Corona heeft ervoor gezorgd dat meer mensen de natuur in gaan. Een wandeling door het bos of een fietstocht: ideale activiteiten om inspiratie op te doen voor je tuin. Toch hebben we nog een aardige weg te gaan als het gaat om groen en geluk in onze tuin. Ben van Ooijen van De Tuinen van Appeltern deelt zijn visie, ziet enkele trends en geeft tuintips.
Tuingeluk
Enkele jaren geleden was er een trend merkbaar waarbij de band tussen mensen en hun tuin minder werd. Mensen verloren hun interesse, gebruikten meer stenen en tegels en zagen bovendien steeds meer op tegen het werken in de tuin. Ben van Ooijen kreeg hierop de vraag hoe hij omging met deze ontwikkeling. Zijn antwoord: we gaan iets bedenken waar we de tuinbezitter mee gaan helpen. En waarmee mensen weer gelukkig worden in hun tuin. Dit leidde zo’n 10 jaar geleden tot de
4 voorwaarden voor tuingeluk:
- Maximaal een derde deel van de tuin is bestraat, de rest is groen
- De helft van het groene gedeelte dient hoger te zijn dan 90 centimeter
- Creëer privacy en voorkom overlast en inkijk
- De tuin mag niet meer tijd van je vergen dan je er zelf aan wil besteden
De voorwaarden zijn tastbaar, duidelijk en relatief eenvoudig uit te voeren. Bovendien versterken ze je waardering voor groen en je eigen gevoel van welzijn. Toch hebben we nog stappen te maken als het gaat om onze omgang met groen.
“Als je op een terras zit en je strekt je armen, dan moet je het groen kunnen raken”
Nieuwbouw
Het lijkt er soms op dat we in nieuwbouwwijken de groenboodschap nog niet helemaal hebben begrepen. Mensen en ontwerpers zijn ogenschijnlijk minder met hun tuin bezig dan met andere zaken. De gemiddelde tuin in deze wijken wordt gekenmerkt door veel bestrating en hoge schuttingen. De kenner ziet vooral hokken die weinig met groen en tuinen te maken hebben. Het groen komt vooral terug in de gemeenschappelijk ruimtes van de wijk, zoals parken en vijvers. Gemeentes zijn dus wel degelijk actief met vergroening, maar de particuliere tuin wordt niet bereikt.
Behoefte aan informatie over groen
Er lijkt langzaam een toenemende behoefte aan groen te zijn, al gaat de verandering niet zo snel als gedacht. De Tuinen van Appeltern ontvangt online jaarlijks zo’n 4 miljoen bezoekers, die voor een groot deel concrete vragen hebben over beplanting, manier van behandelen en tuinonderhoud. Het geeft aan dat er een grote informatiebehoefte ligt die wellicht een voorbode is van een groen-omslag. Ben vertelt: ‘Als je weet wat de toegevoegde waarde van groen is, dan ga je er anders mee om. Er zijn ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat groen zorgt voor een goed gevoel bij mensen. Een voorbeeld van die toegevoegde waarde: als je op een terras zit en je strekt je armen, dan moet je het groen kunnen raken. Als het is aangekleed met planten en potten, dan voelt een terras beter. Bovendien hoeft een groene tuin helemaal niet te betekenen dat je er veel werk aan hebt. Zie het vooral als ontspanning. Het is dan wel belangrijk dat je de balans vindt tussen de tijd die je wil besteden en die je moet besteden aan je tuin. Ook de juiste plantkeuze is daarbij van belang. Als deze goed is, dan kun je je zorgtijd enorm besparen.’
Steenbreek
De Tuinen van Appeltern werkt samen met Steenbreek om de bewustwording ten aanzien van groen bij mensen te vergroten. Meer groen draagt bij aan meer biodiversiteit en meer wateropvang en dus een duurzame wereld. De voorbeelden hiervan zijn te zien in De Tuinen van Appeltern. Steenbreek en De Tuinen van Appeltern bedenken ideeën die de tuinbezitter gelukkiger, gezonder, socialer én duurzamer maken.
3 tuintrends
- Gemak en onderhoudsvriendelijke items
Voorbeelden hiervan zijn automatische beregeningsinstallaties en robotmaaiers. Door gebruik te maken van dit soort toepassingen, hoeven mensen zelf minder tijd te besteden aan hun tuin.
2. Overkappingen en tuinhuizen
Mensen brengen graag veel tijd door in hun tuin. Een prima ontwikkeling, met als belangrijke voorwaarde dat er dan ook groen in de buurt moet zijn. De aanwezigheid van groen werkt positief voor zowel de overkapping als je eigen gevoel.
3. Pure en degelijke constructies en tuinonderdelen
Mensen willen geld investeren in hun tuin en kiezen daarom vaak voor duurzame en robuuste producten. Ook hiervoor geldt dat deze vooral tot hun recht komen als ze zijn omgeven door groen.
3 tuinadviezen
- Wat de tuin zelf produceert aan blad en takken, moet je proberen zoveel mogelijk in de tuin te laten. Op die manier is deze voor een deel zelfvoorzienend en voedt ze zichzelf. Laat afgemaaid gras gewoon liggen, je gazon wordt er alleen maar beter van.
2. Zet de juiste plant op de juiste plaats. Kijk hierbij naar factoren als schaduw, zon en vocht. Als je een plant op de verkeerde plek zet, dan zorgt dat voor teleurstelling. De plant gaat dood, je moet iets nieuws neerzetten en je verstoort het evenwicht in de tuin. Een goede plantkeuze is dus cruciaal.
3. Kijk goed naar de onderhoudsintensiteit van je tuin. Zorg ervoor dat deze in balans is met de tijd die je zelf aan de tuin wil besteden. Zo behoud je het plezier en de motivatie om met je tuin aan de slag te gaan.
Inspiratie
In coronatijd zijn mensen meer gaan wandelen en fietsen. Het is gebleken dat dit heeft geleid tot meer aantrekkingskracht naar alles wat met groen en de natuur te maken heeft. Het gevoel dat mensen daarbij ervaren, kan ook in de eigen tuin worden gecreëerd. Tijd doorbrengen in de natuur is daarom de perfecte inspiratiebron voor je eigen tuin.