Search
Close this search box.

Tentoonstelling Metamorfose in Museum Tweestromenland

Op 2 maart jl. ging in Museum Tweestromenland de tentoonstelling Metamorfose van start. Een bijzonder initiatief waarbij historisch erfgoed en hedendaagse kunst elkaar ontmoeten. Maar liefst 23 professionele kunstenaars werden uitgenodigd in het depot van het museum waar zij objecten uitkozen die zij vervolgens een metamorfose lieten ondergaan. ‘Het resultaat is verrassend, inspirerend en soms zelfs ontroerend. Een tentoonstelling die je zeker moet gaan zien’, aldus Wilma Willems, voorzitter van het bestuur van Museum Tweestromenland.

Enkele voorbeelden van de resultaten van de metamorfoses. Marcel Blom
Enkele voorbeelden van de resultaten van de metamorfoses. Marcel Blom

De hele voorbereiding heeft bijna een jaar in beslag genomen, vervolgt Wilma Willems. In mei 2023 hebben we de kunstenaars in kleine groepjes in het depot ontvangen en werden de objecten uitgekozen. Dat alleen al was een interessant proces. Daarna volgde nog een procedure om deze werken officieel ‘vrij te maken’, zodat in juli de kunstenaars daadwerkelijk aan de slag konden. Een van de mooie aspecten van deze werkwijze is zeker ook dat een aantal kunstenaars de objecten helemaal aan een onderzoek heeft onderworpen. Het achterliggende verhaal van de stukken kwam zo boven water en dat was terug te zien in de resultaten.

Olga Boh
Olga Boh

Het hele proces heeft prachtige kunstwerken opgeleverd met zeer relevante en vaak actuele thema’s. Van preutsheid tot klimaatverandering of het einde van de wereld, het is allemaal verbeeld door onze kunstenaars. Zeker komen kijken dus!

UIT tip

Tuinmarkt Hernen op 25 mei

De inmiddels wijd en zijd bekende Hernense Tuinmarkt vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 mei. Ook tijdens deze editie zullen kwekers van bijzondere bloemen en planten hun opwachting maken. Met het sfeervolle kasteel als decor, kunnen bezoekers niet alleen genieten van al dat prachtige groen, maar ook van een heerlijk broodje en een drankje. De kleurrijke kasteeltuin is die dag eveneens geopend voor bezoekers.

De vennen: een natuurgebied van 10.000 jaar oud

De Overasseltse en Hatertse vennen zijn bij velen geliefd als wandelgebied. De waterpartijen, het heidelandschap; er is in elk seizoen wel wat te beleven. Maar minder bekend is dat dit vennengebied een uniek en historisch landschap is dat na de laatste ijstijd werd gevormd en daarna nog nauwelijks is veranderd.

Zo’n 10.000 jaar geleden ontstonden de Overasseltse en Hatertse vennen uit het spel tussen wind en water rondom de rivieren Waal en Maas. Uit de rivierbeddingen werd het zand door sterke winden tot hoge duinen opgeblazen en de onderliggende klei vormde een ondoordringbare laag waarin het water bleef staan. Deze vennen worden nog altijd voornamelijk gevuld dankzij regenwater. Tijdens droge zomers is dan ook goed te zien dat het waterpeil in een ven sterk kan dalen. De gronden rondom de vennen bestaan vooral uit voedselarm stuifzand, waar behalve heide niet veel gewassen op willen groeien. Maar als de heide in het najaar in bloei staat, wordt pas echt duidelijk hoe spectaculair dit unieke gebied is.

Beunings ommetje
Beunings ommetje

Niet alleen voor recreatieve wandelaars zijn de Overasseltse en Hatertse vennen de moeite waard. Ook voor langere tochten bieden de vennen tal van mogelijkheden. Op de website Wandelnet.nl staat bijvoorbeeld een route uitgezet van een kleine 15 kilometer, die helemaal rondom het vennengebied voert. Een mooi oefenrondje voor de Nijmeegse 4daagse?

KIJK tip

Wie op google Ridders van Gelre en Maas en Waal intikt komt tal van interessante video’s tegen over het Land tussen Maas en Waal. De Ridders René en Bas bezoeken uiteenlopende plekken en vertellen over thema’s als Romeinen, overstromingen, inpolderingen en nog veel meer. Zeer de moeite waard om eens te bekijken.

Al wandelend komt de geschiedenis tot leven

Tijdens een plezierige wandeling komt de geschiedenis voorbij. Een gids vertelt aansprekende verhalen. Na afloop is er veel om over te praten. Bestaat er een mooiere manier om onze omgeving te verkennen?

Foto gemaakt door Adrie R ingelenstein van het Bondsgebouw in Druten aan de Kattenburg.
Foto gemaakt door Adrie R ingelenstein van het Bondsgebouw in Druten aan de Kattenburg.

De Stichting KleiGoed, een werkgroep van de Historische Vereniging Tweestromenland, houdt zich bezig met het verzamelen van gegevens, documenten en materialen van de grofkeramische industrie in Maas en Waal. Afgelopen jaar kwam daar een fantastische huisvesting bij in het voormalige Bondsgebouw in Druten. In dit Historisch Informatiepunt (HIP) is sindsdien ook de collectie aan grofkeramische materialen ondergebracht.

Maar KLeiGoed doet meer. Wie wil zien hoe deze grofkeramische materialen verwerkt zijn in Drutense woonhuizen en andere gebouwen, zal aan de historische wandeling onder leiding van een ervaren gids veel plezier beleven. In het HIP aan de Kattenburg 27 is alle informatie over deze wandeling te verkrijgen.

Zie ook www.kleigoedmaasenwaal.nl

Foto: met dank aan Museum Kasteel Wijchen
Foto: met dank aan Museum Kasteel Wijchen

Ook in Wijchen komt de geschiedenis van het dorp tijdens een ontspannen wandeling tot leven. Samen met een ervaren gids voert de tocht langs historische locaties in het centrum van Wijchen en worden de verhalen verteld van de Romeinse tijd tot de 21e eeuw. Ook de meest markante bewoners en vele tradities die Wijchen rijk is komen aan bod. Voor informatie en reserveringen:

www.museumwijchen.nl

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.