Search
Close this search box.

De Bogerd: Open voor Iedereen!

De Bogerd is het cultureel centrum in Druten dat in 2001 werd geopend. Het centrum is ontstaan uit de samenvoeging van verschillende locaties, waaronder de bibliotheek en het theater.

“Onze ambitie is duidelijk en we willen als Bogerd het meest gastvrije theater en congrescentrum van Midden-Nederland zijn”, vertelt directeur Niels Gijsbers die samen Bart van Kraaij verantwoordelijk is voor de exploitatie van De Bogerd. “Waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een centrale plaats innemen. Het centrum is ook de huiskamer van Druten, waar mensen terecht kunnen om te genieten van een lekker broodje of drankje en dat plaats biedt aan allerlei verenigingen.”

Activiteiten

De Bogerd biedt een breed scala aan activiteiten voor de lokale gemeenschap van Druten. Niels: “Er zijn verschillende koren die hier zingen, en er is zelfs een biljart- en breiclub. Als Bogerd proberen we het maatschappelijke met het commerciële te combineren. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Maas en Waal kan genieten van kunst en cultuur en bieden daarom een podium aan tal van lokale initiatieven op dit gebied. Of het nu gaat om het samen luisteren naar klassieke muziek, een theater- of een schoolvoorstelling, De Bogerd draagt al deze initiatieven een warm hart toe. Er werken hier 18 mensen in vaste dienst en daarnaast nog 17 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die begeleid worden door twee begeleiders. Voor ons als directie is het heel normaal om met deze doelgroep samen te werken en we zijn er trots op dat we ze deze kans kunnen bieden. Recent hebben we voor onze dagbesteding medewerkers Bogerd Werkplaats geopend. Een werkplaats voor mensen die graag met hun handen willen werken en waar ze samen met onze begeleiders mooie projecten kunnen oppakken”, aldus Niels.

Verhuur vergader- en congresruimtes

Een belangrijke bron van inkomsten vormt de verhuur van de zalen. “We beschikken over 7 multifunctionele ruimtes, van een intieme boardroom tot een congreszaal voor 400 personen, allemaal vernoemd naar een fruitsoort uit de prachtige fruitstreek waarin het congrescentrum zich bevindt”, licht Niels toe. “Alle zalen zijn geschikt voor vergaderingen, teamsessies, trainingen, workshops en conferenties en zijn voorzien van alle hedendaagse audiovisuele apparatuur. Bij elke zaal hoort uiteraard ook een passend vergaderarrangement, afhankelijk van de duur van de bijeenkomst. Wij proberen alle onderdelen die we hier hebben in De Bogerd te koppelen met elkaar. En proberen we zo divers mogelijk te zijn en in te spelen op behoeften van onze klanten. Daar slagen we goed in, gezien onze volle agenda.”

Theater

Het theater maakt een belangrijk onderdeel uit van het concept van De Bogerd. Daarmee is het ooit begonnen en het theater vervult een belangrijke functie hier in de regio. “Vanaf oktober tot mei is ons theaterseizoen waarvan de programmering door de theatermanager gebeurt. Zij wordt ondersteund door een grote groep vrijwilligers. Vanuit haar expertise programmeert ze afwisselende voorstellingen voor een brede doelgroep. Vermeldingswaardig is dat veel bekende artiesten hier hun try-out doen.”

Blik op de toekomst

“In 2020 hebben we een masterplan geschreven voor De Bogerd omdat de voorzieningen niet meer pasten bij de eisen van deze tijd. Inmiddels is het grootste gedeelte gerealiseerd en zijn onder meer de toiletten en vloeren vervangen, de keuken vergroot, de toegankelijkheid verbeterd, duurzame ledverlichting aangebracht en liggen er 260 zonnepanelen op het dak. Verder is er geïnvesteerd in het professionaliseren van de organisatie. Voor volgend jaar willen we ons Filmhuis digitaliseren dat nu nog werkt met Dvd’s. Dan kunnen we straks alle actuele bioscoopfilms draaien en willen we naar 150 filmvoorstellingen per jaar. Op deze manier blijven we aan de weg timmeren. We moeten zorgen dat wij de gasten blijven verrassen in plaats van dat de gasten ons verrassen en niet meer komen.”

Recent heeft Niels Gijsbers uit handen van Natalie van de Venne (PSO Nederland) en wethouder Gérard de Wildt het PSO-certificaat (Prestatieladder Socialer Ondernemen) Trede 3 overhandigd gekregen. Sociaal inclusief ondernemen is voor Niels Gijsbers vanzelfsprekend: “Iedereen hoort er hierbij. Wij vinden het vanzelfsprekend dat mensen die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen en te blijven, dat ook krijgen. Wij hebben de ambitie om in de regio onze rol als sociaal bedrijf, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen, nog steviger neer te zetten. En wij hopen dat vele ondernemers in Druten ons voorbeeld volgen.”

Tip

Programmatip van de directeur:

Vrijdag 1 december

Op vrijdag 1 december een try-out van Nabil met zijn programma ‘Nee precies daarom’ waarin hij zichzelf afvraagt of we niet zijn uitgepraat. “Zijn we niet over onze piek heen? Alles is inmiddels wel een beetje uitgevonden, gezegd en gedaan. Nee, precies daarom.

Kijk voor meer theater-, cabaret-, en muziekvoorstellingen op:
www.theaterdemolen.nl
www.bogerddruten.nl
www.mozaiekwijchen.nl

Tekst: Loet van Bergen Foto’s De Bogerd

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.