Search
Close this search box.

Stichting ‘t Mozaïek:‘het kleurrijke huis van Wijchen’ voor beleving, ontmoeting en verbinding

In 2001 werd deze multifunctionele accommodatie met een theater geopend en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het maatschappelijke en culturele leven van Wijchen en omgeving. In dit pand zijn 36 organisaties gehuisvest. O.a. de Bibliotheek, Vluchtelingenwerk, Driestroom en MeerVoormekaar. Ook het sociaal Wijkteam van de gemeente en Theaterschool Hakoena hebben hier hun plek gevonden. Organisaties waarmee nauw samengewerkt wordt en waarbij vaak cultuur ingezet wordt om die samensmelting tot stand te brengen.

Stichting ‘t Mozaïek:‘het kleurrijke huis van Wijchen’ voor beleving, ontmoeting en verbinding.

Het theater biedt een podium aan professionele artiesten, maar ook aan sociale, culturele en educatieve instellingen die daar hun presentaties plaats laten vinden. Dit wordt ondersteund door klein team van vaste medewerkers en een groot team van vrijwilligers waar we erg trots op zijn. Zonder hen zouden we veel activiteiten waaronder met name het theater, niet kunnen draaien. In ons lunchcafé werken we samen met cliënten van Driestroom en leerlingen van Pro College.

Programmering

“Het theater is genoemd naar onze hoofdsponsor Thermen de Berendonck. In het theater worden jaarlijks 80 professionele theatervoorstellingen en zo’n 120 evenementen en presentaties gehouden. Het programma bevat bekende namen, maar ook meer experimentele voorstellingen en beginnende artiesten willen wij een podium te bieden. Dat laatste gebeurt vaak met steun van externe fondsen”, vertelt directeur Henriëtte Mooren-van den Boomen. “We hebben een breed scala aan voorstellingen voor alle leeftijden en interesses. Passend bij de bevolking van Wijchen en omstreken. Sinds een aantal jaren hebben we een jongeren team dat we betrekken bij de programmering om ervoor te zorgen dat er meer jongeren naar het theater komen. We zijn ook bezig om een klankbordgroep op te zetten voor de Wijchense bevolking waardoor ze inspraak kunnen hebben in de keuzes van de professionele programmering. Verder hebben we nog een talententraject waarmee we kansen bieden aan jongeren uit de omgeving die we de ruimte geven om hun theatertalent te ontwikkelen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de diverse subsidies van o.a. fondsen en de Rabobank.”

Exploitatie

Henriëtte: “Van de gemeente Wijchen ontvangen we jaarlijks een subsidie voor het theater. We nu bezig met een nieuwe subsidieaanvraag voor de komende 4 jaar. Een subsidie die lang niet alle kosten van het theater dekt, maar wij mogen de inkomsten vanuit de verhuur van de ruimten en de horeca inkomsten gebruiken voor de exploitatie van het theater. Daarnaast hebben we nog 17 sponsoren die ons ondersteunen en kunnen mensen Vriend worden van het theater. Dat gebruiken we o.a. voor talentenondersteuning, de randprogrammering en voor schoolmusicals die dan korting krijgen op de zaalhuur. Activiteiten die ons publiek aanspreken en waarmee we van betekenis willen zijn. Als we terugkijken op het afgelopen jaar dan zien we dat het theater weer aantrekt en kijken we vol vertrouwen naar de toekomst”.

Directeur de Mozaïek Henriëtte Mooren
Directeur de Mozaïek Henriëtte Mooren

Verbouwing

Een toekomst die begint met een grote verbouwing in 2024. Waarbij het hele gebouw energieneutraal wordt gemaakt en er een gezond binnenklimaat met aangename temperaturen ontstaat. Een verbouwing die 8.3 miljoen euro gaat kosten. “De verduurzaming van ’t Mozaïek betekent een enorme toegevoegde waarde voor onze huurders, gasten en werknemers. De aanpassingen trekken nieuwe gebruikers, waardoor de grote maatschappelijke meerwaarde van het Mozaïek als multifunctionele accommodatie met een theater, een positieve impuls krijgt”. Wij zijn heel blij dat het college en de raad hebben gekozen voor een grondige aanpak. Deze is van grote betekenis voor een gezond werk- en verblijfsklimaat. Op deze manier kunnen wij ons op een verantwoorde manier en met veel enthousiasme, verder blijven ontwikkelen als maatschappelijk-cultureel ondernemer.”

Tip

Programmatip van de directeur:

Zaterdag 30 september ’23

Fabian Franciscus met zijn voorstelling “Lekker gezellig”. Met zijn kenmerkende sympathieke, ontwapende en vooral ook bange houding trotseert Fabian het leven. Wat garant staat voor een heerlijke onvoorspelbare en leuke voorstelling.

Kijk voor meer theater-, cabaret-, en muziekvoorstellingen op: www.theaterdemolen.nl, www.agoratheater.nl

Tekst: Loet van Bergen Foto’s Mozaïk

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.