Search
Close this search box.

Toneelgroep Bewaorsmiense: Brengt Geschiedenis tot Leven

De Toneelgroep Bewaorsmiense is een culturele werkgroep die in 2002 is opgericht en zich inzet om de rijke geschiedenis van het Land van Maas en Waal onder de aandacht te brengen. Dit doen ze door middel van toneel-musicalproducties, allemaal in het onvervalste Maos en Waolse dialect.

Toneelgroep Bewaorsmiense: Brengt Geschiedenis tot Leven
Werkgroep Culturee, van links naar rechtsboven: Theo Verhoeven, Ria van der Velden, Annemiek Breimer, Wim van Leeuwen. Van links naar rechtsonder: Jan Basten, Jan Vink, Karel van den Beld

Bio

Naam: Toneelgroep Bewaorsmiense
Locatie: Beneden-Leeuwen
Activiteiten: De werkgroep cultuur van de Bewaorsmiense realiseert toneel-musicalproducties om de rijke geschiedenis van het Land van Maas en Waal onder de aandacht te brengen.

De Bewaorsmiense zijn onderdeel van de Historische vereniging Tweestromenland en hebben in het verleden verschillende producties gerealiseerd. Een naam die bedacht is door Henk van Elk. Momenteel zijn ze volop aan het repeteren voor hun nieuwe streekmusical ‘Hulde aon de Gekulde’. Inmiddels de elfde. Deze musical is geschreven door het Dreumelse schrijverduo Ko v.d. Boom en Mari v.d. Berg. De titel ‘Hulde aon de Gekulde’ is afgeleid van het Maas en Waals woordenboek, waar ‘kulle’ betekenissen heeft als voor de gek houden, misleiden, gefopt en bedrogen uitkomen.

“List, bedrog, belazeren, alles komt voorbij in deze streekmusical. ”

Deze musical wordt gespeeld op 11, 12, 13 en 14 april 2024 in De Bogerd in Druten en op 19, 20, 21 april 2024 in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Voor de voorstellingen in Beneden-Leeuwen zijn nog kaarten beschikbaar. “De musical belooft volgens Karel van den Beld een mix van jonge, oude, rijpe en groene toneelspelers te zijn. “Het stuk speelt zich af in 2023 en gaat over cultuur die onder druk staat door steeds meer mensen, auto’s, motoren op de dijk, woningbouw en boeren die verdwijnen, ontzanding en verondieping. Voor elke musical wordt er een auditie uitgeschreven waar mensen uit de streek op kunnen reageren. Daar wordt goed op gereageerd. Want voor deze productie, die volledig uit vrijwilligers bestaat, hebben we naast de acteurs, figuranten, decorbouwers, licht en geluid en mensen voor de kleding nodig. Bij elkaar zijn we met een groep van 60 vrijwilligers die worden aangestuurd door een regisseur en mensen uit de culturele werkgroep. De komende maanden tot de eerste voorstellingen in April zijn we druk in de weer met de repetities, decorbouw, kleding enz. Ook als vrijwilligersorganisatie willen we een professionele voorstelling neerzetten.”

Voor meer informatie en kaarten kijk op https://bewaorsmiense.jimdofree.com

Tekst Loet van Bergen, Foto: Jan Basten

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.