Search
Close this search box.

Huis van de toekomst?

De toekomst is nu

Een huis van 50 m2 voor €70.000 euro dat al binnen een week kan staan. Gebouwd met blokken gemaakt van afvalmaterialen. Eenvoudig te monteren en met een footprint dat een derde lager is dan dat van de bouw van reguliere woningen? Dat klinkt als iets uit een verre toekomst. Sustainable Constructions brengt het echter al naar het hier en nu. Met slimme bouwmaterialen, eenvoudige constructies, maar vooral met oog op de toekomst. Een duurzame toekomst. Henny van Benthem, grondlegger van Sustainable Constructions deelt zijn inspirerende visie op duurzaam bouwen.

Henny van Benthem

“Met de aardbeving die in 2012 op Haïti zoveel schade en verdriet heeft gebracht is het zaadje geplant,” vertelt Henny. “Het liet me niet los: het moest toch mogelijk zijn om met duurzame materialen snel en goedkoop woningen te kunnen plaatsen. Binnen het bedrijf dat ik toen had kwam ik enige jaren later in aanraking met een materiaal dat we toen gebruikten om wijnboxen te maken die ervoor zorgen dat er geen breukschade optreedt tijdens het transport van de wijnen. Lang verhaal kort: Van dat materiaal hebben we in samenwerking met een Zweeds bedrijf uiteindelijk Cradle 2 Cradle gecertificeerde bouwblokken gemaakt. De blokken bestaan voor 90% uit lucht waardoor ze heel licht zijn en daardoor vrij eenvoudig voor iedereen te hanteren.”

Bouwen met afvalproducten

“Doordat de bouwblokken zo licht zijn oefenen zij een minimale druk uit op de fundering. Bij de bouw van een woning kan er daardoor volstaan worden met het storten van zand en puin als ondergrond. Daarbovenop, dus bovengronds, komen de funderingsbalken die gemaakt zijn van plastic afval en gevingerlast sloophout. De 100% recyclebare binnen- en plafondplaten worden gemaakt van restmateriaal uit de land- en tuinbouw. We streven ernaar om over elk aspect van de woning na te denken of het ecologisch gerealiseerd kan worden. Daarmee zijn we in staat gebleken om de woningen die we ontwerpen en bouwen voor 77% circulair te maken. Dat wil zeggen dat het aan het einde van zijn levensduur, die ook veel hoger is dan gemiddeld, makkelijk te demonteren, te hergebruiken en te recyclen is.”

De kansen van jongeren vergroten

“Doordat de materialen zo licht zijn en de woningconstructie zo eenvoudig mogelijk is gehouden kan iedereen worden ingezet om de woningen te bouwen. We hebben een connectie met de stichting Van Hier Naar Daar en hebben een eigen opleiding ontwikkeld die verbonden is aan Sterk Techniek Onderwijs. Met de opleiding die wij bieden leren de jongeren een andere manier van bouwen kennen en worden ze opgeleid tot montagemedewerk(st)er die kennis heeft van ecologisch en circulair bouwmateriaal.”

Snel en tegen lage kosten

“Doordat de bouwmethode vrij eenvoudig is zijn er geen dure arbeidskrachten nodig én kan er snel gebouwd worden. In 5 dagen is een basiswoning al neergezet. Naast betaalbare woningen denken we ook na over andere toepassingen. Juist omdat de woningen zo snel neer te zetten zijn, zijn ze bijvoorbeeld ook heel geschikt om te gebruiken als noodwoning bij rampen of als tijdelijke leslokalen, vluchtelingenopvang en inpandige kantoorunits. Wij dromen verder aan nog meer mogelijkheden en werken gestaag verder aan het realiseren van een mooi toekomstperspectief,” sluit Henny af.

“zoektocht naar duurzame recyclebare bouwmaterialen leidt tot realiseren duurzame bouwplannen.”

Wij dromen met je mee Henny. Er ligt een mooie, duurzame, sustainable toekomst voor ons.

Voor meer inspiratie over duurzaam bouwen en de materialen die Sustainable Construction gebruikt ga je naar de website: sustainableconstructions.nl.

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Sustainable Constructions

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.