Search
Close this search box.

Dossier Techniek: TechBarometer – Het trendrapport van en voor technisch Nederland

De TechBarometer is een belangrijk rapport voor de technische sector in Nederland. Hierin wordt door ROVC – dé opleider van technisch Nederland – traditiegetrouw de huidige stand van zaken gepeild, gebaseerd op de input van technisch werkgevers, technici zelf én potentiële zij-instromers. Het is een sector die erg belangrijk is voor de Nederlandse economie.

Energietransitie loopt spaak door technicitekort

Het personeelstekort in de technische branche blijft een groot struikelblok voor de energietransitie, en daarmee komt de haalbaarheid ervan in het geding. 53 procent van de organisaties in de technische sector beaamt dit. Tot aan 2030 zijn er 150.000 extra banen voor de sectoren techniek, bouw en energie.

Krimp fossiele industrie biedt kansen

De helft (51%) van de HR-beslissers vindt dat het stoppen met fossiele projecten, waardoor personeel uit steenkool-, olie- en gasprojecten beschikbaar komt, kansen biedt voor het omscholen van deze groep naar de techniek. Daarnaast maakt het groeiende belang van duurzaamheid de techniek een aantrekkelijker vak. 55 procent van de potentiële zij-instromers onderschrijft dit. Veel zij-instromers hebben interesse in de techniek en de verduurzaming van de branche lijkt hier een positief effect op te hebben. Daar moeten technische bedrijven op inspelen.

Technicus blijft vaak trouw, maar niet zonder reden

Uit de verzamelde data blijkt dat maar liefst 78% van de technici aangeeft tevreden te zijn met hun huidige positie. Deze tevredenheid ontstaat echter niet zonder reden. De techneut die wel openstaat voor nieuwe kansen, wijst vaak naar persoonlijke ontwikkeling als zijn/haar voornaamste drijfveer. Zo heeft 44% van hen aangegeven dat dit de belangrijkste motivatie is om elders een functie te overwegen. Andere factoren zoals salaris (36%) en een gebrek aan uitdaging (35%) zijn ook significant, maar in mindere mate.

Slechts 14% van de Gen Z generatie overweegt industriële arbeid als een carrière

Deze lage positieve respons is waarschijnlijk verbonden met het feit dat 25% van G en Z denkt dat de werkomstandigheden onveilig zijn in industriële banen, 20% meent dat de betaling laag is en 14% vindt de voordelen niet goed. 27% van de Gen Z generatie wil voor een bedrijf werken dat vooroploopt op het gebied van nieuwe technologieën—zoals drones, verbonden apparaten, kunstmatige intelligentie en virtuele realiteit. Technologieën die steeds vaker een plaats vinden in de productie door de digitale transformatie van de industrie.

De energietransitie biedt kansen voor nieuwe banen in de techniek en voor de omscholing naar techniek

Een baan in de techniek is volgens UWV aantrekkelijker dankzij het groeiende belang van duurzaamheid en de energietransitie. Potentiële zij-instromers en technici moeten zich laten bijscholen om hun kennis up-to-date te houden, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en veiligheid.

Kansen voor de werkgelegenheid in de industrie en bouw

De uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt, heeft grote gevolgen voor de werkvloer. Er ontstaan nieuwe banen, er verdwijnen banen en er veranderen banen. De werkgelegenheid in de traditionele energiesector loopt terug, terwijl die in de duurzame energie juist stijgt. Kijken we naar de verschillende technische sectoren, dan ontstaan er vooral nieuwe banen in de installatiesector en de bouw.

Kansen voor het onderwijs

Hoe gaan we al die technische vacatures vervullen? Naast flexibele en vraaggestuurde mbo-trajecten voor jongeren is er extra en andersoortig aanbod van onderwijs nodig, stelt de SER. Dat betekent vooral het bijscholen van huidige vakmensen en het omscholen van zij-instromers. Bijscholing is nodig om alle kennis up-to-date te houden, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en veiligheid.

De technische arbeidsmarkt is turbulent en dynamisch.

Voor veel werkgevers is het al jaren een uitdaging om aan goed technisch personeel te komen. Toch is het mogelijk om succes te hebben op de dynamische arbeidsmarkt. Een divers personeelsbestand lijkt daarin een stap voorwaarts. Maar dan is er wel werk aan de winkel voor technische bedrijven zelf. In de techniek zou meer ruimte moeten zijn voor diversiteit en flexibiliteit in dienstverband, werktijden en roosters. Daarnaast moet er een cultuuromslag plaatsvinden in technische bedrijven om de branche aantrekkelijker te maken voor vrouwen.

Technici behouden met aantrekkelijk werkgeverschap

Goede technici zijn schaars.. Dat betekent voornamelijk: nog meer ons best doen op aantrekkelijk werkgeverschap en volgens het Ministerie van Sociale Zaken ben je dit als je de voorwaarden schept voor de werknemer om duurzame kennis en vaardigheden te ontwikkelen die op de lange termijn van toegevoegde waarde zijn en die voorwaarden kunnen variëren van goede arbeidsvoorwaarden en een duidelijke visie tot competentiemanagement en talentontwikkeling.

Tekst: Loet van Bergen

Delen:

Bekijk alle
regio
magazines

Gerelateerde artikelen

Gesponsord door

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.