In de musea in het Land van Maas & Waal kun je terecht voor verhalen over de Romeinen en de periodes daarna.
Merovingische rijk
Na de val van het Romeinse Rijk in 476, nemen de Franken het over. Ze nemen eerst de strategische plekken in. Wijchen hoort daar bij. Gelegen op de stuifduinen is Wijchen de poort van het zuiden. De Maas en wegen lopen er langs. De Franken stichten het Merovingische Rijk, genoemd naar hun eerste koning Merowech. Het is zijn kleinzoon Clodowech (ook wel Clovis), die een groot rijk sticht
Economische terugval
Hoewel de Franken trachten alles wat de Romeinen nalieten in tact laten, valt Europa economisch terug. Om alles bij elkaar te houden ontstaat er een stelsel op basis van het afleggen van trouw (feodum). De Merovingers leggen zo de basis voor het feodale stelsel.
Graven en geloof
De invloed van de Merovingers is groot op het gebied van cultuur en geestelijk leven. Dit geldt vooral voor hun wijze van begraven en het verspreiden van het christelijk geloof. Bij het begraven is er sprake van een dubbele bekisting. De dode wordt namelijk in een doodskist in een bekiste grafkuil ter aarde besteld. Hij krijgt bijgiften mee. Dat wijst erop dat de Merovingers geloven in een leven na de dood.
Het grafveld in Wijchen
Het is opmerkelijk dat Clovis zich tot het christelijk geloof bekeert. Daarmee wordt het Merovingische Rijk christelijk. De wijze van begraven en de overgang naar het Christendom is binnen Nederland en Gelderland duidelijk terug te vinden in Wijchen. Daar is namelijk een groot grafveld. Tussen 450-725 begraven de Merovingers daar de doden van uit de hele omgeving. Het gaat om 20 tot 25 families die verspreid in het gebied wonen. Er is overwegend sprake van bekist begraven.
De graven laten zien dat er sprake is van een elitaire samenleving. Naast een veelvoud van eenvoudige graven zijn er een aantal graven met zeer kostbare bijgiften van prachtige, fijn bewerkte sieraden. Opmerkelijk is dat het Wijchense grafveld vrij vroeg wordt verlaten. Dat houdt verband met het oprukkende Christendom.
Tip; bezoek de tentoonstelling Prehistorie en Romeinse tijd in Museum Tweestromenland te Beneden Leeuwen
Bron: www.verhaaltussenmaasenwaal.nl