Search
Close this search box.

De Paulus is weer open

Enigszins tegen de verwachting vierden we dan toch carnaval in Maas & Waal eind februari. Het was een mooi begin van de heropening van Dorpshuis De Paulus in Winssen. Hoe is de opening verlopen? Wat is er na corona veranderd? En wat zijn de plannen voor dit voorjaar? We spreken Rick de Waal, beheerder van De Paulus, die we in het kader van de serie leefbaarheid volgen in 2022.

Rick de Waal ontvangt sinds enkele weken weer gasten in De Paulus

Heropening

‘Die begon wat twijfelachtig door enkele nog geldende coronamaatregelen. We mochten in die tijd bijvoorbeeld tot maximaal 22.00 uur open blijven. Met carnaval mochten we weer helemaal los, dat was even aanpoten. De jeugd-pronkzitting hebben we verplaatst van de theaterzaal naar de sporthal. Dat had te maken met de anderhalvemetermaatregel, in de hal konden we namelijk meer mensen kwijt. We hebben deze last-minute ingericht voor het feest. Er ontstond direct een gevoel van saamhorigheid met de carnavalsvereniging en de jeugdcommissie. Het resultaat was een schitterende jeugdpronkzitting, waar de jeugd, ouders en opa’s en oma’s van hebben genoten. We sloten het feest af met een gezellige afterparty. Het ‘echte’ carnaval was een week later, we organiseerden hier een zaterdagavondfeest en zondagmiddagmatinee. Beide dagen ontvingen we zo’n 450 bezoekers. De opening van De Paulus is uitstekend en zonder incidenten verlopen.’

“We ervaren na corona nog meer voldoening om als De Paulus gastheer van het dorp te zijn”

Veranderende rol van het dorpshuis na corona

‘Er lijkt meer behoefte te zijn om in de vrije tijd leuke dingen te doen. Mensen hebben heel lang weinig om handen gehad. Dit geldt voor zowel bezoekers als verenigingen. De onderlinge verbinding en de behoefte aan gezelligheid zijn sterker aanwezig. We zien dit al wanneer de mensen binnenkomen. Ik denk dat de rol van het dorpshuis -als kern van het dorp- nog groter is geworden. Het aantal aangesloten verenigingen is gelukkig gelijk gebleven. Ook de verenigingen die tijdelijk een ander onderkomen hadden, zijn weer teruggekomen. De situatie tijdens de coronacrisis was ellendig, we konden niet doen wat we het liefst wilden doen. Het valt me trouwens wel op dat mensen vrij snel weer in dezelfde modus als voor de crisis belanden. We hebben het allemaal weer druk met werk- en privé-afspraken, de agenda’s lopen weer vol. We ervaren na corona nog meer voldoening om als De Paulus de gastheer van het dorp te zijn.

Voedseltransporttocht Operation Faust

‘Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden er voedseltransporten opgezet voor de noodlijdende bevolking . Organisatie Operation Faust organiseert daarom binnenkort een evenement om deze transporteurs te eren. Op 6 mei rijden ruim 100 legervoertuigen in colonne door de regio, waarbij ze een tussenstop maken bij de Paulus. De tocht vindt plaats in de meivakantie, dus mensen hebben de gelegenheid om de voertuigen te bekijken. Deze zijn tussen 10.00 uur en 12.00 uur te bewonderen op het Admiraal van Ghentplein naast de Paulus. We hopen op mooi weer, kom gezellig kijken en strijk daarna neer op het terras!’

Planning voorjaar

Paasbrunch Het Eetpunt voor senioren – Stichting Perspectief
Wanneer: 12 april
Waar: De Salon in De Paulus


Koningsdag voor jong en oud
Wanneer: 27 april
Waar: In De Paulus en op het Admiraal van Ghentplein


Provinciale fietstocht Vrouwen van Nu
Wanneer: 11 mei
Waar: Start en finish bij De Paulus


Toneeluitvoering Plankenkoorts
Wanneer: 20-21-22 mei
Waar: Theaterzaal De Paulus

Tekst en foto: Joep Peters

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.