Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is ondernemen met oog op de toekomst en vormt een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering. Het is niet alleen goed voor de maatschappij, maar ook voor de onderneming zelf. Steeds meer grote (overheids)organisaties vragen ernaar bij de inkoop van diensten en producten, maar ook de maatschappelijke druk om verantwoord te ondernemen neemt toe. Wet- en regelgeving bewegen zich steeds meer in die richting. Zo is het voor bedrijven met meer dan 500 medewerkers al sinds 2017 verplicht om in het jaarverslag MVO op te nemen. Langzaamaan zal dit voor steeds meer ondernemingen gaan gelden. Het is op meerdere vlakken dan ook de moeite waard om na te denken over hoe jij maatschappelijk verantwoord ondernemen in jouw onderneming opneemt.
Integraal geïncorporeerd
MVO is niet een project dat je eenmalig een keertje oppakt. MVO gaat over hoe alle interne processen. Door er in al je processen rekening mee te houden zul je er ook het meeste rendement uithalen. MVO richtlijnen als de ISO26000 richtlijnen kunnen daar een goede ondersteuning in bieden. MVO gaat over mens, milieu en maatschappij en gaat over het hele bedrijf. Van het verduurzamen van het bedrijfspand door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of het wagenpark te elektrificeren. Maar het gaat verder dan dat. Denk ook aan een gezonde bedrijfskantine, het sponsoren van de lokale sportclub of het aanbieden van een leerwerkplek aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Uiteindelijk gaat het ook om medemenselijkheid en kijk je niet alleen naar wát je doet, maar naar hóe je het doet. Anders gezegd: door werkelijk te kijken naar de wensen en verwachtingen van je medewerkers creëer je een werkomgeving met een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim en verloop. Ook dat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
MVO gaat over mens, milieu, maatschappij en over het hele bedrijf.
CSRD richtlijn in 2026 verplicht voor MKB
Een uitgebreide rapportage over de sociale en milieu-impact van alle bedrijfsactiviteiten is voor grote (beursgenoteerde) ondernemingen vanaf dit jaar verplicht. Vanaf 2026 is dit ook verplicht voor bedrijven die onder het MKB vallen. De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is erop gericht om meer transparantie te bereiken door bedrijven te laten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties in het jaarverslag. Een certificering voor de MVO prestatieladder kan daarin een goede eerste stap zijn.
De volledige norm van de MVO Prestatieladder versie 4.0 is gratis te downloaden in zowel het Nederlands als het Engels via www.mvoprestatieladder.nl.
Tekst: Chantal Fransen