In 2017 startte Horssenaar Bas van Haaren met het ontwerpen van kaasboerderijen, waarna hij 2 jaar later begon met het verkopen van biologische kaas op de markt in Nijmegen. Zijn tomeloze energie komt goed van pas bij zijn ondernemerschap én in de sportschool. Waar komt zijn liefde voor kaas en de geit vandaan? En waarom belandde Bas voor een jaar in Kroatië? Je leest het hier.
BIO
Naam: Bas Biokaas
Actief in: Horssen
Sinds: 2019
Activiteiten: Biologische geiten-, schapen- en koeienkaas
Opgroeien met kaas en geiten
‘Mijn ouders hebben sinds begin jaren ‘90 een geitenboerderij. Daar ben ik opgegroeid. Ik ben zelfs letterlijk 20 minuten nádat mijn moeder klaar was met melken geboren. Mijn vader was een van de eerste boeren in Nederland die met geiten begon. De meeste kennis over geiten vond je met name in Frankrijk. Tot 5 jaar geleden heeft hij veel Nederlandse geitenbedrijven geholpen met de opstart. Bovendien kwamen er steeds meer aanvragen vanuit de rest van de wereld bij hem terecht. Kortom, ik kan wel zeggen dat mijn vader echt een geitengoeroe is. Ik heb het dus allemaal al vroeg meegekregen.’
“Ik ben letterlijk 20 minuten nádat mijn moeder klaar was met melken geboren”
Werken, leren of het huis uit
‘Na mijn middelbare schooltijd gaf pap me 3 keuzes: werken, leren of het huis haha. Als cadeau voor mijn diploma gingen mijn vader en ik op vakantie naar Kroatië. Samen met Josip -een Kroatische vriend van mijn vader- maakte ik daar de hele week heerlijke mediterrane gerechten. Daar ontstond mijn passie voor koken en eten. Toen ik weer thuis was, belde Josip me met de vraag waarom ik geen koksopleiding ging doen. Op mijn achttiende verhuisde ik daarom in mijn eentje naar Kroatië om een 1-jaar durende koksopleiding te volgen. Toch kwam ik erachter dat koken meer een passie dan werk voor me was. Ik miste het sociale aspect. In 2019 kreeg ik de kans om een kaas-marktkraam in Nijmegen over te nemen. Kortom: een perfecte kans om met eten én de sociale kant bezig te zijn.’
Lekker eten en sporten gaan goed samen
‘School was voor mij lastig, omdat ik veel stil moest zitten, dingen moest doen die ik niet leuk vond en het lang duurde. In het ondernemen bepaal je zelf het tempo. Inmiddels heb ik mijn leven zo ingericht dat ik meerdere bedrijven heb. Ik ben veel bezig met voeding en gezondheid, ook voor mezelf. Ik sport graag en hou van lekker én gezond eten. Zo kwam ik op het idee om een sportvoeding-merk in het leven te roepen. Eind van het jaar is hier meer over bekend. Alvast een tipje van de sluier: we maken sportvoeding op basis van geitenmelk, waarmee we veel problemen rond verteerbaarheid -die je regelmatig bij koemelk ziet- wegnemen. Niemand doet dit, dus we zijn echt innovatief bezig. Ik ben altijd in beweging, waardoor ik veel kansen krijg én zie. En die pak ik ook aan. Kortom, mijn leven is nooit saai!’
Redactie; Joep Peters, Foto: BasBioKaas