Search
Close this search box.

Recept: Prochette

Benodigdheden:

  • Oven
  • Vlees-thermometer
  • Slagerstouw
  • Grote afsluitbare bak

Ingrediënten:

  • 4 kg buikspek zonder zwoerd

Pekel:

  • 5 liter water
  • 250 gram zout
  • 15 gram zwarte peperkorrels
  • 15 gram venkelzaadjes
  • 10 gram kardemom peulen
  • 8 laurierblaadjes
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel

Vulling:

  • 6 el mosterd
  • 3 uien, gesnipperd en gebakken met olijfolie, peper en zout
  • 4 tenen knoflook, meegebakken met de uitjes
  • Maak een pekelbad van de het water
  • Los het zout op door 1 liter water te verwarmen met het zout. Dan kan de rest van het water erbij met de kruiden Snij de citrusvruchten in kwarten en doe ze bij het pekelwater.
  • Pak een grote afsluitbare bak of pan waar de buikspek in kan.
  • Prik de varkensbuik in aan de vleeskant met een vork, zo kan de pekel goed doortrekken. Snij aan de andere kant het vet in met een scherp mesje. Zorg dat je niet door het vlees snijd, dan droogt het spek te snel uit in de oven.
  • Als het vlees ingesneden en ingeprikt is, leg je het in de het pekelbadje. Zorg ervoor dat het spek goed onder het water blijft, dit kan door het eventueel te verzwaren door er een schoon bord op te leggen.
  • Nu mag het een nachtje in de koelkast verblijven.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden. Knip 6 stukken touw van ongeveer 40cm lang.
  • Haal de varkensbuik uit de pekel en zorg dat de kruiden zoveel mogelijk van het vlees afzijn. Wrijf dan de vetkant in met 3 eetlepels mosterd. Draai het vlees om en herhaal dit aan de vleeskant. Verspreid het uien-knoflook mengsel over het vlees aan deze kant.
  • Rol het vlees goed strak op, met de speklaag aan de buitenkant en knoop het dicht met de stukken touw.
  • Nu mag het spek een half uurtje in de oven op 230 graden. Als het half uur voorbij is, kan de temperatuur verlaagd worden naar 150 graden Celcius. Steek de thermometer op het het dikste stuk in het vlees. Als deze 65 graden aangeeft is de porchetta klaar! Laat het goed rusten, een half uur minimaal, voordat je het aansnijdt. Nu kan je dunne plakjes snijden, heerlijk voor bij de borrel of op de boterham, of juist lekker dikke plakken, heerlijk om te bakken bij een stamppot andijvie of lekker met gekarameliseerde witlof en bessensaus voor kerst!

Het Italiaanse La Dolce Vita uit en thuis ervaren, bezoek Bella Laura in Beuningen voor heerlijke producten. Van harte welkom!

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.