Search
Close this search box.

Willems Boven-Leeuwen: Aandacht voor jongeren en techniek

Willems Boven-Leeuwen investeert op allerlei manieren in de toekomst van techniek. We spraken met Hidde van Kessel -Leerling Coördinator- en Anke Vos -HR Manager- over veilig werken, begeleiding van scholieren en goed werkgeverschap. Het bedrijf omschrijft het werken bij Willems als volgt: “Bij Willems is, naast het werken aan uiteenlopende projecten, gezelligheid, veiligheid en een luisterend oor bieden belangrijk. Ons enthousiasme zit in de menselijkheid en de daarbij horende omgangsnormen. Als dat goed zit, komt het vakmanschap vanzelf.”

Werkgeverschap

Willems staat alom bekend als een goede en solide werkgever die verschillende expertises in huis heeft. De constructeur biedt onder meer producten voor de staalbouw, jachtbouw en dekleidingsystemen voor binnenvaartschepen. Ook heeft zij meegewerkt aan de totstandkoming van honderden windmolens in de Noordzee en vele dierenverblijven in dierentuinen. Het onderstreept de veelzijdigheid van de organisatie. De sfeer binnen Willems laat zich omschrijven als laagdrempelig. Iedereen -van monteur tot directeur- is benaderbaar en de collega’s helpen elkaar. Een mooi voorbeeld hiervan zien we elke woensdagmiddag, wanneer ervaren werknemers jongere collega’s helpen met het leren lezen van werktekeningen. De personeelsvereniging is zeer actief. Ze houdt tijdens het organiseren van activiteiten rekening met de verschillende leeftijdscategorieën binnen het bedrijf. En of het nu gaat om werken of feesten: iedereen doet mee. Jubilerende werknemers ontvangen standaard een cadeau en voor alle personeelsleden is er de wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Willems verwacht van haar personeel een bepaalde mate van verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en discipline. Andersom biedt het bedrijf haar werknemers volop de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en een bijdrage te leveren. Er zijn veel vaardigheden en kennis aanwezig binnen het bedrijf. Het wordt aangemoedigd om hier optimaal gebruik van maken. Bovendien spelen zaken als duurzaamheid en innovatie een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Dit wordt mede geïllustreerd door het toenemend gebruik van bijvoorbeeld 3D-tekeningen en computers op de operationele werkplek. Veelzijdigheid, ontwikkelmogelijkheden en plezier zijn voor Willems belangrijke aspecten van goed werkgeverschap.

Een schone en veilige werkplek

In het verleden had een scholier niet zoveel keuze als tegenwoordig. Hield je van techniek, dan ging je naar de LTS. De scholieren van nu hebben veel meer keuzemogelijkheden, dit is een uitdagende ontwikkeling voor technische bedrijven. Bovendien is er een trend merkbaar dat ouders hun kind niet altijd stimuleren om een technische opleiding te volgen. Mensen associëren techniek nog weleens met viezigheid en onveiligheid. Willems is daarom voortdurend bezig met het creëren van een schone en veilige werkplek en wil laten zien dat deze beeldvorming zeker niet voor haar geldt. Binnen alle panden en ruimtes hangt bijvoorbeeld een lasrookafzuiging. Het ziet er dus niet blauw van de rook. En iedereen binnen het bedrijf werkt in schone, geconditioneerde ruimtes en uiteraard veilige werkkleding.

“Scholieren en werkzoekenden zijn hier verzekerd van mooi en ambachtelijk werk, in een prettige en leerzame werkomgeving”

Alle technische medewerkers zijn bovendien uitgerust met een lashelm met overdruk. Deze bevat een filter dat continu verse lucht aanlevert, waardoor de gebruiker geen schadelijke stoffen inademt. “Voor ons is dit heel vanzelfsprekend!” Ook voorziet het bedrijf in ergonomische werkplekken. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in verhoogde werkopstellingen binnen de afdeling Jachtbouw. Dit betekent dat het personeel niet meer gebogen, maar rechtopstaand haar werkzaamheden uitvoert. Met deze aanpak laat Willems zien dat het maximaal inzet op een schone en veilige werkomgeving.

Opleiding en stage-opdrachten

Willems is een erkend leerbedrijf en betrekt scholieren actief door het aanbieden van de BBL; de beroepsbegeleidende leerweg. Dit houdt in dat deelnemende leerlingen 1 à 2 dagen per week naar school gaan en de andere dagen praktijkervaring opdoen bij Willems. Het bedrijf betaalt hierbij de opleiding. Dit is wel zo prettig voor de leerling, die op deze manier geen studieschuld opbouwt. Hidde van Kessel houdt zich bezig met de begeleiding van scholieren en stagiairs en helpt hen met het opstellen van leerdoelen. Bovendien krijgt elke stagiair een ervaren leermeester vanuit Willems aangewezen, die zijn technische kennis overbrengt. Naast het aanbieden van BBL-trajecten, heeft Willems zelfs een werkplaats gebouwd die specifiek is gericht op de jeugd. Leerlingen van basisscholen en middelbare scholen in de regio maken hier spelenderwijs kennis met techniek. Het moge duidelijk zijn dat Willems actief investeert in de toekomst en in het enthousiasmeren van de jeugd. Sinds 2020 organiseert het constructiebedrijf regelmatig open avonden, die toegankelijk zijn voor zowel jongeren als zijinstromers. Scholieren en mensen die een andere carrière ambiëren binnen de techniek doen kennis en inspiratie op tijdens deze avond. Al deze initiatieven zijn mede tot stand gekomen door de voorziene vergrijzing en personeelsuitstroom de komende jaren. Er bestaat bij het huidige personeel van Willems ontzettend veel liefde voor het bedrijf en het vak van metaaltechniek. Het is er dan ook iedereen aan gelegen om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Scholieren en werkzoekenden zijn bij Willems verzekerd van mooi en ambachtelijk werk, in een prettige en leerzame werkomgeving.

“Naast het aanbieden van BBL-trajecten, heeft Willems zelfs een werkplaats gebouwd die specifiek is gericht op de jeugd.”

Willems Boven-Leeuwen
Waterstraat 24
6657 CP Boven-Leeuwen
Tel: 0487 – 74 56 00
www.willems.nl

Tekst: Joep Peters
Foto’s: Willems Boven-Leeuwen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.