Search
Close this search box.

Persoonlijkheid van het jaar: Rob van Horssen

We spraken op zijn thuisadres in Beuningen met Rob van Horssen, die 30 jaar lang zijn eigen bedrijf VIB Rob van Horssen B.V. leidde. Dit deed hij altijd op basis van twee drijfveren: de menselijke maat en maatschappelijke betrokkenheid. Toen zijn leven in 2020 een dramatische wending nam, schreef hij House of Cards. Het lied beschrijft het einde van zijn leven. En het is zijn manier om de mensen om hem heen te bedanken voor de vele steunbetuigingen.

Bio

Naam: Rob van Horssen
Leeftijd: 57
Woonplaats: Beuningen
Beroep: Financieel Adviseur RMiA
Nevenactiviteiten: Bestuurslid Commerciële Zaken
Beuningse Boys
Voorzitter Ondernemerscafé Beuningen
Muziek maken

Foto: Joep Peters

“Leef vandaag, fuck morgen”

Ondernemen

Na 30 jaar de scepter te hebben gezwaaid over VIB Rob van Horssen B.V., verkocht Rob eind 2018 zijn bedrijf. Er kwam een niet te weigeren aanbod voorbij, al voelde het alsof hij zijn “kindje” verkocht geeft hij aan. Zowel bij de ondernemer als de persoon Rob van Horssen staat de mens centraal. Hij heeft zijn eigen bedrijf altijd geleid op basis van gevoel. Als dit niet goed zat, dan deed hij geen zaken met je. Rob is er stellig van overtuigd dat investeren in mensen de basis is van goed ondernemerschap. Naast de menselijke maat, speelt maatschappelijke betrokkenheid binnen de regio een belangrijke rol in zijn leven.

Ruim tien jaar lang verbond Rob zijn naam aan de ontwikkeling en begeleiding van de jeugd in Beuningen. Niet vanuit winstoogpunt, maar om de jongeren vooruit te helpen. Het typeert Rob van Horssen: betrokken en bereikbaar voor iedereen, ook letterlijk. Want zijn klanten kwamen voor een groot deel uit de regio en konden altijd bij hem binnenstappen. Deze contacten gingen ook verder dan de zakelijke component. Mensen die al vanaf het eerste uur zaken deden met Rob of voor hem werkten, beamen dat hij altijd de tijd nam voor een praatje. Nog steeds is hij nauw betrokken bij de regio en het verenigingsleven.

Maatschappelijke betrokkenheid

Rob is al enkele jaren voorzitter van het Ondernemerscafé in Beuningen. Eén keer per maand komen hier verschillende ondernemers uit de regio bij elkaar om het glas te heffen. Dit gebeurt in een informele setting, waarbij Rob regelmatig beginnende ondernemers adviseert en stimuleert. Daarnaast helpt hij ze op weg, bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met mensen uit zijn eigen netwerk. Vanaf 2008 tot 2018 is hij met VIB bovendien hoofdsponsor geweest van de jeugdafdeling van voetbalvereniging Beuningse Boys. En nog steeds is hij actief binnen de vereniging als bestuurder Commerciële Zaken. Dit heeft er mede toe geleid dat de club in oktober 2021 het KNVB / ARAG Fair Play certificaat ontving. Een beloning voor jarenlang investeren in sportiviteit, onderling respect en de nieuwe jeugdige scheidsrechterscommissie. Als dank is Rob recent benoemd tot erelid en is de bestuurskamer naar hem vernoemd.

House of cards

Het leven van Rob veranderde drastisch op 26 juni 2020: hij kreeg de diagnose ALS. Hoe dit nieuws bij hem binnenkwam, illustreert hij als volgt: ‘iedereen droomt weleens iets verschrikkelijks, waarbij je jezelf in je droom vertelt om wakker te worden. Dan ben je blij als je wakker wordt en het echt een slechte droom was. In mijn geval word ik wakker en blijkt die verschrikkelijke droom realiteit te zijn. Het gaat gewoon door.’ Het nieuws heeft een enorme impact gehad op zijn vrouw, kinderen, ouders en iedereen om hem heen. En op Rob zelf natuurlijk: ‘van het ene op het andere moment kreeg ik een doodvonnis.’ Zijn onmetelijke verdriet leidt tot het schijven van het lied House of cards. Rob is achter zijn piano gaan zitten en is gaan spelen, hij zette zijn emoties om in klanken. En ineens was het daar. Het kaartenhuis was altijd al een symbool voor zijn leven. ‘Je bouwt je leven zorgvuldig op en soms stort een deel in. Dan is het zaak om de boel bij elkaar te pakken en weer te gaan bouwen.’ Na de diagnose veranderde dit beeld. Het kaartenhuis stortte helemaal in. En alle kaarten waren weggehaald. Rob vertelt dat hij veel moeite heeft om te ontvangen. Hij heeft enorm veel liefde en steunbetuigingen gekregen. Met House of Cards wil hij al deze mensen bedanken.

Passies

Naast privé-piloot is Rob van Horssen een gepassioneerd muzikant. In 2017 sprak hij de wens uit om ooit een vleugel op de dijk langs de Waal neer te zetten. Om in zijn uppie naartoe te kunnen en te spelen. Na de ALS-diagnose heeft een aantal bevriende ondernemers ervoor gezorgd dat er daadwerkelijk een vleugel kwam te staan. Op een warme zomerdag -13 september 2020- kwam Robs wens uit en speelde hij op deze vleugel. Niet in zijn eentje, hij deed dat met een grote groep vrienden en familie om hem heen. Het was op de plek waar hij in het verleden regelmatig overheen vloog; vanuit een vliegtuigje zag hij daar de glooiende Waal. Deze plek voelt als thuis voor Rob. En precies daar deed hij wat hij het allerliefste doet: muziek maken en delen met zijn dierbaren.

Rob sluit af: ‘luister in godsnaam af en toe naar jezelf en kijk naar al het moois om je heen. Al zijn het de kleinste dingen. Mijn gezin en ik hebben moeten ervaren hoe fragiel ons geluk is. Laat je werk daarom soms even voor wat het is, kijk om naar de mensen om je heen en geniet. En bedenk op die momenten: leef vandaag, fuck morgen!’

Je kunt House of Cards beluisteren via YouTube en Spotify. De CD van House of Cards is te bestellen via www.marvindee.nl/house-of-cards Alle opbrengsten gaan naar de stichting ALS.

Tekst: Joep Peters

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.