Als een vogel door de lucht, met een geweldig uitzicht over alles, maar vanuit een totaal ander perspectief. “Vliegen met een drone is alsof je in een helikopter zit en uitkijkt over de wereld die zich beneden je afspeelt. Het is gewoon supergaaf om overal overheen te kunnen vliegen,” vertelt Björn. “Het zicht is geweldig. Zelfs op 70 meter hoogte kun je nog heel duidelijk alles zien.” Toch mag er niet overal gevlogen worden. Er komen steeds meer regels bij. Sommigen daarvan zijn onlogisch en moeilijk te snappen. Björn is als een van de eerste drone vliegers goed op de hoogte van alles en probeert anderen zoveel mogelijk informatie te geven, zodat zij niet voor hoge boetes en andere vervelende situaties komen te staan.
1. Hoe is je passie voor drones ontstaan?
“Toen ik in 2019 met drones begon was het nog een vrij nieuw fenomeen. Ik kwam er eigenlijk toe door de hobby van mijn vrouw. Zij fotografeert graag. We zaten toen net in het begin van de Corona periode met alle tijd van de wereld. Ik bedacht me toen hoe mooi het zou zijn als we vanuit de lucht zouden kunnen fotograferen. Naarmate de Corona periode langer duurde zag je de interesse in drones flink toenemen. Nu we beter met Corona leren omgaan en het normale leven weer teruggekeerd is, is daar overigens ook weer een kentering in te zien: veel mensen bieden hun drones alweer te koop aan.”
2. Voorzichtig met andermans privacy
“Het vliegen van een drone brengt ook privacy issues. Niet iedereen is ervan gediend om een drone boven zich te zien. Ze voelen zich dan al snel bekeken. Begrijpelijk ook. Het is dan ook terecht niet toegestaan om over bewoond gebied te vliegen. Maar heel veel mensen weten dat niet. De regelgeving is dan ook niet altijd helemaal duidelijk en zit ook niet logisch in elkaar. Zo mag je in Nederland pas vliegen als je 16 jaar of ouder bent. In het buitenland ligt die grens bij 14 jaar. Het is mij niet duidelijk waarom het bij ons zoveel later pas mag. Denk wel dat als je ouder bent, je ook wat verstandiger bent en beter zult snappen dat je voorzichtig moet zijn met waar je vliegt. Vlieg je boven de verkeerde mensen, of over een plek die men liever verborgen houdt, dan kun je nog wel eens tegen agressie aanlopen. Soms met doodsbedreigingen aan toe.”
“Vliegen met een drone is super gaaf, maar zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van alle regels.”
3. Zorg dat je de regels kent
“De regels zijn bij veel mensen niet bekend. Het is dan ook niet zo goed geregeld nog. Voor grotere drones ben je verplicht om een A1 – A3 of A2 vliegbewijs te halen. Die anders dan een rijbewijs overigens maar 5 jaar geldig is. Voor de kleinere drones, tot 250 gram, is een vliegbewijs niet nodig. Je registreert je met zo’n kleine drone bij het RDW, krijgt een nummer om op je drone te plakken en vervolgens mag je vliegen. Zónder dat je examen hebt hoeven doen. Dat betekent ook dat je niet bekend bent met de regels die er gelden, terwijl je daar wel mee geconfronteerd wordt als je de regels (veelal onbewust) overtreedt. De boetes die je kunt krijgen zijn niet misselijk en kunnen oplopen van €200 tot €450 euro. En er worden veel controles uitgevoerd.”
Björn heeft een ware passie voor drones en maakte al in een vroeg stadium een website met daarop allerlei wetenswaardigheden, adviezen, drone clubs in Nederland én de wet- en regelgeving die van toepassing is op het vliegen met drones.
Ben jij een (beginnende) vlieger?
Neem dan vooral een kijkje op zijn site www.droneclub.nl en zorg dat je op de hoogte bent van de regels en weet waar je wel en niet mag vliegen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.