Search
Close this search box.

Zin in een huizenroute met Verhaal Fiets, wandel, rijd dan langs onderstaande vier huizen.

Huis te Appeltern
Huis te Appeltern

Huis te Appeltern is eeuwenlang in handen is geweest van het geslacht Van Appeltern. In 1733 komt via een erfenis het in handen van Frederik Jacob Derk van der Capellen. Hij is de vader van de beroemde patriot Joan Derk van der Capellen, die in 1780 hier ook zijn opzienbarend pamflet schrijft: Aan het volk van Nederland. Het Huis is in 1881 gesloopt en alleen het achttiende-eeuwse noordvleugel is over, die het Washuis wordt genoemd. Er zijn van het hele complex ook nog twee bouwhuizen (boerderijen) over en de tuin buiten de omgrachting.

Huize Pollenstein in Dreumel
Huize Pollenstein in Dreumel

Huize Pollenstein in Dreumel: Die naam herleidt op de Van de Polls, de oudste heren van de heerlijkheid Dreumel. Van het adellijke huis is nog het huidige rechthoekige gebouw over met een met pannen bedekt zadeldak en topgevels. Historisch interessant detail is de voordeur. Het is de voordeur van het voormalige huis. Na de Van de Polls komt de heerlijkheid en huis in handen van de Van Balverens en de Piecks. De laatste bewoners zijn de Van Deurssens die in 1850 het Huis grotendeels slopen. Het huis staat op een omgracht terrein. Het singelstelsel is helaas niet meer aanwezig.

‘Vier mooie huizen met historie’

Het Grote Huis
Het Grote Huis

Het Grote Huis te Leur is in 1778 door Christiaan Willem Hendrik van Balveren gebouwd en nog helemaal in tact. Het huis is, geheel naar de smaak van de toenmalige elite, gebouwd in de classicistische Lodewijk XVI-stijl. Kenmerkend is dat het middengedeelte van de voorgevel over de volle hoogte naar voren springt. Het wordt bekroond met het wapen van de Van Balverens. De tuin en het bosgebied om het huis, aangelegd bij de bouw van het huis, zijn ook in tact gebleven. De heerlijkheid en het huis gaan, als de laatste telg uit het geslacht Van Balveren in 1920 sterft, over op de erfgenaam mr. Bernard Frederik baron van Verschuer. Leur is nog steeds in handen van de familie Van Verschuer.

Huis Lakenburg
Huis Lakenburg

Huis Lakenburg in Wamel: In de huidige negentiende-eeuwse villa zijn nog restanten te vinden van de zeventiende-eeuwse voorganger in het souterrain. De villa is gebouwd op de kelders van het vroegere kasteel Lakenburg. Een van de kelders is zo goed als gaaf overgebleven: vierkant met graatgewelf en middenpijler. Het huis wordt bewoond door verschillende adellijke families. Eerst zijn dat de Van Balverens, dan de Van der Lawicks en tenslotte de Van Delens. Deze bouwen nogmaals op de restanten van het kasteel de huidige villa.

Meer informatie
Deze voorjaarsglossy
hebben we het verhaal
gekoppeld aan uniek wonen,
want dat doe je zeker in het Land van Maas & Waal.

Bron: www.verhaaltussenmaasenwaal.nl/ Erfgoed Gelderland

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.