Search
Close this search box.

Musical Maas en Waal: Toneelstuk over nepnieuws en het gevaar van propaganda

Stichting Musicalproductie Maas&Waal voert op 18 en 19 april een korte eenakter op dat gaat over nepnieuws en gevaar van propaganda. Een nieuwe uitdaging voor deze Stichting. “Het is iets wat we nog niet eerder hebben gedaan”, vertelt Monique Leijen die samen met Wim van Leeuwen medeoprichter is van Musical Maas en Waal.

De Stichting die in 2018 is opgericht met als doel om de buurtcontacten en saamhorigheid in Maas en Waal te bevorderen d.m.v. theater, heeft in de afgelopen jaren met veel succes twee grote openlucht musicals opgevoerd. Met als thema’s vergeten verhalen of helden uit het land van Maas en Waal. Producties die zelf geschreven worden en waaraan veel vrijwilligers uit de hele regio aan meedoen.

De voorstelling Reclamebedrijf Goebbels is een op zich staand project”, licht Monique toe. “Het is een eenakter dat het gevaar van propagenda en nepnieuws laat zien en geschreven is door Gert-Jan Peeters uit Uden. We hebben de voorstelling toentertijd bekeken in de Blauwe Kei in Veghel en waren zo onder de indruk dat we besloten om deze voorstelling op te voeren voor ons publiek in de regio Maas en Waal. Het is een stuk waar Mensen met een brok in de keel de zaal verlaten.”

De voorstelling

Het toneelstuk gaat over een man die de volgende Minister-President van het land wil worden. Om dit te realiseren schakelt hij de hulp in van een reclamebedrijf dat dit, zonder enige twijfel zoals ze zelf aangeven, voor hem gaat regelen. De voorstelling begint in de huidige tijd, maar langzaam maar zeker nemen de spelers u mee terug het verleden in en leggen daarmee de gruwelijke parallellen bloot tussen nu en de periode rond de 2e wereldoorlog. Reclamebedrijf Goebbels creëert uiteindelijk een minister-president die in rap tempo verandert in een monster. “Een dictator zoals we die uit de Tweede Wereldoorlog kennen. Hij komt aan de macht mede door het verspreiden van fakenews. Propaganda dus. De nieuwe minister-president valt de democratie aan door de journalistiek omver te werpen. Iets wat we in deze tijd, met de agressie tegen journalisten en NOS-busjes, nog altijd tegenkomen.

Samenwerking met de toneelverenigingen

“Door samenwerking te zoeken met de toneelverenigingen uit het Land van Maas en Waal bestaat de cast dan ook uit spelers afkomstig uit de hele regio”, vertelt pr bestuurslid Linette Konings. “Dit omdat we graag de maatschappelijke betrokkenheid wilden vergroten met deze toneelverenigingen. Aan de voorstelling doen mee acteurs van de toneelverenigingen Horssen, Appeltern, Dreumel, Afferden en Deest. Daarnaast spelen nog een aantal kinderen mee in de voorstelling, dansers uit Wamel die het volk spelen. Voor deze voorstelling hebben we subsidie gekregen van de Gemeenten Druten en Maas en Waal.

Deze eenakter duurt ongeveer een uur en wordt opgevoerd op dinsdag 18 april om 20.00 uur in D’n Dulper te Boven-Leeuwen en op woensdag 19 april om 20.00 uur in De Bogerd in Druten.

De entree bedraagt € 3,- en kaarten zijn alleen digitaal te bestellen via de website www.musicalmaasenwaal.nl

Programma Tips in de regio

Lentefeesten Beuningen

Van vrijdag 2 t/m zondag 4 juni vindt in Beuningen de jaarlijkse lentefeesten plaats met een gevarieerd muziekprogramma, kermis, bourgondisch Beuningen op zaterdag en op zondag de afsluiting met een grote braderie.

Meer informatie: www.lentefeestenbeuningen.nl

Kasteelfeesten Wijchen

Van vrijdag 17 t/m 20 mei vinden in Wijchen de Kasteelfeesten plaats. Met drie dagen lang optredens van een keur aan artiesten in o.a. De Hollandse avond, de Foute avond en Saturday Night Live.

Meer informatie: www.kfwijchen.nl

PinksterVaria Altforst

Op 26,27 en 28 mei verandert het pittoreske dorpje Altforst in een bruisend evenement voor kinderen en volwassenen. Op het Fierljep-terrein wordt al sinds het bestaan het Fierljeppen (Polsstokverspringen) beoefend door Friese, Hollandse en lokale helden. Tussen de terreinen verrijzen gezellig kramen met daarin allerlei koopwaar. Meer informatie: www.pinkstervaria.nl

Pleinpop: Hét gezelligste muziekfestival in Maas en Waal!

Vier dagen lang staat Alphen aan de Maas in het teken van muziek, gezelligheid en groot feest. Voor jong en oud. Ook aankomende editie staan er weer bekende, grote en veelbelovende artiesten op het podium. Dus zet alvast in je agenda: Pleinpop.nl op 13-14-15-16 april 2023

Meer informatie: www.pleinpop.nl

De Dag van Leeuwen

Van vrijdag 30 juni t/m zondag 2 juli vindt in Beneden-Leeuwen de Wiellawaai plaats. Met op zondag De Dag van Leeuwen die in het teken staat van een hele dag vermaak voor jong en oud.Ooit begonnen als een gewone braderie en nu uitgegroeid tot het Lauws Mertje.

Meer informatie: www.dagvanleeuwen.nl

Drutens Festival

Drutens Festival is een jaarlijks terugkerend muziekevenement op het marktplein in Druten. Het evenement beleeft 6 & 7 mei 2023 haar eenendertigste editie. In de afgelopen eenendertig jaar is het evenement veranderd van een openluchtpodium in een open tentfeest, met steeds meer trouwe bezoekers.

Meer informatie: www.wees-events.nl/drutens-festival

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.