Search
Close this search box.

Floris heeft humor en weet je te boeien

Vroeger stond Riek voor de klas, ook toen al hield ze ervan om verhalen te vertellen. Die liefde voor het verhaal heeft ze gehouden, ook toen ze haar man assisteerde in de dierenkliniek. Na haar werkzame leven pakte ze haar passie actief op en schreef ze een boek, Floris de Hond. Over Floris, een speelse, ondeugende en vrolijke hond die de mensen in huis haarfijn aanvoelt. Elk verhaal is voorzien van een mooie tekening, dat bleek nog niet zo makkelijk, want hoe moest Floris eruit komen te zien? Riek van Vliet vertelt over haar passie voor het verhaal en hoe ze tot dit boek kwam.

Riek van Vliet
Riek van Vliet

“Ik heb jarenlang in het basisonderwijs gewerkt op een school in Sleeuwijk. Toen ik mijn man trouwde was dat niet meer te combineren met de dierenkliniek die wij hadden. Ik hielp hem met de administratie en in de kliniek. Het waren drukke tijden, toch wilde ik naast het werk in de kliniek ook met kinderen werken. Ik ben toen weer naar school gegaan: als invalkracht. Dat betekende overdag op school en als ik thuiskwam aan de slag in de kliniek. Dat heb ik jaren met veel plezier gedaan. Totdat het toch wat teveel werd. Dat was het moment om te stoppen met school. En nu ook het werk in de kliniek voorbij is heb ik alle tijd voor mezelf en kan ik mijn eigen gang gaan. Dat is ook fijn”

Passie voor vertellen

“Ik hou van voorlezen en vertel graag mijn eigen verhalen. Ik kan er echt van genieten als ik kinderen meekrijg in de verhalen die ik vertel. En ik zie dat mensen enthousiast raken van mijn verhalen. Ik weet ze ergens toch te raken. Met al die verhalen in mijn hoofd is het idee ontstaan om een boek uit te brengen. We hebben zelf honden en ik snap hoe honden in elkaar steken. Elke hond heeft een eigen karakter, de interactie tussen mens en dier is iets dat ik fascinerend vind. Zo is Floris ontstaan. Ik wist wie Floris was, maar om hem ook in beeld te vatten, dat was zeker nog niet makkelijk. Het was een heel gepuzzel met de illustrator voordat Floris in zijn huidige vorm het levenslicht zag. Maar het resultaat mag er zijn.”

Een volgende boek dient zich aan

“Uiteindelijk ben ik er met de illustrator goed uitgekomen. Er zijn nu ook plannen voor een tweede boek. Dat wordt er een voor kinderen van 2 tot een jaar of 4. Het wordt een prentenboek, die ik ook weer met dezelfde illustrator samen zal stellen. De tekeningen worden heel anders dat wel. Het wordt een zoekboek waarin kinderen op zoek gaan naar verschillende dieren. We verstoppen als het ware dieren in de tekeningen, door zo actief te moeten zoeken leren kinderen al op jonge leeftijd meer over dieren. We zijn nog een beetje aan het uitzoeken wat het beste formaat zou kunnen zijn voor het boek. Het kan weer een A5 worden, zoals Floris, maar er zit bijvoorbeeld ook een terugkerend diertje in, dat is een kleine muis. Die moet natuurlijk wel goed te vinden zijn. Een boek dat wat groter is lijkt dan een betere keuze. Dat uitzoeken, nadenken over hoe we het het best kunnen vormgeven, de samenwerking met de illustrator maakt het echt een leuk project. We hebben er veel plezier in.”

Floris de Hond is online te koop
via Boekscout.

Floris de Hond is online te koop via Boekscout.

TEKST: Chantal Fransen
FOTO: Riek van Vliet

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.