Search
Close this search box.

Megens Installaties maakt het al 50 jaar goed

Megens Installaties is een professioneel werktuigbouwkundig en elektrotechnisch installatiebedrijf dat in eigen beheer adviseert, ontwerpt, installeert en beheert. Voornamelijk in de utiliteit, retail en woningbouw wordt in nauwe samenwerking met de klant en bouwpartners toegewerkt naar duurzame eindresultaten. Met een innovatieve werkwijze en oplossingen richt Megens zich op de mens en continuïteit. Duurzaamheid in de breedst mogelijke zin van het woord.

BIO

Bedrijf: Megens Installaties
Sinds: 1973
Plaats: Druten
Product: Werktuigbouwkundig en elektrotechnisch installatiebedrijf

Eigenaar Jos Ruijs blikt terug op de 50 jaar Megens Installaties.

“Frans Megens startte in 1973 ons bedrijf aan de Stationsstraat in Druten en is vanaf dag 1 altijd in ontwikkeling geweest en dat zijn we nog altijd. In die beginperiode zag het bedrijf er uiteraard wel heel anders uit. Toen, als eenpitter in de oude economie, werd er veel meer vanuit de persoonlijke relatie gewerkt. Op basis van vertrouwen en wederzijds gunnen werd een gestage groei ingezet die begon met werkzaamheden in o.a. supermarkten.”

Gestage groei

“Een van die supermarkten had een relatie: het Kruidvat. Kruidvat was toen een groeiend bedrijf waar Frans werd gevraagd om het installatiewerk en het onderhoud van de verwarming en de koeling van de verschillende winkels te doen. Op een gegeven moment waren dat er 1500 en maakte Megens een grote groei door. Door zich almaar door te ontwikkelen groeide Megens van eenpitter uit Puiflijk uiteindelijk door naar het bedrijf wat het nu is met 120 deskundige vakkrachten, een omzet van 35 miljoen euro met vestigingen in Apeldoorn, Amsterdam en het hoofdkantoor in Druten, dat geleid wordt door een enthousiast directieteam.”

Jos zelf kwam in 2006 te werken voor Nillesen, dat toen net door Frans Megens was overgenomen. Jos werkte daarvoor altijd in loondienst, maar had de ambitie om eigenaar te worden van een bedrijf, die kans werd hem uiteindelijk door Frans geboden. Jos werd, na eerst mede-eigenaar, in 2012 eigenaar van Megens Installaties.

De mens centraal

“Van RTP (nu Hoppenbrouwers) tot Ergon Electric en Romijnders heb ik altijd mooie projecten mogen realiseren, maar die ambitie voor een eigen bedrijf had ik zeker ook om vorm te kunnen geven aan de ideeën die ik had en heb. In 2008 nam ik de dagelijkse leiding van Megens Installaties over van Frans Megens en werd ik mede-aandeelhouder. In 2009 kwam Mark Nijhoff er als financiële man en mede-aandeelhouder bij. Mark overleed plotseling 3 jaar geleden. Dat heeft een enorme impact gehad op ons allemaal.”

“Met menselijke maat, technisch toonaangevend.”

“De mens is toch het allerbelangrijkste binnen ons bedrijf. Ieder mens verdient het om een kans te krijgen om zijn of haar talent te ontwikkelen. Daar maak ik mij binnen Megens ook hard voor. Iedereen verdient een kans. Dat geldt ook bijvoorbeeld voor mensen die van buiten Nederland komen. Die krijgen bij ons een kans en weten die meestal ook te pakken. Het geldt zeker ook voor de jonge jongens en meiden die binnenkomen. Ook die moet je de kans gunnen om fouten te maken en te groeien naar volwassenheid. En misschien komen ze inderdaad niet altijd op tijd of werken ze even serieus, maar ze zijn nog jong en zijn met goede begeleiding wel op een positie te krijgen waar ze zich kunnen doorontwikkelen als ze daar klaar voor zijn. Geef je ze intern die ruimte en dat vertrouwen, dan groeien ze vanzelf uit tot waardevolle krachten die zich nog vele jaren met hart en ziel voor je in zullen zetten. Onze oudere vakkrachten spelen hier in alle gevallen een grote rol in. Hun begeleiding, inzet en kennisoverdracht zijn doorslaggevend in de groei die de nieuwe en jonge medewerker maken.”

“Nederland is kennisdrager, daar mogen we best trots op zijn.”

Gericht op innovatie

“Het bedrijf heeft zich over de jaren doorontwikkeld. Dusdanig dat we met onze innovatieve werkwijze een flinke omzetgroei hebben kunnen maken zonder dat we daar extra personeel voor nodig hebben. Bijvoorbeeld door BIM (het Bouw Informatie Model) toe te passen. Onderdeel daarvan is een 3D tekening waarin alle digitale informatie van materialen, appendages en apparatuur die je nodig hebt om een project tot uitvoer te kunnen brengen vooraf al wordt ontworpen. Dit combineren we nu met software dat met de inzet van een 360° camera de voortgang van het project digitaal tot op het kleinste detailniveau wekelijks vastlegt. Het is een lerend programma (Artificial Intelligence) dat leidingen en appendages in de praktijk herkent en deze vergelijkt met het digitale ontwerp dat gemaakt is en zo ziet of we nog op schema zijn en of het nog overeenkomt met wat we in de ontwerpfase hebben uitgedacht. We zijn als organisatie van een omvang die nog steeds de persoonlijke relatie aan kan gaan met onze opdrachtgevers en groot genoeg om mensen vrij te kunnen maken om zich nieuwe technieken eigen te kunnen maken en omvangrijke, complexe installaties te kunnen realiseren. Dat maakt ons tot een aantrekkelijke innovatieve partner voor steeds grotere partijen.”

Artist impression van project De Braak in Helmond
Artist impression van project De Braak in Helmond

Goed werkklimaat

“We realiseren en beheren mooie projecten in heel Nederland voor serieuze partijen. Partijen die begrijpen hoe mooi, maar ook hoe grillig techniek kan zijn. We werken aan o.a. scholen, grote zorginstellingen en gaan binnenkort aan de slag met het nieuwe stadion van Helmond Sport, inclusief alle bijgebouwen. Prachtige opdracht en mooi werk waar we met trots aan werken. Een goed werkklimaat is naar mijn idee belangrijk om met plezier te kunnen blijven werken aan de projecten die ons worden aangeboden. Ik vind het belangrijk dat mensen in een prettige werkomgeving kunnen werken en vind het fijn als ze het naar hun zin hebben. Ons vernieuwde pand in Druten speelt daar een rol in. Het is een pand uit de vorige eeuw dat nu volledig energieneutraal is met veel groen en een binnentuin waar je even lekker kunt gaan zitten. We geven extra aandacht aan onze collega’s met donderdag als soepdag bijvoorbeeld, of de vrijdagmiddagborrel en de maandelijkse toolbox meeting met een hapje en een drankje. Ik heb zelf voorheen in loondienst gewerkt en wil een werkomgeving creëren waar ik zelf ook blij van zou zijn geworden. Als ik dan zie dat er nu nog altijd collega’s hier werken die nog uit de Kruidvat periode van weleer komen en nog altijd met zoveel passie voor techniek zich met hart en ziel inzetten, dan denk ik dat we erin geslaagd zijn om een fijne werkplek te creëren met interessante en uitdagende projecten. Mannen en vrouwen overigens, want die zijn er ook en heel belangrijk voor de totale organisatie. Vrouwen op de werkvloer zorgen voor een positieve sfeer. Al met al hebben we een mooie mix van mensen en daar zijn we zuinig op.

In de toekomst zal er nog veel op ons afkomen. De ontwikkelingen in digitalisering en verduurzaming gaan razendsnel. Als Nederland zijn we een belangrijke kennisdrager in de wereld. Dat is een mooie positie. En daar mogen we best trots op zijn.”

Tekst: Chantal Fransen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.