Search
Close this search box.

Slimme tuin? Of… hou je het bij eigen hoofd- en handwerk?

De zon wordt alweer wat warmer, de lente hangt onmiskenbaar in de lucht. Je ruikt het, voelt het, buiten roept: de hoogste tijd om de tuin klaar te maken voor de komende warme lente- en zomerdagen. Je kunt ervoor kiezen om dat, zoals je dat al jaren gewend bent, volledig old school te doen, óf je kijkt dit jaar eens wat verder: naar de mogelijkheden die domotica biedt.

Robots in de tuin?

Domotica… een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en -tica ( -toegepaste- wetenschap) betekent dat je technologie inzet om je dagelijkse leven makkelijker en comfortabeler te maken. Technologie in de tuin… je zult dan al heel snel denken aan de meest in het oog springende toepassing: de robotgrasmaaier. Je zet ze aan en ze gaan aan het werk voor je. Ideaal. Heb je zo’n robotmaaier voor je “werken”, blijf dan nog wel even goed op je gazon letten. Het kan namelijk gebeuren dat er een soort viltlaag onder het gras ontstaat, die ervoor zorgt dat je gazon vergeelt en verzwakt raakt. Om dat te voorkomen gebruik je de juiste voeding die ervoor zorgt dat je gazon kan blijven ademen en beter water en voeding op kan nemen.

Domotica is een ruim begrip

Domotica is echter veel meer dan de zichtbare technologische hulpmiddelen als de maaier in de tuin, of de stofzuiger in huis. Domotica zijn geautomatiseerde systemen die je met een touchscreen of telefoon bedient. Zo kun je bijvoorbeeld je tuin slimmer maken en je planten ondersteunen door een vocht- of regensensor te installeren, zodat je kunt zien wanneer ze water nodig hebben. Combineer je deze met een temperatuursensor dan heb je een volledig overzicht van het hele tuinklimaat. En slim is ook echt slim: de geïnstalleerde sensoren kun je samen laten werken met andere systemen. Door de sensor bijvoorbeeld te koppelen aan een waterafsluiter, wordt de tuinberegening automatisch aangezet als de grond te droog dreigt te worden.

Hoe het werkt

Het domoticasysteem kan je het best zien als een grote paraplu waar alle verschillende onderdelen worden ondergebracht en met elkaar samen kunnen werken. En het is allemaal heel makkelijk te bedienen, dat brengt enorm veel comfort met zich mee. Naast dat je de planten kunt ondersteunen, kun je ook denken aan aangepaste verlichting en audio in de tuin. Heb je bijvoorbeeld een feestje, dan kies je ervoor om de verlichting daarop aan te passen en dezelfde muziek zowel in de tuin als in huis af te laten spelen. Of richt een buitenbioscoop in. Plaats bijvoorbeeld een beamer in het plafond van het terras en kies voor een oprolbaar beeldscherm. Zo is hij normaal gesproken niet zichtbaar, maar met één druk op de knop te activeren met een aangepast lichtplan. Qua beveiliging kun je kiezen voor een poort met intercom of denk aan camera’s waarmee je via je telefoon of touchscreen in huis kunt zien wat er gebeurt in je tuin. Laat de tuinverlichting knipperen als er beweging in de tuin wordt gedetecteerd. Er is ongelofelijk veel mogelijk. Uiteindelijk bepaal jij wat voor jou wel of niet werkbaar is en waar je al dan geen behoefte aan hebt.

Uitgangspunt: een bloeiende en boeiende tuin

Nu je in de lente aan de gang gaat met het stylen van je tuin, kijk je uiteraard eerst naar het tuinplan. Mocht je daar domotica aan willen toevoegen, maak dat plan dan als eerste, zodat je vooraf rekening houdt met de benodigde leidingen, geultjes, draden en elektriciteitspunten. Heb je dat in orde, kijk dan of je qua bestrating en terrassen nog iets wilt wijzigen of toevoegen en laat je daarna adviseren bij het beplantingsplan. Geef de schaduw- en zonplekken en de afmetingen van je tuin en/of borders door aan je tuinspecialist. Hij zal dan aangeven hoeveel planten je nodig hebt, welke planten het het best zullen doen in jouw tuin en hoe ze het mooist tot hun recht komen.

Experts in de regio

Centralux, Nijmegen
Adviba, Boven-Leeuwen
De Vlieren, Horssen

Bloemenpark Appeltern
Buxus Koning, Winssen
Tuincentrum Bull, Beuningen

info

Bij de lente styling van je tuin horen vroegbloeiers als een bloembol bloem als Allium die in verschillende kleuren en hoogten je tuin opfleurt. Vaste planten als iberis, phlox en pulsatilla zijn eveneens vroege bloeiers. Laat je adviseren en plan het zo dat er het hele jaar door iets te beleven valt in je tuin.

Een kraakheldere vijver

Bloemenpark Appeltern organiseert op woensdag 1 mei de workshop: Een kraakheldere vijver. Tijdens deze workshop legt vijverecoloog Danny Keijsers, die al jaren de vijvers van het bloemenpark onderhoudt, je in een halve dag alles uit over de biologische en chemische processen in de vijver en hoe je een gezonde vijver kunt hebben zonder technische zaken als filters en pompen.

Kijk voor meer informatie en de volledige agenda op de website van Bloemenpark Appeltern: www.appeltern.nl

Redactie; Chantal Fransen, Fotografie Stockphoto- Bloemenpark Appeltern

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.