Wijn drinken is van alle tijden en voor alle leeftijdscategorieën. Nou ja, vanaf 18 jaar dan natuurlijk. Jan Willem ’t Hooft van Slot Doddendael ontvangt in het wijnseizoen regelmatig seniorenverenigingen. Zij laven zich aan de prachtige wijngaard en vervolgens het uitgebreide wijnaanbod, vaak gecombineerd met een wandeling of fietstocht in de prachtige groene omgeving.
Wijnaanbod Slot Doddendael
‘We zijn gestart in de jaren ’70 en van oudsher een locatie voor feesten en partijen. Inmiddels is Doddendael uitgebreid met een restaurant en brasserie. Sinds 2020 hebben we bovendien een eigen wijngaard, deze is elke zondag open in het groei- en bloeiseizoen van de wijngaard (april t/m september). De wijngaard bevat een buitenbar, gebouwd in een oude zeecontainer. Hier maken mensen gebruik van het terras en schenken we koffie en Nederlandse wijnen, met bijpassende hapjes.’
Programma voor senioren
‘We ontvangen steeds meer seniorenverenigingen in en rond het slot. De wijnproeverijen worden goed bezocht, enkele weken geleden ontvingen we bijvoorbeeld de seniorenvereniging Beuningen. We verzorgden een proeverij en rondleiding voor zo’n 40 personen. De senioren vormen voor ons een belangrijke groep die groter, actiever én vitaler wordt. Ouderen hebben over het algemeen ook wat meer vrije tijd en vinden het leuk om nieuwe dingen te doen. Elke tweede zondag van de maand bieden we een uitgebreide wijnproeverij en rondleiding voor individuen en groepen. We vertellen dan hoe wij wijn verbouwen, waarbij er aansluitend een proeverij plaatsvindt. Alle wijnen in de proeverij zijn Nederlands en afkomstig uit alle provincies. De Apostelhoeve bij Maastricht is bijvoorbeeld bekend vanwege de hoge kwaliteit van de wijn én de wijnbouw.’
“De groep senioren wordt steeds groter, actiever én vitaler”
Andere wensen, hogere kwaliteit
‘Het Nederlands aanbod is aanzienlijk verbeterd, dat heeft natuurlijk ook te maken met de klimaatverandering. We zien dat wijn drinken een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt de laatste decennia. Mensen willen het niet alleen drinken, maar ook het product begrijpen en ontdekken. De afgelopen 20 jaar heeft de Nederlandse wijnbouw een behoorlijke vlucht genomen in kwaliteit. Er is meer kennis, kunde, en de omstandigheden zijn gunstiger. Mensen zijn daarnaast bereid meer geld uit te geven aan kwaliteit, ook door corona. Het bedrag wat normaal in een restaurant werd besteed, ging nu naar de wijnhandel. Mensen kochten dus ineens wijnen van hogere kwaliteit. Kortom: de wens voor kwaliteit wordt sterker. Onze kennis en interesse zijn echt veranderd.’
Tips
van Jan Willem
- Ontdek het Doddendael Klompenpad, een mooie wandeltocht door deze prachtige omgeving
- Maak aansluitend gebruik van een heerlijke lunch, gecombineerd met een wijnproeverij in de wijngaard
- En wil je een complete culinaire ervaring? Maak dan gebruik van het arrangement met vijfgangendiner, overnachting en ontbijt!
Tekst Joep Peters, Fotografie Odiza Fotografie