Search
Close this search box.

Kunst in huis: Wat zegt AI?

AI, Artificial Intelligence; het is een hot item, overal om je heen hoor je hoe AI je verder zou kunnen helpen. Met het uitwerken van ideeën, beantwoorden van vragen, muziek schrijven, tekeningen maken en tekst… In deze serie over (en met) AI onderzoeken we hoe AI over bepaalde onderwerpen “denkt” en hoe dit in verhouding staat met de mens en het echte leven.

Dit keer duiken we in de wereld van de kunst.

AI in de kunst: een bedreiging of waardevolle toevoeging?

De nieuwe update van ChatGPT: ChatGPT-4o somt razendsnel een aantal bedreigingen en waardevolle toevoegingen op en komt dan tot de conclusie, dat:

“AI in de kunstwereld zowel uitdagingen als kansen biedt. Terwijl sommige zorgen gegrond zijn, vooral rond authenticiteit en ethiek, kunnen de voordelen van nieuwe creatieve mogelijkheden en verbeterde toegankelijkheid niet worden genegeerd. Uiteindelijk zal de impact van AI in de kunst afhangen van hoe kunstenaars en de bredere samenleving deze technologie omarmen en integreren.”

Over de toegevoegde waarde van kunst in huis is de bot glashelder:

“Kunst in huis kan een diepgaande impact hebben op de sfeer, esthetiek en persoonlijke beleving van een ruimte. Kunst kan een ruimte verlevendigen, kan dienen als een bron van inspiratie en creativiteit en een venster naar verschillende culturen, tijdperken en perspectieven bieden. Kunst draagt bij aan een inspirerende en verrijkende leefomgeving.”

AI PROMPT ENGINEERING UITGELEGD

Heel kort door de bocht is een prompt een kort stukje tekst waarmee de chatbot wordt aangestuurd om relevante informatie te geven. Hoe gedetailleerder je de vraag stelt, hoe duidelijker het antwoord dat je krijgt. In de vorige editie richtten we ons tot Chat GTP, dit keer stelden we onze vraag aan Gemini. Qua gebruiksvriendelijkheid, accuratesse en actuele informatie heeft deze onze voorkeur. Maar probeer het vooral zelf eens:

OpenAI Chat GTP
Google Gemini

WAT BIEDEN ONZE LOKALE kunstenaars?

Kunst en AI… vergeet niet dat AI altijd put uit bestaande data; dat wat er al is. Kunst gaat veel verder dan dat. We nemen je dan ook graag mee langs een aantal lokaal werkende kunstenaars die veel interesse wekken in binnen- en buitenland.

Ad Arma

Ad houdt van het leven en vooral van het leven in het Maas en Waalse. Fietsend over de dijken slurpt het prachtige gebied, dat almaar verandert, direct zijn ogen en hart in. Het licht, de natuur; het gaat 1 op 1 door naar de doeken van de serie “Ode aan de Maas”, waar hij op dit moment aan werkt. Als een gevoel. Een stroom.

Op afspraak laten Ad en zijn vrouw Tineke met plezier de werken zien in het atelier in Druten. Bel voor het maken van een afspraak met Tineke: 06-224 09 596.

“Ik wil het wezen van de natuur en dit gebied raken. En werk creëren waar je op kan reflecteren. Vanuit je borst, hart, met losse geest, jezelf erin toelaten.”

AFBEELDINGEN MAKEN MET AI

Wil je het zelf eens proberen? Via je Microsoft account maak je met DALL-E (de naam is een samensmelting van WALL-E (van de gelijknamige animatiefilm) en Salvador Dalí) heel eenvoudig zelf afbeeldingen. Let wel: afbeeldingen… dat is niet per definitie kunst…

Kenne Grégoire

Jean Josquin “Kenne” Grégoire woont en werkt in Deest en maakt realistische schilderijen die je een licht gevoel van vervreemding geven. De landschappen, bloemen, portretten en stillevens in ongewoon perspectief worden in een 17e eeuwse techniek geschilderd: een grisaille met de kleuren daaroverheen juist weer met een hedendaagse acrylverf aangezet.

Meer over Kenne’s werk vind je op de website: www.kennegregoire.com.

“Ondanks het gevoel van onwerkelijkheid, wil ik vooral vermaken en verbazen. Illusies wekken. Niet verbreken.”

Kieta Nuij

Kieta is beeldhouwer en werkt voornamelijk in brons en soms ook in klei. Al haar werk draait om de mens en alle facetten van het menselijk leven. Gratie en schoonheid, verstilde beweging, maar ook spanning, worsteling, de ruwe kanten van de ervaring. Vanuit haar nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt zoekt ze naar de essentie van universele menselijke emoties.

Kieta is elke dag in haar atelier aan de Veerstraat in Druten te vinden. Ze werkt samen met bronsgieterij Bogart, die ook gevestigd is in Druten. Haar beelden zijn daarmee dus een echt Drutens product.

kunstbakens

Op zaterdag 28 en zondag 29 september en zaterdag 5 en zondag 6 oktober organiseert Kunstbakens, het samenwerkingsverband van beeldende kunstenaars in Maas en Waal, een kunstroute in ateliers en op bijzondere locaties in de gemeenten West Maas en Waal en Druten.

BEELDEN THUIS

Op 29 november t/m 1 december is er in het atelier aan de Veerweg 1 in Druten een grote overzichtsexpositie van het werk van Kieta Nuij.

INTERESSE IN KUNST

Bezoek ook eens GJB Art & Frames in Beneden Leeuwen. Hier vind je een grote kunstcollectie, die je kunt kopen, huren, voor sparen en laten inlijsten. www.gjb-art.nl.

Redactie; Chantal Fransen, Fotografie: Kenny Grégoire, Kieta Nuij, Paul Roomer

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.