Search
Close this search box.

Van schepen naar meubelmakers

De industriële revolutie bereikt in de negentiende eeuw ook het Land tussen Maas en Waal. Stoommachines nemen het werk van de kracht van wind, van de paarden en de mensen over.

Industrieën komen op stoom

De stoomgemalen maken in de streek als eerste gebruik van stoomaandrijving. Traditionele, ambachtelijke bedrijfstakken als het bierbrouwen en het klompen maken volgen. Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw zet de stoomrevolutie zich tussen Maas en Waal stevig door. Zo gaat de stoomtram er in 1902 rijden en ontstaat er in vrijwel ieder dorp een boterfabriekje op stoom. Boterfabrieken

Scheepsbouw

(Beneden-)Leeuwen heeft een bijzondere positie in de industrie tussen Maas en Waal. Het dorp kent sinds 1600 een scheepsbouwtraditie. Daarin speelt de familie Meijer (of Meyer) een belangrijke rol. De Meijers oefenen het vak uit tot in het industriële tijdperk.

Meubels

Uit de bouw van houten schepen ontstaat de meubelindustrie van Beneden-Leeuwen. De vrijgezelle notarisdochter Mina Kuppen financiert een plan van Wim Salet en hij opent in 1919 een van de eerste gemechaniseerde meubelfabrieken in Nederland. Met serieproductie en vakkundig personeel, afkomstig van de werf Meijer. De meubelindustrie in Beneden-Leeuwen groeit als kool. Salet en zijn vooroorlogse dochterondernemingen zorgen na de Tweede Wereldoorlog voor een ware explosie aan nieuwe meubelbedrijven en stoffeerderijen. De meubelindustrie krijgt in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw zware klappen. In de gemeente West Maas en Waal zijn er in de jaren tachtig nog achttien meubelbedrijven. In korte tijd verdwijnen ze bijna allemaal.

Meer over dit onderwerp

Bronnen en verder lezen:
• J.H. Manders, Het Land tussen Maas en Waal (Zutphen 1982).
• J.H. Manders, Maas en Waal: van armoede tot welvaart (Wijchen 1988).
• J. van Os, De Stoomtram Nijmegen-Wamel, deel 1 (Wijchen 1984).
• HeemkundeLeeuwen (heemkundeverenigingleeuwen.nl)

Het Verhaal tussen Maas en Waal
Lees 50 turbulente verhalen over hoe bewoners eeuwenlang leven tussen de twee rivieren. Duik in het Verhaal over de kolkende geschiedenis van dit land en zijn bewoners!

www.verhaaltussenmaasenwaal.nl

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.