Search
Close this search box.

Wonen als een keizer

De romeinen hebben in het Land van Maas en Waal zeker hun sporen achter gelaten. Met Nijmegen als oudste stad van Nederland als grote buurman is dat niet vreemd. In de gemeente Beuningen in Ewijk woon je keizerlijk. Een hele nieuwe modern woonwijk is in Ewijk ontstaan naast de romeinse villa Keizershoeve in park De Grote Aalst.

Het park van ‘De Grote Aalst’ is aangelegd in 2012, maar de geschiedenis ervan gaat meer dan 2000 jaar terug. Het park ligt op de plek waar vroeger een Romeinse villa heeft gestaan. De inrichting van het park verwijst naar de archeologische resten die voor een groot deel nog onder de grond zitten. De plek van het hoofdgebouw van de villa is aangewezen als archeologisch monument. Dat betekent dat dit terrein niet bebouwd mag worden en dat archeologen er niet mogen graven.

De luxueuze Romeinse villa had stromend water, vloerverwarming, muurschilderingen, en een eigen badgebouw. Het terrein waar de villa op stond, is groter dan het park. Naast de villa staan op het terrein ook een paar schuren en stallen, en daarnaast nog waterputten en moestuinen.

Afvoergoot
Een van de meest opvallende vondsten op het terrein is een 17 meter lange, gemetselde afvoergoot. Waarschijnlijk is het een afvoergoot van het privébad in het hoofdgebouw. De goot is bewaard gebleven en voor een gedeelte overgebracht naar de ontvangstruimte van het gemeentehuis van Beuningen.

Tip QR route

Ontdek de archeologie van Ewijk door de verschillende QR-codes te scannen of kijk op www.romeinsevillaewijk.nl. In het park is een Archeologisch informatiepunt en een QR-route met detailinformatie over de villa.

**Mooi te combineren met een wandeling door de schitterende uiterwaarden aan de Waal en een bezoek aan Slot Doddendael in Ewijk.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.