Hoewel de naam anders doet vermoeden, bestaat bierbrouwerij Heeren van Druten uit 1 persoon: rasechte Drutenaar Henk Cornelissen. Wat enkele jaren geleden begon als een grapje, groeide uit tot een ambachtelijke liefhebberij.
Doe maar een biertje van Heeren van Druten
Henk (67) zei in 2016, na een bierproeverij met zijn schoonzoons, voor de grap dat hij ook bier ging maken… wat hij ook daadwerkelijk op kleine schaal ging doen. Dat groeide uit tot een echte liefhebberij. Henk: ‘Ik dacht: Hoe mooi zou het zijn om bij een slijterij of horecazaak te zijn en te horen: doe mij maar een biertje van Heeren van Druten. Dat inspireerde me om wat groter te worden. In 2019 meldde ik me aan bij de KvK en de Belastingdienst, toen was het officieel. Ik heb een beperkte productiefaciliteit en maak elke keer 50 liter tegelijk, oftewel maximaal 300 liter per maand.’
Een officiële microbrouwerij
‘Ik heb altijd 5 bieren in mijn assortiment: Truut (tripel), Dericks & Geldens (blond), Mieneke (amber), Het Witte Huys (wit) en Turkswerd (dubbel), allemaal vernoemd naar Drutense personen en fenomenen. Ik heb me de laatste jaren verdiept door veel over bier te lezen, te proeven en ik ben aangesloten bij het Maasland Thuisbrouwers Genootschap in Brabant. Daar zitten ook wat grotere brouwers bij zoals Brouwerij Vandeoirsprong, Stadsbrouwerij Wilskracht en Muifelbrouwerij. Ik ben de kleinste officiële brouwer van het stel. Een keer per maand komen we bij elkaar om te praten over bier, te proeven en recepten uit te wisselen. In Maas en Waal hebben we ook nog een club van vijf die hobbymatig bezig zijn.’
Liefde voor bier én de regio
‘Ik ben geboren en getogen in Druten en heb vrijwel mijn hele leven hier gewerkt. Ik was daarnaast betrokken bij Druten Promotie, voetbalde bij DIO en was lid van de vrijwillige brandweer. Mijn hele sociale leven heeft zich hier afgespeeld. Toen ik op zoek ging naar een mooie naam voor mijn bier, kwam ik dus op Heeren van Druten. Ik brouw exclusief voor een paar slijterijen — De Zandroos, Gall & Gall, Mitra — en een horecagelegenheid, De Gouden Leeuw. Daarnaast verkoopt ook Kloosterboerderij van Buuren mijn bier, en daar ben ik trots op! Ik ben nu 67, heb een gezin en (klein)kinderen. Twee dagen in de week ben ik bezig met deze hobby, en dat is voldoende. Ik wil namelijk ook tijd overhouden voor andere dingen.’
Restauranttips in het Land van Maas en Waal:
Brasserie de Rosmolen
(Beneden-Leeuwen)
Een sfeervol restaurant met seizoensgebonden (ook veganistische) gerechten en een mooi terras. Perfect voor een gezellige lunch of diner met lokale producten.
Restaurant Platia
(Druten) Serveert authentieke Griekse gerechten in een gastvrije sfeer. Bekend om zijn ruime porties en klassieke specialiteiten, is het een favoriet voor liefhebbers van de Griekse keuken.
Brasserie aan tafel bij Jan
(Dreumel) Hier vind je een sfeervolle omgeving met een menu vol seizoensgebonden, lokale gerechten. Het is een gezellige plek voor een lunch of diner met een moderne twist op klassieke smaken.
Bier- en eettip
Voorheen werden gerechten vooral gecombineerd met wijn, maar tegenwoordig drinken steeds meer mensen bier bij hun maaltijd. Zo past witbier bijvoorbeeld uitstekend bij asperges, en donker bier bij een biefstuk of entrecote. Tip: lees het boek BAPAS – Bier en Tapas voor meer inspiratie en tips over gerechten en bijpassende bieren.
Wijchense Bockbiertocht wintereditie
De dagen worden donkerder, de herfst is guur, dus welk biertje drink je dan? Een heerlijke hefstbock natuurlijk! Over enkele weken is het centrum van Wijchen weer sfeervol verlicht voor de feestdagen. De brouwers zijn alweer druk bezig met het vullen van hun vaten, want de Wijchense Bockbiertocht (wintereditie) komt er weer aan. Maak een ronde langs de 10 deelnemende cafés, geniet van heerlijke biertjes én een broodje van Bufkes. Proeven? Kies voor een proefglaasje of een vol glas. Kaartjes zijn binnenkort online te koop, of aan de deur bij Café Anneke, Café Zus of Meneer Smit. Dus doe je sjaal om en beleef een bourgondische wintermiddag!
Datum: Zondag 8 december 14.00 uur tot 19.00 uur
Locatie: Wijchen centrum
Tickets: €30 in de voorverkoop | €35 aan de deur
Redactie; Joep Peters, Fotografie: www.wijchenis.nl, www.boekenbalie.nl