Search
Close this search box.

Samen vieren we de vrijheid

Vol  spanning  zien de mensen in het Rijk van Nijmegen en het land van Maas en Waal in september 1944  grote  groepen  vlieg- tuigen overkomen. Operatie Market Garden is begonnen. De ge- allieerden  proberen de bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn te veroveren. Iedereen voelt dat de bevrijding nabij is als de eerste geallieerde soldaten Maas en Waal intrekken. Maar de Slag om Arnhem wordt  verloren. Het lukt de geallieerden Zuid-Nederland te bevrijden. Ten noorden van de Waal   blijven de Duitsers de baas. Nijmegen en het gebied tussen Maas en Waal komen in de frontlinie te liggen.

Veertien Wamelse mannen gefusilleerd

Wamel heeft de eerste vier  jaar van de oorlog betrekkelijk  weinig last van de Duitse bezetters. Als de eerste Engelse  verkenningstroe- pen in Wamel verschijnen, worden  de in Tiel gelegerde Duitse bezet-  ters extra waakzaam.  

Op dinsdag 19 september nemen enkele van hen een kijkje in Wamel. Ter hoog- te van de kerk worden zij bescho-ten door de leden van de onder- grondse. De Duitsers  trekken  zich al schietend terug naar Tiel. Er vol-gen nieuwe schietincidenten. Als wraak steken de Duitsers enkele huizen in brand. Op 20 septem-  ber nemen ze veertien mannen  uit Wamel mee naar Tiel. Voor de stadswal worden ze gefusilleerd. Veel mensen vluchten weg uit Wamel. Van de bewoners van Hui-ze St. Henricus vinden er 34 in het St. Jozefklooster in Beneden-Leeu- wen onderdak.

OPERATIE MARKET GARDEN

Pas na de bevrijding heeft Wamel veel te lijden van woningbranden en Duitse beschietingen.© Van Va- mele tot Wamel

Het Verhaal

Sunset March

Het Land van Maas & Waal ligt tegen Nijmegen aan. Hier is veel gevochten tijdens Operatie Mar- ket Garden. Bezoek de brug De Oversteek en wandel in de avond mee.

Sinds 19 oktober 2014 loopt, als dagelijks eerbetoon aan de ge- vallenen bij de Waaloversteek in 1944, elke avond bij zonsonder-gang minimaal een veteraan de zogenoemde Sunset March over de brug tijdens het een voor een ontsteken van de 48 lichten.

Beleef de Vrijheid

Bezoek in Groesbeek het inspi-rerende Vrijheidsmuseum, dat prachtig is verbouwd en je aan-zet tot denken en het leven te vieren.

Ervaar de wereld van Ru Paré

Zij was verzetsstrijdster en kun- stenares en is geboren in Druten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze tweeënvijftig joodse kin- deren gered.  Haar verzetsnaam voor hen was Tante Zus. Als kun- stenaar werkte zij onder de naam Ru Paré. Bezoek  de tentoonstel- ling  in  Museum  Tweestromen- land te Beneden Leeuwen.

Bron: www.hetverhaaltussenmaasenwaal.nl

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.