Search
Close this search box.

Zomers genieten buiten- of binnenshuis

Wanneer de zomer aanbreekt, gaat iedereen massaal naar buiten. We bezoeken het strand, maken wandelingen door de Nederlandse natuur en spreken met vrienden af op het terras voor een drankje. Het is natuurlijk ook leuk als je thuis kunt genieten van het zomerse weer. Heerlijk in de zon lezen in je tuin of werken aan je tuin. Er valt van alles te verzinnen waarmee jij je kunt vermaken. Doe hieronder inspiratie op om optimaal zomers te genieten buiten in je voor- en achtertuin of onder de terrasoverkapping of parasol of lekker koel binnenshuis.

1. Expert tip Koopmans Installatietechniek

Tips van Koopmans Installatietechniek over gebruik airco in de zomer

Een airco zorgt op warme dagen voor een koel huis, maar laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Als de airco groene stroom verbruikt, dan is dat natuurlijk beter voor het klimaat. Gebruik hem alleen als het echt nodig is en zet de temperatuur hooguit een paar graden lager dan de buitentemperatuur wat vaak al prettig aanvoelt. Hou de ramen en zonwering overdag dicht.

Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt en hou de deuren in huis dicht. Blijf wel ventileren (bijvoorbeeld met de roosters) voor gezonde lucht in huis.

Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco’s is namelijk schadelijk voor het klimaat. Gelukkig is het koudemiddel in nieuwere airco’s wel doorontwikkeld om minder impact te hebben op het klimaat.

2. Expert Tip van Adviba

Hoe hou ik mijn huis koel in de zomer?

Expert Tip van Adviba

Zonne- en uitvalschermen zijn het meest effectief om je huis koel te houden. Heb je deze? Doe ze overdag omlaag. Sluit ook de gordijnen om te zorgen dat de zon niet onnodig de lucht in je huis opwarmt. Zodra het buiten warmer is dan in huis is het goed om gedurende dag je ramen en deuren te sluiten. Ook ’s avonds kun je alles beter potdicht houden. Zet juist op koele momenten, zoals ’s avonds laat en ’s nachts alle ramen en deuren tegen elkaar open om met frisse lucht je huis af te koelen. Het beste moment om te koelen is aan het eind van de nacht. Dan is de temperatuur het laagst. Ook in de vroege ochtend kun je je ramen en deuren prima openhouden om wat frisse lucht binnen te laten.

3. Expert tip van de Buxus Koning

Expert tip van de Buxus Koning

Het wordt steeds droger in Maas & Waal en de rest van Nederland door klimaatverandering. In plaats van je tuin elke zomer te moeten redden van de droogte, kan je hem beter zo inrichten dat ie juist floreert in de droogte! Met deze 7 zomerbestendige planten: Lavendel, Echinacea, Verbena, Festuca, Agapanthus en Gaura lindheimeri zit je goed in de zomer. Advies hierover bij de Buxus Koning waar ook alle planten verkrijgbaar zijn.

4. Expert tip van Jan de Boer Tuinhuizen

Duurzame tuinoverkappingen

4. Expert tip van Jan de Boer Tuinhuizen

Niets is heerlijk om in de zomer als het warm is, lekker onder je tuinoverkapping te genieten van je tuin of lekker te lezen of eten met familie of vrienden zonder dat je last hebt van de zon. Er is wel een trend naar duurzame materialen zoals Thermowood dat een warme uitstraling combineert met strakke materialen. Het hout vergrijst en gaat erg lang mee! Ook de in zwart gebeitste buitenkamers blijft een trend en zet nog steeds door.

5. Expert Tip van Johan van den Hatert

Verduurzaming zonnewering en kozijnen

Expert Tip van Johan van den Hatert

Het is goed om nu alvast na te denken hoe je je huis kunt verduurzamen. Zeker gezien de stijgende gas- en elektriciteitsprijs. Een mogelijkheid is om je huis te voorzien van HR+++ glas waarvoor je zelfs subsidie kunt krijgen. Een andere mogelijkheid is een solar jaloezie rolluik. Waarmee je twee vliegen in een klap slaat: het rolluik wekt stroom op voor de bediening en het weert zomers de warmte van buiten. Terwijl het ‘s winters de kou van buiten tegenhoudt en binnen de warmte vasthoudt. Wat behoorlijk scheelt in de energiekosten.

6. Bewust omgaan met water

Bewust omgaan met water

Het is goed om nu alvast na te denken Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.100 liter drinkwater. Dat is nodig om te voorkomen dat planten en bomen uitdrogen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw gazon en planten genoeg water krijgen, maar u toch zuinig bent met het water? Sproei als het echt nodig is. Controleer altijd of de grond niet te nat is. Geef de planten s ’avonds water. Gebruik een gieter of installeer een druppelsysteem om dicht bij de wortels water te geven. Gemiddeld is 10-15 mm sproeien is een goede hoeveelheid voor de meeste planten.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.