Search
Close this search box.

Zes Wijchense pégé woningen in openluchtmuseum

Ben je huizen aan het spotten in het Land van Maas & Waal, dan attenderen we je graag op de PéGé woningen in Wijchen. De PéGé-woning, het ‘bouwpakkethuis’ uit Wijchen was het antwoord op de naoorlogse woningnood. Het huis, dat in enkele weken gebouwd werd, was destijds een sensatie.

PeGe is de naam van opa Piet, die 8 zoons had en waarvan er 5 zich in de jaren ’50 begaven op het woningbouwpad. Alleen Teun Guelen leeft nog (96 jaar). Zij kwamen op het idee voor ‘bouwpakketwoningen’. Dat hield in, dat een woning niet meer steen voor steen moest worden opgebouwd, maar uit elementen (prefab) die op locatie in elkaar werden gezet. Er zijn in de jaren 60 en 70 vele duizenden van dergelijke doorzonwoningen (voor en achter veel glas) in Nederland gebouwd.

In Wijchen staan nu nog ruim 400 zogenaamde PéGé-woningen van Talis woningcorporatie, verdeeld over 3 wijken: Homberg, Heilige Stoel en Kraaijenberg. De eerste PéGé-woningen zijn gebouwd in 1956 aan de Passeweg. Ga eens een kijkje nemen hier.

Kant en Klaar dakelement wordt geplaatst
Kant en Klaar dakelement wordt geplaatst
Teun Guelen
Teun Guelen

Energielabel

In 2017 en 2018 heeft Talis de PéGé-woningen in Wijchen grondig opgeknapt om ze toekomstbestendig te maken. Een grootschalige renovatie heeft voor toekomstbestendige woningen gezorgd. Zo zijn alle daken vervangen, gevels energiezuiniger gemaakt, sanitair vernieuwd, riolering vervangen, asbest gesaneerd en vloeren geïsoleerd. Van energielabel E zijn de woningen gegaan naar een gemiddeld label A.

2024: Zin in een dagtrip!

Het land van Maas & Waal is centraal gelegen, dus biedt volop de mogelijkheid om ook de zes woningen, die gebouwd worden in Het Openluchtmuseum in Arnhem te bezoeken. Dit is mogelijk vanaf 2024. Plan je bezoek.

Authentiek gevoel

Een van de woningen die in het Openluchtmuseum komen is toegankelijk voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en professionele verzorgers. Door zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke inrichting en bouw te blijven voelen bezoekers zich prettig en beleven ze herinneringen op een actieve manier. De deuren worden verbreed en er komt moderne isolatie.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.