Search
Close this search box.

Pinkstervaria: beleven en genieten!

Elke jaar verandert Altforst tijdens de Pinksterdagen in een plek vol feest, muziek, plezier… en het onmiskenbare fierljeppen! De reden? PinksterVaria. Edwin van Kol is voorzitter van de commissie PinksterVaria en vertelt over het ontstaan van het festival en de steeds diverser wordende groep fierljeppers!

Het prille begin

In de late jaren ‘70 kreeg maakte Altforst en omgeving kennis met Pinkstervaria, dankzij de inzet van de oudervereniging. Deze kleurrijke viering begon als een lokale aangelegenheid en groeide uit tot een jaarlijks terugkerend feest dat veel Maas en Walers samenbracht. Het begon allemaal met een doel: geld inzamelen voor lokale verenigingen. In de loop der jaren is Pinkstervaria echter uitgegroeid tot veel meer dan alleen een fondsenwervingsevenement.

Feest voor Iedereen: van Kikkerparadijs tot gezellige markt

Pinkstervaria streeft naar diversiteit en inclusiviteit, en dit is duidelijk te zien in het evenement. Van jong tot oud, voor iedereen is er wat wils. De kleinsten worden verwend met het betoverende Kikkerparadijs, terwijl de ouderen kunnen genieten van een bruisende markt. De organisatoren hebben ervoor gezorgd dat het evenement laagdrempelig is, met gratis activiteiten voor iedereen. Eten en drinken zijn de enige dingen waarvoor je je portemonnee hoeft te trekken.

Maar liefst 200 vrijwilligers

Een opvallende constante in de geschiedenis van Pinkstervaria is de betrokkenheid van de organisatie, zoals Edwin, én de vele vrijwilligers. Van het organiseren van wedstrijden tot zijn huidige positie als voorzitter; Edwin heeft het evenement zien groeien en evolueren gedurende de jaren. Ondanks de uitdaging om vrijwilligers te werven, zijn er elk jaar zo’n 200 enthousiaste mensen die bijdragen aan het succes van Pinkstervaria. Een absoluut hoogtepunt van het evenement is het fierljeppen, dat hier inmiddels 40 jaar plaatsvindt. Deze Friese traditie heeft zijn weg gevonden naar PinksterVaria. Inmiddels laten zowel Friese springers, leerlingen van Pax Christi College als ook springers uit Noord-Holland hun klim- en springkunsten zien.

Toe aan een moment van rust en inspiratie in de omgeving? Bezoek dan zeker eens Bloemenpark Appeltern. Op een groen en uitgestrekt terrein biedt het haar bezoekers een gevarieerde en inspirerende tuinervaring. Verken zorgvuldig ontworpen tuinen, bewonder diverse bloemenpracht en ontdek innovatieve tuinconcepten. Een absolute must voor natuur- en tuinliefhebbers!

www.appeltern.nl

Meer informatie www.pinkstervaria.nl

UIT tip

Viering 50 jaar dorpshuis Horssen

Op meerdere momenten in juni viert De Horst haar 50-jarig jubileum. Op 3 feestelijke dagen (gratis entree) kunnen Horssenaren terecht voor de volgende activiteiten:

8 juni: Feestavond met muzikale omlijsting van Showorkest Riverland. Bij mooi weer is het feest buiten, bij minder weer feesten we in de zaal. Kortom: dansen, feesten en borrelen!

16 juni: Een brunch voor het hele dorp, ook weer buiten met mooi weer en binnen bij minder weer. We nodigen mensen die dag van harte uit om allen iets lekkers mee te nemen. Denk aan taart, soep of een salade. Leef je dus lekker uit in de keuken!

30 juni: de Dag van de Verenigingen. De bij het dorpshuis aangesloten verenigingen presenteren zich die dag aan de Horssenaren. Zo betrekken zij de Horssense gemeenschap bij hun activiteiten én zorgen ze voor interactie. Iedereen die wil, mag namelijk meedoenmet de creatieve en sportieve activiteiten van deze verenigingen.

Redactie; Joep Peters, Fotografie Edwin van Kol, Joep Peters

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.