Search
Close this search box.

Slot doddendael, Jean-Pagne, life is for celebrating!

De Nederlandse wijnbouw heeft in de afgelopen decennia een positieve ontwikkeling doorgemaakt. De kennis en kunde van de wijnbouwers zijn verbeterd en ook helpt het klimaat een handje mee. Ook op Slot Doddendael in Ewijk is in 2020 een droom van Jan Willem en Fabienne in vervulling gegaan. Na jaren van studie en voorbereidingen is er op 1,7 hectare van het landgoed een wijngaard ontstaan.

Er is gekozen voor het aanplanten van zogenaamde PiWi rassen, hybride rassen ontstaan door kruising van bestaande klassieke rassen. Deze rassen zijn ontstaan in Duitsland en speciaal geschikt gemaakt voor klimaten met minder zonuren en meer regen. Deze rassen hebben dus minder zonuren nodig om suikers te maken wat weer belangrijk is voor het ontstaan van alcohol tijdens de fermentatie. Ook zijn ze sterker en meer resistent tegen schimmelziektes.

Een droom van 1.7 hectare wijngaard

In wijngaard Doddendael zijn 2500 ranken aangeplant, verdeeld over 3 verschillende rassen: Souvignier Gris (70%), Sauvignac (15%) en Johanniter (15%)

Het doel is om een mousserende wijn te maken. Een proces wat nog wat extra geduld van de wijnmaker vraagt. Na de oogst en eerste fermentatie op RVS vaten volgt er nog een tweede fermentatie op fles. Dit laatste proces duurt minimaal 9 maanden maar op Doddendael willen we een extra smaakbeleving aan de wijn geven door deze langer op haar gist te laten liggen. Een extra van minimaal 9 maanden is daarvoor gewenst.

Oogst 2023 succesvol

Bij de eerst oogst van 2022 hebben we 1100 flessen kunnen maken. De oogst van 2023 was zeer succesvol met ruim 4000 kilo druiven is de schatting dat er 2500 flessen gemaakt kunnen worden van de JEAN – PAGNE, de naam voor de mousserende wijn.

Tijdens Coronatijd hebben de medewerkers van Slot Doddendael niet stil gezeten en is er een wijnbar in de wijngaard gebouwd. Hiervoor is een zeecontainer omgebouwd naar bar met terras en dakterras. Gedurende de maanden april tot en met september is de wijngaard geopend op zondagen tussen 11 – 18 uur voor een kop koffie, goed glas Nederlandse wijn en een borrelplank. Iedere tweede zondag van de maand wordt er een rondleiding georganiseerd door de wijngaard met aansluitend een wijnproeverij van 5 verschillende Nederlandse wijnen, alle afkomstig uit verschillende provincies.

Ook worden er regelmatig diners georganiseerd met wijnmakers uit het buitenland, waarbij men aan lange tafels tussen de wijnranken kan plaats nemen.

Houd de agenda van www.doddendael.nl in de gaten voor de volgende activiteiten!

Binnenweg 2, 6644 KD Ewijk
0487 52 18 62
info@doddendael.nl

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.