Search
Close this search box.

Dossier Techniek: Meer mensen in techniek via intelligente, AI-matchingstechnologie

Met het Arbeidsmatchplatform Rivierenland worden werkzoekenden door intelligente AI-matchings-technologie verbonden met werkgevers. Het is ingericht om als nationale portal naar werken in de bouw en techniek te fungeren en het tekort aan arbeidscapaciteit te verminderen.

Het platform vertaalt vanuit CV’s profielen naar skills en competenties en matcht werkzoekenden met bij hen passende beroepen. Naast deze slimme matchingstechniek worden werkzoekenden en werkgevers in dit proces stap-voor-stap begeleid naar een duurzame werkgever-werknemer relatie in de vorm van een leuke en interessante baan.

Regionale samenwerking

“Vanaf de zomer ’22 sluiten steeds meer partijen zich aan bij de Arbeidsmatchplatform Rivierenland samenwerking”, vertelt Jan Hermes van Platform Techniek. “Te noemen zijn STEC energietransitie-centrum, opleidingsbedrijven Bouwmensen en IW Midden, Alliander, BètaTech Services, JC van Kessel Bouwgroep, Van Dillen Bouwgroep, 8Vance, Jobliebe en Leerwerkloket Rivierenland. Momenteel wordt er hard aan gewerkt om de regionale samenwerking verder uit te breiden.”

Hoe werkt het?

Nederland heeft tienduizenden extra vakmensen nodig om maatschappelijke en klimaatgerichte doelstellingen te halen. “Wij geloven dat die mensen er zijn. Door mensen met werkgevers te matchen op basis van skills en competenties, ontsluiten we een arbeidsmarkt van tienduizenden vakmensen die maar al te graag in de bouw en techniek gaan werken. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid om flexibel te werken op basis van klussen en inschrijving op projecten.”

Hoe vergroot het Arbeidsmatchplatform de pool aan kandidaten?

Het arbeidsmatchplatform faciliteert gezamenlijke werving op nationaal niveau op basis van competenties en skills. Hermes: “Hierdoor wordt gericht gezocht waar iemand het beste past, niet óf iemand past. Op dit moment merken we dat er nog veelal organisatiegericht gezocht wordt en vaak naar de perfecte kandidaat. Hierdoor vallen mensen buiten kaders en is de kans groot dat zij geen overstap maken. Bij gezamenlijk werven op basis van de beste match op skills gaat geen capaciteit verloren”, aldus Hermes.

Wat onderscheidt het Arbeidsmatchplatform?

Kandidaten kunnen kiezen uit wel 100 technische beroepen. “Veel kandidaten zien daardoor door de bomen het bos niet meer”, merkt Hermes op. “Het Arbeidsmatchplatform helpt deze kandidaten met een keuzekompas. Door 5 ja-nee vragen te beantwoorden, krijgen kandidaten inzicht in hun werkvoorkeuren.” Het keuzekompas adviseert vervolgens welke beroepen het best passen. Want kandidaten zijn vaak onbewust bekwaam over hun algemene skills. Deze skills zijn de basis om een beroep te kunnen uitoefenen. Aangevuld met kennis, ervaring en opleiding leiden deze skills tot competenties. Zoals rekenvaardigheid en verfijnde motoriek. De kunstmatige intelligentie van het Arbeidsmatchplatform helpt kandidaten inzicht te krijgen in hun algemene skills. Werkgevers kunnen vervolgens via het Arbeidsmatchplatform de best passende kandidaat selecteren om in te investeren middels opleiding en training-on-the-job.

Artificial Intelligence, 5 tips voor werkgevers

  • Doe onderzoek naar het gebruik van AI en de gevolgen hiervan binnen je eigen organisatie.
  • Ontwikkel als organisatie een visie op eerlijke werving en selectie en de rol die AI hierin speelt.
  • Zorg als werkgever voor een betere samenwerking tussen IT en HR, zodat vragen en verzoeken direct doorgevoerd kunnen worden.
  • Maak medewerkers bewust van de risico’s en kansen van AI. Bijvoorbeeld via trainingen over onbewuste vooroordelen of door hulp te bieden bij het ontwikkelen van neutrale vacatureteksten.
  • Als je met AI aan de slag gaat, neem dan de verantwoordelijkheid om cijfers en algoritmes te gebruiken die alle kandidaten een zo eerlijk mogelijke kans geeft.

Tekst: Loet van Bergen
Foto’s: beeldbanktechniek

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.