Search
Close this search box.

I♥ LVMW

Een groot geluk: al 25 jaar struin ik met jong en oud door de Beuningse uiterwaarden. Vanuit mijn werk bij Bezoekerscentrum Het Dijkmagazijn boeit me dat nog steeds. Iedereen die meegaat vindt iets van zijn of haar gading: bijzondere vogels, leuke planten, lekker bewegen of even uitwaaien. We ontdekken van alles, kijken ernaar, wisselen informatie uit en genieten ervan. Geen kind dat meegaat kan het weerstaan om in de wilgen te klimmen, stenen in de broekzak te stoppen of met een tak te zwaaien. Geluk is in het groen te vinden, zonder veel poespas. Ik vind het altijd prachtig te zien dat iedereen na een excursie of buitenactiviteit opgelaten en vrolijk terugkomt. Het Land tussen Maas en Waal biedt daarvoor volop afwisseling. Binnen de ringdijk is er veel groen van boomgaarden, weilanden, bosjes en dorpssingels. In de uiterwaarden is de natuur ruig en vol verrassingen. Geen enkel ander natuurgebied in Nederland is zo dynamisch. Hoogwater, laag water en de seizoenen maken dat de landschappen langs Maas en Waal er wekelijks anders uitzien. Spannend om vaak eenzelfde rondje te lopen en de grote en kleine veranderingen op te merken en daarbij te ervaren hoe anderen het gebied zien en wat zij ontdekken.

William van den Akker
William van den Akker

Tip 1: Trek vaak met (klein-)kinderen de natuur in. Het versterkt de onderlinge band enorm. En ook met wat gesputter: gewoon volhouden, de aandacht voor elkaar en voor de ontdekkingen maken er snel een succesvolle traditie van.

Tip 2: Kies een mooie boom, of een bijzonder plekje vlak bij huis om wekelijks (of vaker!) te bezoeken. Sta er even stil. Lukt het bij ieder bezoekje iets nieuws te ontdekken? Wat verandert er, wat blijft hetzelfde?

Bio

William van den Akker is in de jaren 60 kind geweest in een paar piepkleine dorpen van Oost-Brabant. In Maas en Waal herkent hij eenzelfde volksaard: gemoedelijk en opgewekt. Na zijn studie biologie in Nijmegen heeft hij na wat omzwervingen zijn werkplek gevonden in Beuningen waar hij met zo’n 80 vrijwilligers iedereen Samen naar de Waal lokt. Hij heeft de mooiste fietsroute naar zijn werk: van uit Nijmegen over de dijk naar Beuningen. En ‘s avond weer terug, met nieuwe vergezichten en ontdekkingen.

Naast dit werk bij Het Dijkmaagzijn schrijft hij voor een uitgeverij informatieve boekjes over allerlei natuur-onderwerpen. Die zijn bedoeld voor kinderen en gaan bijvoorbeeld over bomen, bijen of biodiversiteit.

“25 jaar struinen met jong en oud”

Tip 3: Laat je verrassen: prik op de kaart van Maas en Waal een plek uit die je nog niet kent. En ga er naar toe. Onze streek is mooi en er is veel te ontdekken. Wil je er meer van weten: bezoek dan www.verhaaltussenmaasenwaal.nl. Of een van de musea of bezoekerscentra in de buurt.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.