Search
Close this search box.

Dossier Bouw: Duurzaam bouwen kan niet zonder slimme technologie

De bouwsector heeft de afgelopen jaren verschillende innovaties doorgemaakt die de manier waarop we bouwen veranderen. Deze innovaties omvatten nieuwe materialen, technologieën en ontwerpmethoden zoals BIM, 3D-printen, hernieuwbare energiebronnen, emissieloos bouwen en prefabricatie van gebouwen.

Digitalisering in de bouw
Digitalisering in de bouw

BIM bij Van de Klok

Van de Klok heeft op het gebied van BIM met Twan Dekkers als BIM-manager een expert in huis. Hij wordt, samen met zijn team, door de (technisch) projectontwikkelaars bij het ontwikkelen van nieuwbouwprojecten grootschalig ingezet.

Jelte Schuurmans BIM-modelleur vertelt: “Nu we zijn aangesloten bij BIMpact, en zelfs hebben meegedacht over deze hulp-tool met verschillende collega’s, heb je hulp in handen dat automatisch op vier onderdelen je modellen toetst. Voldoe je aan de oppervlakteberekening, klopt de daglichttoetreding, is de luchtventilatie minimaal conform het bouwbesluit en klopt de spuivoorziening? De overige toets-uitkomsten voer je handmatig in via pop-up formulieren binnen de interface”.

Twan vult aan: “BIMpact geeft deze antwoorden waardoor je in een vroeg stadium de fouten uit je BIM-model kunt halen. Hierdoor wordt de foutmarge kleiner, het werkt efficiënter én voorkomt faalkosten. “Je zorgt voor tijdwinst omdat je niet steeds opnieuw je pakket met informatie op en neer hoeft te sturen naar een adviesbureau. ”Wanneer alles voldoet aan de eisen van het bouwbesluit, kun je een automatisch rapport uit de Toetshulp genereren voor indiening van de omgevingsvergunning.

BIM in de bouw
BIM in de bouw

‘Met BIM vervalt veel routinewerk, zodat medewerkers zich met het vak kunnen bezighouden ‘

Prefabricatie van gebouwen

Provincie Gelderland wil de woningbouw versnellen en verduurzamen. Met steun van de provincie maken 7 Gelderse bouwbedrijven een omslag naar prefab woningbouw. Waarbij ze zoveel mogelijk circulaire en biobased materialen gebruiken. Met de tenderregeling ‘Natuurlijk Sneller Bouwen’ zet provincie Gelderland hier € 1 miljoen voor in. Winnaars van deze tenderregeling zijn o.a. Eco Plus Casco uit Nijmegen met biobased woningbouw, De Prefab Fabriek uit Culemborg en De Vree en Sliepen uit Tiel die een prefab productielijn gaan opzetten.

Peter Kerris, gedeputeerde wonen: “De woningnood in Gelderland is hoog. Er moeten 100.000 woningen worden bijgebouwd. Fabrieksbouw versnelt de woningbouw, maakt woningen betaalbaar en zorgt ervoor dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Bovendien kan de kwaliteit van de constructie worden verbeterd door het gebruik van geavanceerde technologieën in de fabriek. Daarnaast kunnen prefab-gebouwen kunnen ook worden aangepast aan de specifieke behoeften van de klant en kunnen worden gebouwd met duurzame materialen. Door de omslag naar fabrieksbouw kunnen de winnende bouwbedrijven komende 8 jaar 6500 extra woningen bouwen. Meer dan 85% van de bouwmaterialen wordt hergebruikt in het productieproces.”

Prefabbouw
Prefabbouw

3D-Betonprinten

3D-Betonprinten biedt de mogelijkheid om complexe ontwerpen en structuren te maken. Deze technologie kan worden gebruikt om gebouwen te maken met minder afval en tegen lagere kosten. Een van de bouwbedrijven die met 3-D betonprinter Heilijgers aan het experimenteren is, is Heilijgers onderdeel van KlokGroep.

Ze zien dat 3D-Betonprinten kan helpen bij het maken van onderdelen voor gebouwen, waardoor de bouwtijd wordt verkort en de kosten worden verlaagd. Daarnaast levert 3D-Betonprinten al snel 50% CO2-winst op. Heilijgers wil ook de CO2-footprint van het beton dat gebruikt wordt verder verkleinen. Daarover is het bedrijf in gesprek met betoncentrale Van der Kamp en de TU Gent. Het onderzoek richt zich op het toepassen van cementvervangers en op het terugwinnen en hergebruiken van de oorspronkelijke grondstoffen aan het einde van de levenscyclus.

3-D betonprinter Heilijgers
3-D betonprinter Heilijgers

Duurzame bouwplaats

Van de Klok onderdeel van KlokGroep zet eerste stap naar duurzame bouwplaats. Duurzame projecten ontwikkelen, transformeren en realiseren. Daar zijn we als Van de Klok al lang mee bezig. Duurzaamheidsmanager Thijs Pleijhuis pleit ervoor om niet alleen de projecten duurzaam te realiseren, maar dit ook op de bouwplaats door te voeren.

Duurzame bouwplaats biedt veel voordelen voor de omgeving

Inmiddels is door Green Hybrids onze eerste duurzame bouwplaats ingericht en in gebruik genomen tijdens het groot onderhoud van de 240 appartementen in de Dichterswijk in Oss in opdracht van woningcorporatie BrabantWonen. De energiehub bestaat uit een compleet ingerichte 20ft container met accucapaciteit, voor de opslag van zon- en windenergie. “Door de 42 zonnepanelen en 3 windwokkels wekken we altijd energie op. Door de toepassing van de energiehub – inclusief het plaatsen van extra zonnepanelen op de bouwkeet – zetten we niet alleen in op emissievrij werken, maar reduceren we hiermee ook onze kosten.”

Energiehub op bouwplaats Van de Klok
Energiehub op bouwplaats Van de Klok

Een derde van de stikstofuitstoot tijdens de bouw komt van bouwmachines. Hoe kun je die uitstoot snel verminderen? Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft onderzoek laten doen. “Vroeger dachten we niet zo vaak na over de uitstoot van bouwmaterieel. Dat doen we nu wel”, zegt Noah Baars, die bij het RVB verantwoordelijk is voor het programma Schoon en Emissieloos Bouwen. Er is veel te doen. De overheid wil namelijk de stikstofuitstoot van de bouwsector in 2030 met 60 procent verminderen ten opzichte van 2021. Ook in de infrasector zijn innovaties nodig om de deze nieuwe maatregelen na te kunnen komen en zo uitstoot op de bouwplaats te kunnen reduceren.

elektrificering in de bouw
elektrificering in de bouw

Bij Green Road Equipment (GRE) in Mook bouwen ze, in samenwerking met hun partners, diesel aangedreven walsen en asfaltmachines om naar emissievrij elektrisch materieel. Het bedrijf werkt circulair waarbij materieel dat in gebruik is bij aannemers een complete ‘refit’ ondergaat. Bruikbare onderdelen (chassis, rollen etc.) worden opnieuw gebruikt en de versleten onderdelen worden in overleg met de klant vervangen. De machine (wals of asfaltspreidmachine) wordt door de engineers en monteurs van GRE weer opgebouwd en voorzien van een E-kit en batterijpakket. De actieradius van het batterijpakket is minimaal 10 draaiuren. www.greenroadequipment.nl

Tekst: Loet van Bergen Foto’s: Stockfoto’s, KlokGroep, Prefab Platform en Green Road Equipment

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.