Search
Close this search box.

In gesprek met Jaan van Wijk: Kiezen voor diepgang en een goed netwerk

Jaan van Wijk is 19 jaar oud en studeert de bachelor Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit. Een bewuste keuze. Een keuze waar hij nog altijd vierkant achter staat omdat het hem geeft wat hij zoekt: diepgang in zijn vakgebied en een prettige werksfeer. Met zijn medestudenten, maar zeker ook met zijn collega’s op zijn werk.

Hoe kijkt hij aan tegen de toekomst? Wat verwacht hij van zijn toekomstige werkgever? En hoe kijkt hij aan tegen de technologische ontwikkelingen in zijn vakgebied?

Ik vroeg het hem, wat resulteerde in een prettig gesprek en mooi inkijkje in hoe de nieuwe generatie tegen de toekomst aankijkt.

“De keuze voor een studie rechten was voor mij snel genomen. Ik heb van jongs af aan al een groot rechtvaardigheidsgevoel, een studie in deze richting kon dan ook niet uitblijven. Dat het Notarieel Recht is geworden komt voort uit het feit dat je met deze studie nog alle kanten op kan. Ik kan notaris worden, maar ook advocaat of rechter. Het is in die zin de breedste richting binnen Rechten. Daarnaast geeft het mij de uitdaging die ik zoek: je kunt echt de diepte in en dat bevalt me goed.”

We hebben het voor het uitkiezen

“Er is ook in mijn vakgebied een groot tekort aan professionals. En dat merk je. Via mijn LinkedIn profiel word ik regelmatig benaderd door diverse kantoren. Ik hoor dat ook terug van mijn studiegenoten. We hebben het feitelijk voor het uitkiezen. Via deze weg ben ik ook terechtgekomen bij het kantoor in Ede waar ik nu werk. Een groot kantoor waarin ik goed begeleid wordt en waarin ik veel kan leren. Ik word actief betrokken bij verschillende zaken en krijg zo veel te zien. Zo mag ik binnenkort ook mee naar een executieveiling. Het is een boeiende wereld waar ik nog lang niet op uitgekeken ben.”

De diepte in

“Ik heb een brede interesse, maar ga graag de diepte in om mij vast te bijten in prikkelende vraagstukken. Hier in Ede heb ik het goed naar mijn zin, maar ik kijk toch naar de Randstad als ik nadenk over waar ik wil werken als ik afgestudeerd ben. De breedte van het vak, werken met internationale cliënten trekt me aan. En dan ben ik toch het best op mijn plek bij een van de grote internationale kantoren in de Randstad. Om mij goed voor te bereiden op mijn toekomst ga ik voor mijn masters. Ik denk er ook over om daar een tweede master aan toevoegen, dat kan Fiscaal Recht zijn, maar het kan ook Ondernemingsrecht worden, maar daar denk ik nog even verder over na. Studeren gaat me goed af, ik ben hier echt op mijn plek, niet in de laatste plaats door mijn medestudenten: we zijn een hechte groep die er echt samen voor gaat. Ik verwacht dat het netwerk dat ik nu opdoe mij in een later stadium in mijn leven ook verder gaat helpen.”

Toekomstige ontwikkelingen

“De wereld is flink in beweging en er is veel gaande. In het recht zelf, maar ook in de technologische ontwikkelingen. Zoals AI (Artificial Intelligence) bijvoorbeeld. Als je bedenkt dat eenvoudige juridische vragen nu al aan ChatGTP gesteld kunnen worden is de vraag wat de toekomst ons nog kan brengen en hoe we dit in de praktijk zullen toepassen. Het zijn interessante ontwikkelingen waar veel mensen nog huiverig tegenover staan, maar waarvan ik denk dat we straks niet beter meer weten. Uiteindelijk draait het echte werk toch om de mens in de zaak voorhanden. Dat zal altijd mensenwerk blijven.”

Meer weten over Jaan en zijn werk?
Kijk dan eens op zijn
LinkedIn profiel: /jaanvanwijk

Tekst: Chantal Fransen, Fotografie: Jaan van Wijk

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.