Search
Close this search box.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: De Fairtrade gemeente

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), het wordt een steeds belangrijker item in de jaarverslagen. Voor ondernemingen met meer dan 500 medewerkers is het al sinds 2017 verplicht. De komende jaren zal dit ook voor kleinere organisaties gaan gelden. MVO in je bedrijfsvoering opnemen kan al zo eenvoudig zijn als het drinken van fairtrade koffie op de werkvloer. Het zijn van die kleine gebaren die al veel bijdragen aan een eerlijkere wereld en eerlijke handel. De campagne Fairtrade Gemeenten stimuleert bedrijven en gemeenten om actief mee te doen om de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten te vergroten, zodat de leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden verbeteren.

Fairtrade Gemeente Wijchen

De titel Fairtrade Gemeente is een eervolle vermelding waarmee wordt aangegeven dat gemeente, winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en lokale overheid samenwerken aan eerlijke handel. Zoals de gemeente Wijchen die in 2021 Fairtrade Gemeente werd en op weg is om Global Goals Gemeente te worden. De Global Goals zijn 17 wereldwijd erkende doelen die zijn opgesteld om in 2030 een duurzame en inclusieve samenleving te realiseren. Elk van de doelen heeft te maken met de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van gemeenten. Fairtrade levert een belangrijke bijdrage aan de meeste van deze Global Goals. Het is een instrument om doelen tot praktische invulling te maken.

In een duurzame wereld zijn (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht.

Actief kernteam

Drijvende kracht achter de fairtrade campagne in Wijchen is het kernteam, dat er met steun van de gemeente voor zorgt dat er fairtrade producten in winkels en horeca worden verkocht en organisaties en bedrijven zich actief aanmelden als deelnemer. Inmiddels zijn er zo’n 50 deelnemers die zich uitspreken voor een eerlijkere verdeling in deze wereld. Het kernteam is voortgekomen uit een initiatiefgroep die eind 2018 naar aanleiding van een burgerinitiatief is gestart met de opdracht om te onderzoeken of Wijchen een fairtrade gemeente kon worden. Kerntaken van het team zijn naast het enthousiasmeren van steeds meer bedrijven, instellingen, horeca en winkels om fairtrade producten te gebruiken en aan te bieden.

Wereldwijd zijn er meer dan 2.135 Fairtrade Towns, 83 daarvan zijn Nederlandse gemeenten. Naast Wijchen dragen ook Nijmegen en Tiel eervolle vermelding van Fairtrade Gemeente. Wil je jouw gemeente aanmelden als fairtrade gemeente? Dan kan dat via de website fairtrademeenten.nl.

Ben je actief in de gemeente Wijchen en wil je participeren in de fairtrade campagne? Meld jouw bedrijf of organisatie dan via dezelfde website aan.

Scan de Qr-code en lees meer

Tekst: Chantal Fransen Fotografie: fairtradegemeentewijchen.nl

Delen:

Bekijk alle
regio
magazines

Gerelateerde artikelen

Gesponsord door

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.