Search
Close this search box.

WiFinn: Wonen kunnen we samen

Stichting WiFinn realiseert in Beneden-Leeuwen een woonzorgcomplex waar jong volwassenen met zorgvragen binnen het Autistisch Spectrum samen veilig en begeleid kunnen wonen. Afgelopen 22 april werd het hoogste punt bereikt. Tijd voor een feestje én een nadere kennismaking met WiFinn. Wie zijn zij en wat willen ze bereiken? Ik sprak met Frank Engelbart, vice-voorzitter van de stichting en vroeg hem: “Waar staat WiFinn voor?”

“WiFinn staat voor Wooninitiatief Finn, in 2016 in het leven geroepen door huidig voorzitter van de stichting Jacky Gerrits en zijn vrouw Sandra. Aanleiding tot de oprichting van de stichting was de woonvraag van hun zoon Twan. Door de zorgvraag van Twan waren zij op zoek naar een passende woonvorm, waar Twan in een veilige en begeleide omgeving kan wonen met leeftijdgenoten. In Maas en Waal bleek er niets voorhanden te zijn. De reden om zélf een plek te realiseren waar jong volwassenen samen kunnen wonen en samen oud kunnen worden. Er kwam een oproep in De Gelderlander naar gelijkgezinde ouders en al snel was de stichting een feit,” vertelt Frank.

Samen bouwen aan een zelfstandig leven
“Onze kinderen hebben allemaal een specifieke zorgvraag, maar hebben net als andere jongeren de behoefte om zelfstandig te wonen. WiFinn zorgt ervoor dat dit in een veilige omgeving ook kan. We hebben bewust gekozen voor een plek dicht tegen het centrum van Beneden-Leeuwen. We vinden het belangrijk dat onze kinderen volwaardig kunnen participeren in de samenleving. We denken dat dat hier, op de plek van de oude school “De Wijzer”, heel goed kan. Het centrum is op loopafstand, zo kan er met een korte wandeling een boodschapje worden gedaan of een ijsje worden gegeten. Een babbeltje met de buurvrouw of buurman; het klinkt zo eenvoudig, maar is zo belangrijk.”

De oude school is afgebroken en daarvoor in de plaats verrijst een prachtig pand dat plek biedt aan 21 bewoners. Naast de 21 ruime appartementen zijn er twee gemeenschappelijke woonkeukens, hobbyruimtes en gezamenlijke buitenruimtes. Er is dus alle ruimte om ook sámen te leven. Van de bewoners wordt verwacht dat zij enige mate van zelfstandigheid hebben en begeleiding krijgen waar nodig. Gedurende dag en nacht is er professioneel zorgpersoneel aanwezig.

“Met het centrum op loopafstand kunnen onze kinderen ook echt meedoen.”

In november van start
“Medio oktober zal het pand worden opgeleverd,” vervolgt Frank. “Tot die tijd moet er nog veel gebeuren. Zo moet de volledige inrichting nog geregeld worden. Stoelen, banken, TV, witgoed, kasten, lampen, servies, bestek… we starten met niets en kunnen alles goed gebruiken. Waar we nu dan ook naar op zoek zijn, zijn particulieren en bedrijven die ons willen steunen. Door korting te geven bij de aankoop van het meubilair bijvoorbeeld, een donatie willen doen of mee willen helpen tijdens een van de activiteiten die we organiseren om sponsors binnen te krijgen. Maar ook zorgpersoneel. We bieden 24 uurs zorg en hebben daar zeker 12 fte voor nodig. Kortom, we zullen de komende tijd nog veel van ons laten horen in de hoop dat mensen enthousiast raken en mee willen doen.”

Wil jij meedoen?
De stichting is op zoek naar sponsors voor de inrichting van de gezamenlijke ruimtes én voor sommige individuele appartementen aangezien niet iedereen in staat is om dit zelfstandig op te pakken. Wil en kan je een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Frank via mail:
frank@wifinn.nl. Alvast heel erg bedankt!

Vrienden van Wifinn

Als vriend van WiFinn denk je mee en doe je mee met dit mooie initiatief en zorg je ervoor dat de jongeren in een vertrouwde en veilige omgeving samen hun leven kunnen oppakken. Voor meer informatie ga je naar de website: www.wifinn.nl.

Direct een donatie doen? Scan daarvoor de QR code:

Werken bij WiFinn

Laat mij doen wat ik zelf kan en help mij bij hetgeen ik nog kan leren.

Het is niet voor iedereen gegeven om zonder hulp zelfstandig te wonen. WiFinn geeft jongeren de mogelijkheid om zelf de regie te voeren over hun leven. Dat kan niet zonder de juiste begeleiding. WiFinn is dan ook op zoek naar zorgprofessionals die zich hiervoor willen inzetten. Voor alle vacatures ga je naar:
www.wifinn.nl/werken-bij-wifinn

WiFinn heeft nog twee appartementen beschikbaar. Volg de ontwikkelingen op de voet via de WiFinn Facebookpagina
/ Wonenkunnenwesamen

Uiteraard ben je van harte welkom om eens langs te komen bij ons pand in aanbouw aan de Rozenstraat 9 in Beneden Leeuwen.

Tekst: Chantal Fransen
Foto’s: WiFinn
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door
Engelbart & Company.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.