Search
Close this search box.

Tiramisù classico

8 tot 10 personen

Ingrediënten:
1kg – mascarpone
7 – eigeel
210 gr – poedersuiker
800 ml – koffie
80 ml – amaretto
50 ml – koffie likeur
80 gr – suiker
500 gr – italiaanse savoiardi (let op geen lange vingers deze zijn te dun en worden te soppig)
cacao voor topping bij serveren

Bereidingswijze:

1. Maak als eerste de koffie met op basis van espresso klaar voor de sterkte zodat deze naderhand genoeg tijd heeft om af te koelen. (De savoiardi verkruimelt wanneer je deze in te warme koffie doet). Voeg na het maken van de koffie de suiker, amaretto en koffie likeur toe. De aangegeven waardes zijn een indicatie je kan altijd zelf bepalen of je deze sterker of minder sterk wilt hebben door te proeven tussendoor. Mix alles goed door de koffie heen en zet deze daarna in de koeling om koud te worden. (6 uur in de koeling)

2. Scheidt de eigeel van het eiwit (Tip: bewaar het eiwit om hiervan merengue te maken). Doe de eigeel in een kom of mixer en zeef hier de poedersuiker doorheen. Mix daarna alles goed met een garde tot een gladde maar licht stevige crème is geworden.

3. Voeg de mascarpone toe aan het eigeel mengsel en klop deze daarna nogmaals samen met de garde tot er een mooi stevige mascarpone crème ontstaat en waar je geen stukjes mascarpone meer in ziet. Meng niet op een te harde stand met de mixer omdat er dan al snel een te harde en schuimachtige crème ontstaat. Wanneer de crème te dun blijft kan je voor een korte tijd de stand van de mixer op de hoogste stand zetten zodat hij een klein beetje steviger word, maar pas op dat je dit niet te lang doet. De correcte dikte van de crème moet net iets dunner zijn als wanneer je slagroom zou opkloppen. (Tip: voeg een kleine hoeveelheid van de koffie mix toe aan de crème wanneer deze klaar is en roer deze er voorzichtig doorheen voor een extra sterke smaak)

4. Pak een groot genoeg schaal om de tiramisu in te maken met 2 lagen. Doop de savoiardi koekjes per 2 voor 3 a 4 seconden (houd je van wat hardere koekjes doe ze dan korter en houd je van meer zacht doop ze dan wat langer) in de koffie en laat ze daarna een klein beetje uitlekken. Verdeel de koekjes over de bodem van de schaal met de suikerkant naar boven. Wanneer de bodem bedekt is met de koekjes verdeel je 1/3 van de mascarpone crème eroverheen, doe dit niet te hard anders trek je de koekjes mee.

5. Herhaal stap 4 nog een keer bovenop de eerste laag met de rest van de crème. Dek af met plastic folie en zet overnacht in de koeling om op te stijven en zodat de savoiardi koekjes de tijd krijgen om de koffie nog meer te absorberen en wat zachter te worden.

6. Haal de tiramisu uit de koeling en verdeel deze in porties en dien op een bord en bestrooi met de cacao.

Angelo Sciacchitano
Team Retrogusto

Hogestraat 9, Druten
0487 785 784

Buon Appetito

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.