Search
Close this search box.

Modetrends voorjaar 2024… wat zeggen onze lokale ondernemers?

Wat zegt AI?

AI, Artificial Intelligence; het is een hot item, overal om je heen hoor je hoe AI je verder zou kunnen helpen. Met het uitwerken van ideeën, beantwoorden van vragen, muziek schrijven, tekeningen maken en tekst… Wij vroegen ons af hoe het zou zijn als we Artificial Intelligence zouden inzetten bij het schrijven van onze artikelen. Wat zou er gebeuren als we de chatbot zouden uitvragen over onderwerpen die in ons blad aan bod komen. Wat zou daaruit komen? En hoe anders is dat dan als we de mensen in de buurt dezelfde vragen zouden kunnen stellen? Zijn er verschillen? In de komende edities nemen we de proef op de som in verschillende artikelen over lokale onderwerpen.

Dit keer gingen we op pad met de vraag: wat zijn de modetrends voor het komende voorjaar? Wat zien we in de winkel en wat zegt AI erover?

De nieuwe voorjaarsmode volgens AI

We vroegen aan chatbot chatGTP hoe de nieuwste voorjaarsmode eruit zou komen te zien. Per direct kregen we een indrukwekkende lijst te zien met voorjaarstrends:

  • Pastelkleuren, zachte lichte kleuren zijn vaak populair in de lente;
  • Bloemenprints en -motieven zijn klassiekers;
  • Lichte en luchtige stoffen als chiffon, zijde en linnen;
  • Loszittende oversized kledingstukken als wijde broeken en ruime jurken;
  • Cut-outs: kleding met uitsparingen;
  • Opvallende accessoires, en duurzame materialen.

Maar… vertelde de chatbot ons:

“Ik heb geen toegang tot de nieuwste modetrends van 2024, en kan je enkele algemene trends noemen die vaak in de lente- en zomercollecties te zien zijn. Houd er rekening mee dat deze trends algemeen zijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke collecties van ontwerpers en merken voor het voorjaar van 2024. Om de meest actuele trends te ontdekken, raad ik aan om mode publicaties en websites van modehuizen te raadplegen, evenals sociale mediaplatforms waar ontwerpers en influencers hun nieuwste creaties delen.”

Advies is dichtbij

Daarmee werden we dus eigenlijk terugverwezen naar de lokale ondernemers die we toch al wilden benaderen. En hadden we niet alleen een gezellig gesprek, het was ook duidelijk en informatief. De winkeleigenaren wisten ons namelijk exact te vertellen wat zij in de rekken hebben hangen deze lente en konden zelfs al een tipje van de sluier oplichten over de komende najaarsmode.

Wat zien we in de winkels dit voorjaar?

We hadden een prettig rondje langs de lokale ondernemers. Ondernemers als Ruud Donders bijvoorbeeld, die ons uitgebreid vertelde over de herenmode dit voorjaar. De damesmode werd ons enthousiast uit de doeken gedaan door Liesbeth Bruisten, Annette Mode, daarin zagen we toch duidelijke verschillen met de herenmode. Al met al kun je dit voorjaar alle kanten op, óók in je schoenencollectie

We zetten een paar belangrijke trends voor je op een rijtje:

Schoenen

Van platform sandalen tot enkellaarsjes en kleurrijke sneakers. Zelfs de teenslipper lijkt aan een comeback bezig te zijn. Felle exotische kleuren naast de pastels die we ook in de kleding zien, ook in de keuze voor je schoenen is er van alles mogelijk dit voorjaar.

De modewinkels in de regio staan vol mooie, fijne voorjaarsitems. Neem een kijkje in de diverse winkels, of laat je verrassen door een van de modeshows die in de verschillende stadskernen in onze regio worden georganiseerd.

Kleuren

We zien dit voorjaar naast zwart en het rood dat we vorig jaar ook al zagen voornamelijk veel blauw. Blauw in verschillende tinten, van licht tot donker, maar vooral poederachtig zacht lavendelblauw. Pastels als koraal, zacht roze en pastelgroen zijn alom aanwezig. Maar ook opvallende colorblockings, waarin rood gecombineerd wordt met fel oranje. Contrasterende kleuren naast zachte pastels. Je kunt dit jaar alle kanten op.

Comfort

Met name in de herenmode ligt de nadruk dit voorjaar op comfort. Met stretschstoffen en chino steekzakmodelbroeken in zachte aarde tinten. We zien gebreide polo’s, sportieve jacks met sweat mouwen en comfortabele overshirts. De prints zijn zo goed als verdwenen.

AI PROMPT ENGINEERING UITGELEGD

Heel kort door de bocht is een prompt een kort stukje tekst waarmee de chatbot wordt aangestuurd om relevante informatie te geven. Hoe gedetailleerder je de vraag stelt, hoe duidelijker het antwoord dat je krijgt. Op een juiste manier je vraag stellen zorgt dus vWe namen de proef op de som en vroegen chatGTP wat de nieuwste voorjaarsmode zou zijn, waarop we te horen kregen dat AI “geen realtime informatie kan verstrekken over de allernieuwste modetrends voor dit voorjaar”. Modetrends zijn namelijk aan verandering onderhevig, we krijgen dan ook het advies om mode publicaties te raadplegen en de Instagram pagina’s van influencers en modeontwerpers te bezoeken… Door de vraag anders te formuleren kregen we toch “enkele algemene trends die vaak in lente- en zomercollecties te zien zijn”. Niet helemaal waar we op uit waren. Het laat wel zien dat een juiste formulering van de vraag aan de bot essentieel is.

Redactie; Chantal Fransen, Fotografie Stockfotografie

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.