Search
Close this search box.

Team Ontwikkel Traject

We werken weer vanuit huis. Een ontwikkeling waar we rekening mee zullen moeten blijven houden. Hoe zorg je er dan voor dat de teamverbinding, ook als er op afstand van elkaar gewerkt wordt, behouden blijft? En hoe borg je dat voor de toekomst? Leonieke Papendorp, mede eigenaar van TOT, Team ontwikkel trajecten werkt dagelijks met teams. Zij laat haar licht over deze uitdaging schijnen.

Foto: Leonie van der Locht Huijbers / MUPH

Bio

Bedrijfsnaam: TOT, Team Ontwikkel Trajecten B.V.
Vestiging: Nijmegen
Aantal medewerkers: 12 (5 vast en 10 via zzp constructie)
Branche: Teamontwikkeling en Coaching

“De balans vinden in het nieuwe normaal”

Het nieuwe normaal

“Wat we zien is dat, nu we opnieuw vanuit huis moeten werken, mensen de behoefte hebben om elkaar op te zoeken. Meer dan vorig jaar toen we in dezelfde situatie zaten. Toen had men veel meer het gevoel van “we zitten het wel even uit”. Nu lijkt het erop dat (gedeeltelijk) thuiswerken het nieuwe normaal aan het worden is. Er zal dus veel constructiever moeten worden nagedacht over hoe je teams, als zij elkaar niet meer dagelijks persoonlijk zien, sterk houdt.”

Open dialoog

“Wij werken altijd vanuit de gedachte dat alles al aanwezig is in het team. Wij begeleiden de teams om de potentie eruit te halen. Dit doen we door ruimte te geven om een open gesprek met elkaar aan te gaan, maar ook om meer inzicht in je eigen en elkaars gedragingen te krijgen. Met vragen als: “Hoe gaan we met elkaar om in de situatie die voor ons ligt, hoe wíllen we samenwerken?” Iedereen reageert anders op een nieuwe situatie. De een ervaart eerder stress door een verandering dan een ander. Wat ons betreft is het belangrijk om die verschillen bespreekbaar te maken. Geef elkaar ruimte om dat te kunnen uiten, respecteer elkaar en oordeel niet.”

Luisteren naar elkaar

“Het gezamenlijke doel houden we daarbij goed voor ogen. Het fundament is er, de doelen zijn er, dan is het vervolgens de vraag wat je nodig hebt om die doelen met elkaar te bereiken. De “ik”, “wij” en “het” moeten in balans zijn om samen sterker en wendbaarder te zijn in de nieuwe context. De “het”, de bedrijfsdoelstelling en taken zijn duidelijk en blijven bij een verandering als Covid overeind. De “ik” is het individu, die in het geval van de huidige pandemie bijvoorbeeld nadenkt over wat Covid voor de eigen persoonlijke situatie betekent. We zien dat de “wij”, het team, dan vaak wegvalt. Wij geloven heel sterk dat als je alle 3 de elementen in balans houdt, je veranderingen waar je geen of minder invloed op hebt, beter het hoofd biedt, je wordt wendbaarder en veerkrachtiger als team. De sleutel ligt daarbij in de tijd nemen voor elkaar. We zijn met online werken geneigd om efficiënter te werken, minder tijd te nemen voor een overleg en meer overleggen op een dag in te plannen. We zouden juist nu de tijd moeten nemen om de open dialoog met elkaar aan te gaan. En zonder tijdsdruk te luisteren naar elkaar. En dat kan, met een concrete vraagstelling, ook prima online.”

Tekst: Chantal Fransen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.