een veelzijdige carrière, waarin hij 19 jaar in de horeca werkte, 15 jaar in de makelaardij en 12 jaar als huisman, besloot Willem zijn ervaring te combineren en zich te richten op insecten als voedselbron. Hij beschouwt deze keuze als een stap richting een duurzamere toekomst.
BIO
Naam: De Insectenman
Actief in: Beuningen
Sinds: 2022
Activiteiten: Gezonde snacks met insecteneiwit en bier met insectenextract
Een Duurzaam Alternatief
Tijdens zijn zoektocht naar milieuvriendelijke alternatieven voor traditionele dierlijke producten ontdekte Willem de waarde van insecten als voedselbron. Insecten bleken voedzaam én ecologisch verantwoord. In 2018 volgde Willem een opleiding tot insectenkweker, wat zijn geloof in de potentie van insecten alleen maar versterkte. “Insecten kunnen bijdragen aan de oplossing van wereldwijde voedselproblemen dankzij hun minimale ecologische voetafdruk en rijke voedingswaarde,” zegt Willem. Met De Insectenman wil hij mensen bewust maken van de voordelen van insectenkweek.
Ik ben ervan overtuigd dat insecten de toekomst zijn
Minder voedselverspilling
Een groot voordeel van het gebruik van insecten in ons voedingspatroon is hun bijdrage aan vermindering van voedselverspilling en efficiënt grondstofgebruik. Insecten bevatten alle 22 aminozuren en zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Hun kweek verbruikt aanzienlijk minder water en land in vergelijking met traditionele veehouderij, zoals de productie van rundvlees. Bovendien kunnen insecten zich voeden met reststromen uit de voedingsindustrie. “Door insecten te kweken, verminderen we niet alleen de afvalstromen, maar dragen we ook bij aan een duurzame voedselketen,” legt Willem uit.
Acceptatie van Insecten als Voedsel
De stap naar acceptatie van insecten als voedselbron bleek niet eenvoudig. Willem wist dat veel Nederlanders nog onbekend zijn met het eten van insecten. Om mensen kennis te laten maken, organiseert hij proeverijen waarin hij insecten op creatieve wijze verwerkt in gerechten zoals hamburgers, worstjes en tapenades. Door zijn horecakenmerken en kennis van presentatie weet hij het aantrekkelijk te maken. “Dit verlaagt de drempel en opent mensen voor deze duurzame optie,” vertelt Willem. Door samen te werken met chefs en restaurateurs in Nederland en daarbuiten, groeit de acceptatie van insecten in de culinaire wereld.
Biermerk ‘Beetles Beer’
Een bijzonder moment voor Willem was de ontdekking van “Beetles Beer,” een biermerk op basis van meelwormenextract, waarop zijn vrouw hem attendeerde. Hij nam het merk over en voegde variaties met krekels en sprinkhanen toe. “Beetles Beer” kreeg al snel populariteit op evenementen en festivals en won in 2024 zelfs goud op de European Beer Challenge voor hun Novel Blond.
Toekomstvisie en Missie
Met De Insectenman zet Willem zich in om mensen bewust te maken van de voordelen van insecten. Samen met partners ontwikkelt hij producten zoals insectenburgers en worstenbroodjes. Hij hoopt dat insecten op den duur een vast onderdeel van ons dieet worden. Voor meer informatie, bezoek zijn websites www.de-insectenman.nl en www.beetlesbeer.com.
Redactie: Loet van Bergen, Foto’s: de Insectenman